2019. július 23., kedd
Lenke névnap

Ha tavasz, akkor lomtalanítás / – a veszélyes hulladéknak másutt a helye! –

A Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt. idén is meghirdette tavaszi lomtalanítási akcióját. Több fórumon is közzétett felhívásukban arra kérték (és kérik) a lakosságot, hogy a lomtalanítás minél kulturáltabb lebonyolítása érdekében vegyék figyelembe a kirakási és az elszállítási időpontokat, s tartsák be a veszélyes hulladékokra vonatkozó szabályokat. Fényképezőgépünkkel a Cholnoky lakótelepen készítettünk néhány felvételt.
 

A kihelyezett hulladékok jelentős része bútor, ruhanemű, sportszer stb. Szomorúan tapasztaltuk, hogy a felhívás ellenére több számítógéppel, televízióval, gumiabronccsal, pár hűtőszekrénnyel is találkoztunk. Nem láttunk viszont sem akkumulátorokat, sem festékes dobozokat, fáradt olajat, étolajat.

              

Az viszont megszokott látvány, hogy a szervezett lomizók mindenütt megjelennek már az első napokon, s valami hihetetlen biztonságérzettel megtalálják a még felhasználhatót, a még eladhatót, a még javíthatót. Volt olyan utánfutós autó, amely többet is fordult a hétvégén, s hogy a már általuk külön halomba pakoltakat el ne vigye más, hát hátrahagytak egy-egy asszonyt vagy gyereket őrzőként.

               

Érdekes volt megtapasztalni, hogy amúgy „jólszituált” urak és hölgyek (babakocsival és két aprósággal láttam egy anyukát a Lóczy Lajos utcában) is keresgettek a más számára már nemkívánatos halmok között. Ki egy hokedlivel, ki művirággal, ki (tisztára mosott és összehajtogatott!!) ruhaneművel ballagott a városban.

Honlapunk olvasói számára tájékoztatásul közöljük, hogy az úgynevezett veszélyes hulladékokat (pl. szárazelemet, akkumulátorokat, hűtőberendezéseket, használt étolajat, leselejtezett számítógépeket, fénycsöveket stb.) a hulladékudvarban (Kistó u. 8.) veszik át hétköznapokon (hétfőtől csütörtökig) 7-15 óráig, pénteken 7-13 óráig.

                

A lomtalanítás (és elszállítás) következő időpontjai és helyszínei:

április 12-13. (14.): Dózsaváros, Belváros (Pápai u., Dózsa Gy. u. páros oldala, Óvári F. u., Brusznyai Á. u., Jutasi u. a Kopácsi utcáig, Kopácsi u., Fenyves u., Házgyári út által bezárt terület.);

április 19-20. (21.): Jeruzsálemhegy, Egyetemváros (Dózsa Gy. u. páratlan oldala, Óvári F. u.,  Brusznyai Á. u., Mártírok u., Füredi u., Külső körgyűrű által bezárt terület.);

április 26-27. (28.): Kádárta, Gyulafirátót, Szabadságpuszta (a területhez tartozik még a Lődombi u., a Kapitány u., az Apród u. és a Bedevölgy u. is.).