Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lengyel kilátás a veszprémi utcán

2023. június 8. 11:21
A lengyel nemzeti parkokat bemutató szabadtéri fotókiállítás nyílt a Megyeház téri buszmegálló mögötti kerítésen.

Lengyelországban 23 nemzeti park működik, ezeket mutatja be a Színházkert kerítésére felszerelt fotókiállítás. A tárlatot korábban egy éven át a lengyel nagykövetség budapesti épületének kerítésén láthatta a közönség, most három hónapra érkezett Veszprémbe. 

A kiállítással a város egy szép gesztust viszonoz – magyarázta el Porga Gyula polgármester szerda délután a helyszínen. Néhány héttel ezelőtt ugyanis Varsóban, a magyar nagykövetség kerítésén jelenhetett meg egy az Európa Kulturális Fővárosa régiót bemutató hasonló kiállítás. A polgármester azt reméli, hogy a veszprémiek kíváncsiságát felkeltik a közterületen elhelyezett képek, jobban megismerik Lengyelországot, és szívesebben választják úticélul.

Lengyelország legnagyobb nemzeti parkja az alföldi vidéken található Biebrza Nemzeti Park, ami csaknem hatszáz négyzetkilométer, míg a legkisebb a felföldi Ojców Nemzeti Park a maga 21,46 négyzetkilométerével. A legkorábban, 1947-ben a Białowieżai Nemzeti Parkot alapították – ez világörökségi helyszín is –, míg a legújabb a 2001 óta létező Ujście Warty Nemzeti Park.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Neked melyik a kedvenc veszprémi könnyűzenei formációd? Neked melyik a kedvenc veszprémi könnyűzenei formációd? Várjuk kommentben a szavazatokat és mi megkeressük a legnépszerűbb előadót, hogy exkluzívinterjút készítsünk vele a zene világnapja alkalmából. ma 11:05 Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása közgyűlés Változik az önkormányzati lakások bérlésének szabályozása Újra összegyűltek az önkormányzati képviselők csütörtökön, hogy megvitassák a város életét érintő kérdéseket. tegnap 22:23 Balaton Wine & Gourmet - giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni, igazán időpocsékolás gasztro Balaton Wine & Gourmet - giccsnek is hívhatnánk, de csak a szürke hétköznapokért élni, igazán időpocsékolás A Balaton Wine & Gourmet fesztivál olyan, mint az ország tortája: nem mindenkinek való, mégis mindenki akar belőle magának egy szeletet. Második éve próbál összecsiszolódni a rendezvénysorozat a veszprémiekkel, és úgy tűnik kezdjük megszokni az ízét. ma 10:13 Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.