2023. június 6.
//
Norbert névnap

Már Kárpátalján szolgálnak a lila buszok

Áprilisban konvojban indult el tíz lila színű busz Veszprémből egyenesen az ukrán határ felé, hogy aztán átlépve azt a háború sújtotta országban segítsenek a civil lakosságnak. Az önkormányzat és a V-Busz humanitárius segítségnyújtásával a nálunk már használaton kívüli, ám műszakilag jó állapotú járművek már szolgálatba is álltak Ukrajnában.

Veszprém felajánlásáról a helyi televízió is beszámolt, a riportban Bácskai József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta: még tavaly ősszel fordult hozzájuk az ukrajnai megye vezetése, hogy szükségük lenne buszokra, elsősorban az iskolabuszok pótlására a civil lakosság számára. A konzulátus felvette a kapcsolatot magyarországi városokkal, Veszprém pedig egyből felajánlott összesen tizennégy járművet, amelyekből tíz meg is érkezett már Ukrajnába, a maradék négy pedig júniusban várható majd. Ezek a buszok Veszprém útjain már nem közlekedtek, mióta a szolgáltató lecserélte a flottáját, de műszakilag még alkalmasak az utasok szállítására.

A főkonzul azt is elmondta, ezek közül néhány a keleti régiókba került, de Kárpátalján is maradt jármű, valamint a később érkezők is várhatóan itt szolgálnak majd tovább.

Bácskai József kiemelte, a magyar emberek bizonyságot tettek segítőkészségükről, nem csupán a menekültek befogadásával, hanem az Ukrajnába küldött humanitárius segélyekkel is.

Viktor Mikita, a Kárpátaljai Megyei Katonai Adminisztráció vezetője Ungváron elmondta, az átadott buszokat az igények alapján osztják majd szét az ukrán megyék között, néhány a visszafoglalt megyékbe is kerül majd. Elmondta, korábban jelezte már Magyarországnak, hogy humanitárius segélyként munkagépeket, buldózereket, markolókat is szívesen fogadnának.

Az ungvári 21TV-nek nyilatkozó Viktor Szimkánics, Ilosva polgármestere elmondta, örömteli a saját kistérségük számára a veszprémi felajánlás és szeretnék sokáig használni a V-Busz egykori járműveit.

 

A cikkben említett riport itt nézhető meg teljes egészében:

vehir.hu

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.