2023. június 6.
//
Norbert névnap

Minek ellenség, ha ilyen szövetségesei vannak egy országnak?

2023. május 21. 21:44
Az EU alapítói forognának a sírjukban, ha megtudnák, milyen diplomáciai botrányt sikerülhetett utódjuknak összehozni. Kérdés, hogy valóban lesz-e botrány, vagy érdeklődés miatt elmarad.

Képzeljünk el egy egyszerű helyzetet! A Jutasi úti lakótelepben összeveszik egymással két lépcsőház közös képviselője, az a történet szempontjából mindegy, hogy min. A többi lépcsőház vagy az egyik, vagy a másik mellé áll a vitában, de főleg a kisebbik mellé, ahol két emelettel kevesebb van. Kivéve egy lépcsőházat, akit leginkább az zavar, hogy ezek éjjel, nappal üvöltöznek egymással a lakótelepi éterben, és azt szeretné, ha vége lenne egymás kukáinak borogatásának. A kisebb lépcsőház erre a ház intézőbizottságának elnökéhez fordul, hogy csináljon már valamit, hiszen csak nekik lehet igazuk! Az elnök pedig azt javasolja, ha már amúgy is rajtuk keresztül megy át a ház fűtéscsöve, egyszerűen zárjátok el, abból majd tanul a renitens! Megteheti ezt egy olyan ember, akire egy lakóközösség van rábízva?

Szürreális egy élethelyzet, de az európai diplomácia legújabb megmozdulásait sem lehetne más jelzővel illetni.

Most pedig helyettesítsük a lépcsőházakat európai országokkal, a közös képviselőket és intézőbizottsági elnököt európai politikusokkal! Magyarországgal, Ukrajnával, Ursula von der Leyennel.

Kiszivárgott titkosszolgálati információk szerint – ezeket persze kellő forráskritikával kell illetni, bár a realitások alapján megállják a helyüket – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nem hogy nem ellenezte, egyenesen támogatta Ukrajna elnökének, Volodimir Zelinszkijnek azt az ötletét, hogy zárják el a Barátság kőolajvezetéket, ami a magyar gazdaság egyik ütőerének számít és éppen Ukrajnán keresztül érkezik Magyarországra. (Egyébként nem kevés tranzitdíj ellenében.)

Tette ezt annak az szövetségnek a vezetőjeként, aminek Magyarország is része, ellentétben Ukrajnával. (Ezen a ponton a társasházi hasonlat megbicsaklik, hiszen Ukrajna nem tagja az Uniónak ám, ha nyugati érdekszövetségként tekintünk az EU-ra, amihez informálisan is lehet tartozni, és nem csupán bürokratikus rendszerre, akkor tovább áll a párhuzam.)

Szóval az a vezető azt helyeselte állítólag, hogy Magyarország ellen egy kvázi gazdasági terrorcselekményt hajtsanak végre. Pont, mintha az intézőbizottság elnöke egy rábízott lépcsőház minden lakójánál lekapcsoltatná a fűtést, mert nem egyezik a nézete a közös képviselővel.

Jelenleg ilyen állapotban van az európai diplomácia, de ami még szomorúbb, hogy sehol nem kongatták a vészharangot egy országhatárokon átívelő diktatúra szárnybontogatása miatt. Pedig, ahogy az egykori magyar európai biztos fogalmazott zárt körben nemrég: ha erről a von der Leyen kijelentésről kiderül, hogy valóban megtörtént, akkor annak az európai integráció valaha volt legnagyobb botrányának kellene lennie.

Az egyszerű panellakos pedig csak bámul és már félve teszi fel a többi kérdést a híradó előtt, mint például azt, hogy miért a Washington Post titkosszolgálati kiszivárogtatásaiból kell megtudni azt, hogy Zelinszkij nem csupán elzárni akarta a vezetéket, hanem egyenesen felrobbantani azt. Ha az EU mellett olyan szövetségeseink vannak, mint a NATO, nem kellett volna ezt az információt onnan megkapni?

nyitókép: Nyitókép: STR / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Hajas Bálint

További cikkek

Gatyából nem lesz szalonmű?
Gatyából nem lesz szalonmű?
Akár a művészettel (vagy annak valamely “alkalmazott” változatával, például grafikusként vagy fotósként) keresi a kenyerét valaki, akár csak hobbiként, pusztán az élvezet kedvéért ír, rajzol vagy zenél, az alkotás mindenképpen új ablakot nyit a világra, segít másként látni, hallani, érezni, egyszóval megtapasztalni a környezetünket.
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
Óvatosan, még a végén egyet kell érteni a kormánnyal!
A legutóbbi városi közgyűlésen volt egy vita, majd egy szavazás, ami egységesíthette volna a kormánypárti és ellenzéki képviselőket, egyszóval egyöntetűen a veszprémi döntéshozókat. Fontos kérdésben ilyen utoljára az EKF pályázat benyújtásakor történt, de az ukrán háború ellen felszólaló békepárti nyilatkozat elfogadása nem ugrotta meg a szintet. Véleménycikk egy közgyűlési vita margójára.
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a 2024-es védelmi költségvetést a parlamentnek
Benyújtották a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Budapesten az Országházban.
Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Három csodás rózsakert, ami visszarepít a romantika korába
Az elmúlt évek egyik legnagyobb sikere volt a Bridgerton-család, amely pezsgő szerelmi drámáival és romantikus díszleteivel a legbolondabb időkben is tiszta eszképizmust kínált. Bár a saját életünket nem tudjuk olyan lazűn átformálni egy tündérmesévé, mint ahogy a sorozat a történelmi tényeket átírta, a mese egyes díszleteit a valóságban is megtalálhatjuk: érkezik a nyár, vele együtt pedig országszerte nyitnak a romantika korát idéző pazar rózsakertek.
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Korai fejlesztő ellátás létesül, békepárti nyilatkozathoz csatlakozott az önkormányzat, a hulladékkezelő társulást vizsgálta az OLAF
Rendhagyó módon nem a Városházán, hanem az Acticityben rendezték meg a képviselőtestület ülését csütörtökön.