Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Emberek voltak az embertelenségben

2023. június 18. 17:05
A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek vasárnap délelőtt a belvárosban Veszprémben. A megemlékezésen Porga Gyula polgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy nem szabad felejteni, mert az újabb bűnökhöz vezethet, az ördög pedig sohasem alszik a világban.

A Brusznyai úti emlékműnél a veszprémi zsidó hitközösség tagjai, valamint a városvezetésből is többen jelen voltak, hogy megemlékezzenek a 79 éve Veszprémből a holokauszt idején elhurcolt és meggyilkolt zsidó származású honfitársaikra.

A megemlékezés Radnóti, Himnusz a békéről című versével indult, majd Porga Gyula polgármester mondott beszédet.

Ő úgy fogalmazott, zsidó honfitársaink emberek voltak az embertelenségben. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mártírok emlékét fent kell tartani, hiszen a felejtés az tudatlanság és ez újabb bűnöket szül. Az ördög pedig nem alszik a világban, ezt láthatjuk jelenleg is a szomszédban zajló háborúban, fogalmazott Porga Gyula.

Hozzátette, most olyan jövőt kell választani, amiben nem lehet senkit származása alapján megkülönböztetni.

A jelenlévők ezután koszorút és a megemlékezés köveit helyezték el az emlékműnél, ezután a zsidó temetőnél istentisztelettel folytatódott a megemlékezés.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. tegnap 12:00 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. 2024. április 26. 11:34 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szeglethyről nevezték el a házasságkötő termet Szinte nincs olyan veszprémi, akinek ne lennének szép emlékei a Városháza kis házasságkötő terméről: akár a saját esküvő, akár barátok, rokonok egybekelése révén. A helység kedd óta Szeglethy György egykori polgármester nevét viseli. 2024. április 23. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.