2023. június 6.
//
Norbert névnap

A DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület lett az év civil szervezete Veszprémben

A közgyűlés a kiemelkedő tevékenységet végző civil szervezet munkájának elismeréseként a DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület részére Pro Civitate díjat adományozott. A díjat Brányi Mária alpolgármester adta át a városi civil napon szombaton.

A 2015-ben megalakult veszprémi székhelyű DNIPRO Országos Ukrán Kulturális Egyesület elsődleges célja az ukrán kultúra ápolása, a népi és vallási tradíciók megőrzése, az ukrán nyelv és művészeti értékek megismertetése a felnövekvő nemzedékkel, illetve kapcsolattartás az anyaországgal és a világ ukrán diaszpórájával.

Az egyesület, melynek elnöke Zakar Irina, aktívan részt vesz a városi rendezvényeken, illetve ápolja a kapcsolatot más civil szervezetekkel is. Az Ukrajnában kitört háború óta az egyesület erején felül végez önkéntes, misszionárius munkát. Tagjai segélycsomagokat állítanak össze, s személyesen szállítják el a határig. Zakar Irina elnök asszony mélyen a szívén viseli a Veszprémbe érkezett menekült családok, kisgyermekes anyák, nagymamák élethelyzetét, sorsát.

A tenni akarás példaértékű, melyre az anyaországi ukránok is felfigyeltek, ezért az egyesület kapta az Ukrajna Arany Szíve 2023 díjat a Magyarországra menekült ukrajnai állampolgárok és a kárpátaljai árvaházak támogatásában végzett karitatív munkájáért. Az egyesület tevékenysége, önkéntes munkája és társadalmi szerepvállalása kimagasló és példamutató. 

A díjazottat a városba érkezett ukrán menekült családok képviselői is köszöntötték. Elmondták: Zakar Irina sokat tesz azokért, akiket a háború otthonuk elhagyására kényszerített. A városunkba érkezett menkültek számára nemcsak a szállás, ruházat és alapvető cikkek biztosításán dolgozik, hanem a so nehézséget okozó nyelvi akadályok áthidalásában is. Segítségének köszönhetően a gyerekek óvodába, iskolába járhatnak, a szülők közül pedig sokan munkát kaptak. A családok részére túrákat, versenyeket, kiállitásokat szervezett. Önzetlen, fáradhatatlan munkája becsben tartott érték – hangzott el.

 

Pro Meritis díjat kapott Sulmánné Leja Margit. Alapító tagja és vezetőségi tagja a Veszprémi Nők Kerekasztala Egyesületnek. Évtizedek óta aktív szerepet tölt be a Dózsavárosban, tagja az Őszidő Nyugdíjas Klubnak, aminek a vidéket is járó tánccsoportjában is részt vesz. Egyik fő szervezője a csatári kápolna rendben tartásának. Részt vállal a katolikus egyház tevékenységében és a KDNP veszprémi csoportjának munkájában. 

 

A Gyárkertben megrendezett városi civil napon színes programokkal várták az érdeklődőket. Délelőtt halászléfőző versenyt szerveztek – ennek díjait Ovádi Péter parlamenti képviselő adta át – délután a színpadon mutatkoztak be a civil szervezetek, kulturális csoportok, este pedig a Honeybeast koncertjével zárult a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint

További cikkek

Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Látványos újítás miatt volt félpályás lezárás a Viadukton
Megkapja a neki járó fényt Veszprém egyik ikonikus látványossága, a Viadukt, de mellette a Városháza, a Tűztorony és a Hősök kapuja is fényesebb lesz hamarosan.
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
A dió egy csoda! – 10 tudományosan igazolt egészségügyi hatás
Mutatunk pár érdekességet a dióról, hogy mi minden rejlik egy kemény csonthéj mögött.
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Mit tehet Olaszország, hogy ne nyelje el a tenger Velencét?
Az emelkedő tengerszint és a város süllyedő alapja nagy veszéllyel fenyeget. Olaszország nem szeretné, hogy a várost örökre elnyelje a tenger, így a katasztrófa elkerülése érdekében különböző szabályozásokat vezetnek be, és ötletekkel állnak elő.
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Veszprémben találkoztak Európa fiataljai
Öt országból érkeztek középiskolás fiatalok az Európai Parlament Nagykövet Iskoláinak regionális nemzetközi találkozójára Veszprémbe, amit június 1. és 3. között tartanak.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.