Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület lett az év civil szervezete Veszprémben

2023. május 21. 9:46
A közgyűlés a kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület részére Pro Civitate díjat adományozott. A díjat Brányi Mária alpolgármester adta át a városi civil napon szombaton.

A 2015-ben megalakult veszprémi székhelyű DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület elsődleges célja az ukrán kultúra ápolása, a népi és vallási tradíciók megőrzése, az ukrán nyelv és művészeti értékek megismertetése a felnövekvő nemzedékkel, illetve kapcsolattartás az anyaországgal és a világ ukrán diaszpórájával.

Az egyesület, melynek elnöke Zakar Irina, aktívan részt vesz a városi rendezvényeken, illetve ápolja a kapcsolatot más civil szervezetekkel is. Az Ukrajnában kitört háború óta az egyesület erején felül végez önkéntes, misszionárius munkát. Tagjai segélycsomagokat állítanak össze, s személyesen szállítják el a határig. Zakar Irina elnök asszony mélyen a szívén viseli a Veszprémbe érkezett menekült családok, kisgyermekes anyák, nagymamák élethelyzetét, sorsát.

A tenni akarás példaértékű, melyre az anyaországi ukránok is felfigyeltek, ezért az egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért. Az egyesület tevékenysége, önkéntes munkája és társadalmi szerepvállalása kimagasló és példamutató. 

A díjazottat a városba érkezett ukrán menekült családok képviselői is köszöntötték. Elmondták: Zakar Irina sokat tesz azokért, akiket a háború otthonuk elhagyására kényszerített. A városunkba érkezett menkültek számára nemcsak a szállás, ruházat és alapvető cikkek biztosításán dolgozik, hanem a so nehézséget okozó nyelvi akadályok áthidalásában is. Segítségének köszönhetően a gyerekek óvodába, iskolába járhatnak, a szülők közül pedig sokan munkát kaptak. A családok részére túrákat, versenyeket, kiállitásokat szervezett. Önzetlen, fáradhatatlan munkája becsben tartott érték – hangzott el.

 

Pro Meritis díjat kapott Sulmánné Leja Margit. Alapító tagja és vezetőségi tagja a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületnek. Évtizedek óta aktív szerepet tölt be a Dózsavárosban, tagja az Őszidő Nyugdíjas Klubnak, aminek a vidéket is járó tánccsoportjában is részt vesz. Egyik fő szervezője a csatári kápolna rendben tartásának. Részt vállal a katolikus egyház tevékenységében és a KDNP veszprémi csoportjának munkájában. 

 

A Gyárkertben megrendezett városi civil napon színes programokkal várták az érdeklődőket. Délelőtt halászléfőző versenyt szerveztek – ennek díjait Ovádi Péter parlamenti képviselő adta át – délután a színpadon mutatkoztak be a civil szervezetek, kulturális csoportok, este pedig a Honeybeast koncertjével zárult a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. ma 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   ma 12:18 Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz Költségvetés 2024: a Fidesz-KDNP biztosan igennel szavaz 2024 a veszprémiek éve lesz a költségvetés alapján is, melyről csütörtökön dönt a közgyűlés. A Fidesz-KDNP frakciója már biztosan támogatni fogja a tervezetet. tegnap 15:04 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje választás 2024 Hartmann Ferenc a (majdnem) teljes ellenzék közös polgármester-jelöltje Dobrev Klára személyesen és a nevével fémjelzett Demokratikus Koalíció, valamint majdnem az összes ellenzéki párt felsorakozott Hartmann Ferenc, veszprémi szocialista képviselő mögött az önkormányzati választáson, aki így Porga Gyula újabb kihívójaként jelent meg. A hétfői bejelentésen szinte nem volt olyan ellenzéki pecsét, amit ne akartak volna Hartmanra ragasztani, miközben ő egy egyszerű szociális programot hirdetett meg Veszprémben. tegnap 3:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.