Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk

2023. június 4. 13:56
A város vasárnap délelőtt, a Városháza előtti téren, az Országzászlónál tartotta a Nemzeti összetartozás napja megemlékező műsorát. Idén 103. éve írták alá a trianoni békediktátumot.

Ma, június 4-én a Nemzeti összetartozásunk napját ünnepeljük. Ironikus, de ez a dátum pont annak a gyalázatos eseménynek az évfordulója, amitől görcsbe rándul minden jóérzésű magyar gyomra, amit egyszerűen csak Trianonként tartunk számon – kezdte meg ünnepi beszédét Ovádi Péter országgyűlési képviselő. Erről a szóról a világ népeinek elsősorban a díszes francia kastély jut eszébe, a császári pompa, nekünk, magyaroknak, folytatta, viszont az igazságtalanság, a méltatlanság és tehetetlenség keserű érzése.

A nemzeti összetartozás napja ezen mind felülemelkedik és így felemel minket is, hogy ünnepként tudjuk megélni azt, ami más népeknek oly természetes: az összetartozásunkat, a magyarságunkat. Ovádi kiemelte, 2010-ben a keresztény-konzervatív kormányunk egyik első lépése volt, hogy június 4-ét, Trianon évfordulóját kinevezzék a nemzeti összetartozás napjává.

Oberfrank PálOberfrank Pál

Ovádi úgy fogalmazott, ma már elfogadjuk a trianoni határokat, de szeretni sohasem fogjuk. Ma már barátként tekintünk szomszédjainkra, de ezért elvárjuk tőlük is a tiszteletet. Ma már nem hajlunk meg szolgaként egy nagyhatalom előtt sem, hanem bátran kiállunk magunkért. Ne hagyjuk, hogy Trianon keserűsége a lelkekben tovább éljen, inkább ünnepeljük azt, ami ebből kivirágzott Magyarországon. A nemzeti összetartozás napját, zárta gondolatait Ovádi.

Az ünnepségen közreműködtek a Veszprémi Petőfi Színház művészei, így Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Máté P. Gábor, Keresztes Gábor és Keller Márton; a MH Légierő Zenekara, valamint a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság.

Az ünnepély után az emlékező koszorúk és virágok elhelyezése következett.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Harminc éve igazolják, hogy Veszprém tényleg a „királynék városa” Három évtizedes jubileumát ünnepelte vasárnap a Zonta Club veszprémi szervezete. Harminc éve azért jöttek létre a nemzetközi szervezeten belül, hogy jobb világot építsenek a nőknek. Azóta ösztöndíjakon, jótékonysági akciókon és kulturális programokon keresztül is tettek ezért, a civil munka pedig a jövőben is folytatódik. ma 11:34 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. tegnap 14:14 Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül. tegnap 16:14 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.