Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Találkozások ActiCity-ben

2023. május 15. 15:04
Bélafi László, az ActiCity üzemeltetőjének írása az egykori gyermekkórházból lett mozgásművészeti központ első napjairól, érzésekkel, élményekkel, találkozásokkal.

Szombaton az Acticity első nyitvatartós napján már az esti bábos tömegrendezvény előtt is százak látogattak el hozzánk. Tömeg volt, de csendes, szeretetteljes áhítat lengte be az épületet.

Érzések, emlékek, könnyek. Azt is tudjuk már, hogy a sokszor megsimogatott, újragyártott üveges fehér folyosói lengőajtónak ugyanolyan a hangja, mint sok évtizeddel ezelőtt, amikor fityulás nővérek törtek át rajtuk lendületesen. Az eredeti lépcsők, a kovácsoltvas korlátok, de különösen a megőrzött mozaik padló, a kijavított színes üvegablakon betörő fény, a park, a termek nyugalma, méltósága mindenkit megérintett.

A lépcsőházban a Heim Pál emléktábla mellett szólítanak meg. Gáty Szabolcs, ő dr. Gáty István főorvos, a gyermekkórház utolsó vezetőjének kisebbik fia. De járt már nálunk, aki annak idején még a gőzmosodát építette, aki a szépemlékű „Köjál” dolgozójaként a működést felügyelte vagy éppen, aki már a mosógépek bontásában működött közre.

Emlékek, történetek, nekünk, egymásnak, már első napján is közösségivé váltak a terek. Köszönjük a dicséreteket, a bíztatást, erőt ad nekünk a folytatáshoz, térjenek vissza hozzánk gyakran.

Bélafi László és a Gáty házaspárBélafi László és a Gáty házaspár

A lépcsőházban vörös márványtábla őrzi az intézmény vezetőinek emlékét. A tábla még hiányos, de ígérjük, hogy dr. Gáty István főorvossal bezárólag befejezzük az árvaházi és gyermekkórházi működésnek méltó emléket állítva.

Naponta délelőtt 11 óra és este 21 óra között nyitva vagyunk, május 21-én vasárnap pedig 14 órától nyílt napot tartunk, ahol már az ActiCity új lakói, használói mutatkoznak be, ezek részleteivel hamarosan jövünk.

Sétáljon felénk, nézzen be hozzánk, de előtte javasoljuk, hogy nézze meg ezt a két videót.

Bélafi László
további cikkek
Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. ma 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. tegnap 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42 Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.