2023. június 6.
//
Norbert névnap

5 ok, amiért tartsd pórázon a kutyád

2023. május 15. 12:04
Greendex
Sokan sétáltatják ebeiket póráz nélkül, hiába a törvény, ami kötelez minden kutyatartót rá, sajnos sokan fittyet hánynak rá, pedig van más oka is, amiért használnunk kellene. Hozunk 5 okot, amiért jobb, ha mégis pórázon tartod a legjobb barátod!

A kutya az egyetlen állat, amely megkapta a „családtag”, azaz a „familiáris” jelzőt a latin nevében (Canis lupus familiaris). Nem véletlen ez. Évtízezredek vannak mögöttünk, ez idő alatt igazán jó társai lettünk egymásnak. De ez nagy felelősség is, ugyanis akármennyire okos, mégiscsak egyetlen hajszálnyira él az embertől, s ez bizony sokszor elég ahhoz, hogy baj történjen. A póráz tehát – különösképp tavasszal – alapvető tartozéka a sétáknak.

1. Nem vagyunk az erdő korlátlan urai

…és felhasználói! Rajtunk kívül rovarok, madarak és számos vad is jól érzi magát a fák között. Ilyenkor, tavasszal pedig jórészt mindegyikük az ez évi csemetéivel van elfoglalva, akik viszont a nálunk lévő ragadozó számára (így tekintsünk a kutyánkra!) ínyencségek lehetnek. Egy-egy repülni tanuló fiókát vagy a magas fűben elfekvő őzgidát olyan gyorsan be tud kapni, hogy mi ebből csak annyit látunk, hogy elment szaglászni a bokorba egy fél percre.

2. Csúnyán egymásnak eshetnek

Nem tudod, hogy a másik gazdi kutyája hogy fog a tiédre reagálni, ha találkoznak. Ha két domináns, ivaros kanról van szó, akkor könnyen verekedés lehet a vége. Ha azonban mindkét kutyát fogja a gazdája, könnyen megelőzhető a baj.

3. Mindig tudd, hogy hol talál magának „illemhelyet”!

A kutya ürüléke ugyanis sem az utcára, sem a szabadba nem való, habár utóbbiban nagy kárt valószínűleg nem tesz egy egészséges eb „csomagja”. Erdőben egyébként is pórázon kell vinnünk, ha nem akarunk az első pont hibájába esni, de a városban sem árt még kevésbé frekventált helyen sem, ha a kezünkben van az irányítás. Senki sem örülne, ha a portája előtt találná a nem várt „ajándékot”.

4. Nem eszik szemetet

Pedig ebből több is van, mint kéne! A háztartási szemétben lehet a kutya egészségére rendkívül veszélyes dolog. Akár valamilyen szúrós eszköz, akár egy sült vagy főtt csirkecsont, amely a belekben megakadva vagy az eb gyomrát kiszúrva könnyen a vesztét okozhatja. De sokféle mérgező anyag is lapulhat a hulladékban.

5. Nem rémít meg másokat

Míg mi tudjuk, hogy a kutyánk jámbor lélek, és soha senkit nem bántana, csupán elhalmozná szeretettel, addig mások sajnos az ellenkezőjét is gondolhatják róla. A felesleges ijedtség csak konfliktusokat szül, és a végén akár a közterest vagy a rendőrt is ránk hívhatja a hepciás fél. A törvény is neki fog igazat adni.

 

Bódi Ábel

vehir.hu

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.