Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emberek voltak az embertelenségben

2023. június 18. 17:05
A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a belvárosban Veszprémben. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad felejteni, mert az újabb bűnökhöz vezethet, az ördög pedig sohasem alszik a világban.

A Brusznyai úti emlékműnél a veszprémi zsidó hitközösség tagjai, valamint a városvezetésből is többen jelen voltak, hogy megemlékezzenek a 79 éve Veszprémből a holokauszt idején elhurcolt és meggyilkolt zsidó származású honfitársaikra.

A megemlékezés Radnóti, Himnusz a békéről című versével indult, majd Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

Ő úgy fogalmazott, zsidó honfitársaink emberek voltak az embertelenségben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mártírok emlékét fent kell tartani, hiszen a felejtés az tudatlanság és ez újabb bűnöket szül. Az ördög pedig nem alszik a világban, ezt láthatjuk jelenleg is a szomszédban zajló háborúban, fogalmazott Porga Gyula.

Hozzátette, most olyan jövőt kell választani, amiben nem lehet senkit származása alapján megkülönböztetni.

A jelenlévők ezután koszorút és a megemlékezés köveit helyezték el az emlékműnél, ezután a zsidó temetőnél istentisztelettel folytatódott a megemlékezés.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.