Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Navracsics Tibor: a turizmusfejlesztés térségi szemlélettel lehet igazán hatékony

2023. június 15. 12:18 // Forrás: MTI
A turizmusfejlesztés térségi szemlélettel lehet igazán hatékony, a jövőben tudatosan kell fejleszteni a vármegyehatárokon átívelő, önálló identitást mutató térségeket, köztük a Bakony térségét - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Bakony Turisztikai Chartájának csütörtöki aláírása alkalmából rendezett konferencián.

 A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a Bakonynak tájegységi identitása van, amely összefűzi az ott lévő településeket.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke elmondta, hogy a Bakony Turisztikai Charta 2030-ig fogalmaz meg célokat, amelyek azt célozzák, hogy a Bakony, mint vonzó, egységes márka jelenjen meg a turisztikai térképen.

Navracsics Tibor beszélt arról is, hogy a Bakony térség fejlesztésekor nem kizárólag befektetésekben gondolkodnak, hanem a térség karakterisztikáját veszik figyelembe, megjelenik a Bakony szellemisége, lelkisége. Hozzátette: a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program tapasztalatai alapján lehet és érdemes is a kultúrára és a turizmusra alapozni a fejlesztéseket. 

A Bakony ugyan kínál vonzó úticélokat, de nincs egységes brandje (Illusztráció: vehir archív)A Bakony ugyan kínál vonzó úticélokat, de nincs egységes brandje (Illusztráció: vehir archív)

Polgárdy Imre, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke azt hangsúlyozta, hogy az aktív turizmus igen kedvelt Magyarországon, és fontosnak nevezte, hogy összehangolják a turisztikai lehetőségeket a fejlesztési irányokkal. Jelezte: 2,7 milliárd forint plusz forrás jut Veszprém vármegyében az aktív turizmus fejlesztésére, ebből 1,8 milliárd forint a Bakony régióra. 

Baráth Gergely, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ igazgatója szerint a bakonyi összefogás minta lehet az országban más térségek és szervezetek számára is, és megjegyezte: fontos, hogy az érintettek elképzelései és igényei szerint történjen majd az együttműködés. A turisztikai célpontok kiválasztása általában úgy történik, hogy az emberek egy-egy térséget választanak úti célként, nem csupán egy települést, ezért nagy a jelentősége a térségi fejlesztés előtérbe kerülésének.

Semsei Sándor, a Magyar TDM Szövetség elnöke felidézte:

a charta gondolatát az hívta életre, hogy a Bakony nincs jelen egységes turisztikai desztinációként és nincs együttműködési hálózat, amely működtetné. Ez hatalmas versenyhátrányt jelent a térség számára.  

Hangsúlyozta, hogy a helyi értékekre, hagyományokra támaszkodva lehet sikeres és hosszú távon életképes márkát teremteni.  A dokumentumban egyebek mellett olyan célokat fogalmaztak meg, mint a közösségek védelme, az együttműködések szorgalmazása, az egyedi értékek védelme, a vendégszeretet, a turisztikai vonzerő megőrzése. 
 

vehir.hu
további cikkek
Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást köztársasági elnök Megválasztották államfőnek Sulyok Tamást Megválasztotta Sulyok Tamást köztársasági elnökké az Országgyűlés hétfőn. Az Alkotmánybíróság elnöke, aki a tisztségre egyedüli jelölt volt, 134 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson. ma 18:19 A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról A magyar parlament is döntött Svédország NATO-csatlakozásának támogatásáról 188 igen szavazattal, 6 nem ellenében elfogadta az Országgyűlés a Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló javaslatot. ma 18:09 Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal Budapest-Bamako Közönségtalálkozó a veszprémi bamakós csapattal A Vehir.hu a veszprémi bamakós csapat médiapartnereként szeretettel vár mindenkit a közönségtalálkozón, ahol Vermes Gábor és Szűcs Dávid elmesélik az élményeiket és legizgalmasabb tapasztalataikat az idei Budapest-Bamako Rally-ról. A helyszínen megtekinthető lesz az a több mint negyvenéves Mercedes W123 típusú autó is, amivel a két helyi férfi megtette a 9200 km-es távot. ma 15:14 Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Miért nem a nép választja meg a köztársasági elnököt? Vajon miért alakult úgy Magyarországon, hogy a köztársasági elnököt nem a nép választja meg, hanem az a 199 képviselő, akik az Országgyűlésben ülnek? Jogos a kérdés, hogy jobb lenne-e, ha ezt a döntést is közvetlenül az emberekre bíznák, ahogy az időről időre felmerül, amikor éppen turnusváltás van a Sándor-palotában. Cikkünkben bemutatjuk a rendszerváltás korának dilemmáit a közvetlen elnökválasztással kapcsolatban, végül rátérünk arra, hogy mi kellett ahhoz, hogy 2024-ben Sulyok Tamás jelölt lehessen. ma 10:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.