2023. június 6.
//
Norbert névnap

Találkozások ActiCity-ben

2023. május 15. 15:04
Bélafi László, az ActiCity üzemeltetőjének írása az egykori gyermekkórházból lett mozgásművészeti központ első napjairól, érzésekkel, élményekkel, találkozásokkal.

Szombaton az Acticity első nyitvatartós napján már az esti bábos tömegrendezvény előtt is százak látogattak el hozzánk. Tömeg volt, de csendes, szeretetteljes áhítat lengte be az épületet.

Érzések, emlékek, könnyek. Azt is tudjuk már, hogy a sokszor megsimogatott, újragyártott üveges fehér folyosói lengőajtónak ugyanolyan a hangja, mint sok évtizeddel ezelőtt, amikor fityulás nővérek törtek át rajtuk lendületesen. Az eredeti lépcsők, a kovácsoltvas korlátok, de különösen a megőrzött mozaik padló, a kijavított színes üvegablakon betörő fény, a park, a termek nyugalma, méltósága mindenkit megérintett.

A lépcsőházban a Heim Pál emléktábla mellett szólítanak meg. Gáty Szabolcs, ő dr. Gáty István főorvos, a gyermekkórház utolsó vezetőjének kisebbik fia. De járt már nálunk, aki annak idején még a gőzmosodát építette, aki a szépemlékű „Köjál” dolgozójaként a működést felügyelte vagy éppen, aki már a mosógépek bontásában működött közre.

Emlékek, történetek, nekünk, egymásnak, már első napján is közösségivé váltak a terek. Köszönjük a dicséreteket, a bíztatást, erőt ad nekünk a folytatáshoz, térjenek vissza hozzánk gyakran.

Bélafi László és a Gáty házaspárBélafi László és a Gáty házaspár

A lépcsőházban vörös márványtábla őrzi az intézmény vezetőinek emlékét. A tábla még hiányos, de ígérjük, hogy dr. Gáty István főorvossal bezárólag befejezzük az árvaházi és gyermekkórházi működésnek méltó emléket állítva.

Naponta délelőtt 11 óra és este 21 óra között nyitva vagyunk, május 21-én vasárnap pedig 14 órától nyílt napot tartunk, ahol már az ActiCity új lakói, használói mutatkoznak be, ezek részleteivel hamarosan jövünk.

Sétáljon felénk, nézzen be hozzánk, de előtte javasoljuk, hogy nézze meg ezt a két videót.

Bélafi László

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Így szólt a Kézfogás Veszprémből az egész Kárpát-medencébe
Megmutatjuk, milyen volt, amikor több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte a Kézfogás című dalt pénteken a Zöld városban.
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A Dalvölgy gálakoncertjétől zeng az ActiCity
A nagyszabású, négynapos rendezvény szombati napján három órától az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ szabadtéri színpadán megkezdődött a gála, ahol több mint hatvan kórus, közel ezerháromszáz énekes gyűlt össze.
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
A civileknek teret kell adni, hogy közösségé váljanak
Péntek délután hivatalosan is átadták az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program által támogatott, felújított Dózsavárosi Könyvtárat a nagyközönség számára. A régóta várt beruházásnak köszönhetően végre méltó színteret kaptak a városrész civil szervezetei.
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Az égig felért a veszprémi gyerekek éneke
Péntek délelőtt a Zöld városban több száz veszprémi óvodás és kisiskolás énekelte Szarka Tamással, a Ghymes együttes énekesével a Kézfogás című dalt, ami a magyarság összetartozásáról szól. Ez volt az országos és határon túli kezdeményezés központi eseménye idén.