Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
16°C
2024. április 15. Tas, Anasztázia
Veszprém
16°C

Találkozások ActiCity-ben

2023. május 15. 15:04
Bélafi László, az ActiCity üzemeltetőjének írása az egykori gyermekkórházból lett mozgásművészeti központ első napjairól, érzésekkel, élményekkel, találkozásokkal.

Szombaton az Acticity első nyitvatartós napján már az esti bábos tömegrendezvény előtt is százak látogattak el hozzánk. Tömeg volt, de csendes, szeretetteljes áhítat lengte be az épületet.

Érzések, emlékek, könnyek. Azt is tudjuk már, hogy a sokszor megsimogatott, újragyártott üveges fehér folyosói lengőajtónak ugyanolyan a hangja, mint sok évtizeddel ezelőtt, amikor fityulás nővérek törtek át rajtuk lendületesen. Az eredeti lépcsők, a kovácsoltvas korlátok, de különösen a megőrzött mozaik padló, a kijavított színes üvegablakon betörő fény, a park, a termek nyugalma, méltósága mindenkit megérintett.

A lépcsőházban a Heim Pál emléktábla mellett szólítanak meg. Gáty Szabolcs, ő dr. Gáty István főorvos, a gyermekkórház utolsó vezetőjének kisebbik fia. De járt már nálunk, aki annak idején még a gőzmosodát építette, aki a szépemlékű „Köjál” dolgozójaként a működést felügyelte vagy éppen, aki már a mosógépek bontásában működött közre.

Emlékek, történetek, nekünk, egymásnak, már első napján is közösségivé váltak a terek. Köszönjük a dicséreteket, a bíztatást, erőt ad nekünk a folytatáshoz, térjenek vissza hozzánk gyakran.

Bélafi László és a Gáty házaspárBélafi László és a Gáty házaspár

A lépcsőházban vörös márványtábla őrzi az intézmény vezetőinek emlékét. A tábla még hiányos, de ígérjük, hogy dr. Gáty István főorvossal bezárólag befejezzük az árvaházi és gyermekkórházi működésnek méltó emléket állítva.

Naponta délelőtt 11 óra és este 21 óra között nyitva vagyunk, május 21-én vasárnap pedig 14 órától nyílt napot tartunk, ahol már az ActiCity új lakói, használói mutatkoznak be, ezek részleteivel hamarosan jövünk.

Sétáljon felénk, nézzen be hozzánk, de előtte javasoljuk, hogy nézze meg ezt a két videót.

Bélafi László

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.