Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Július végén rendezik a 198. Anna-bált

2023. július 4. 13:24 // Forrás: MTI
Július végén rendezik a 198. Anna-bált és kísérőrendezvényét, a XI. Anna-fesztivált Balatonfüreden - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon a városban.

A rendezvény új színfoltjaként a kávéházi cigányzene hagyományai elevenednek fel a fesztivál első napjaiban, a város vendéglátóhelyeinek teraszán játszanak majd a zenészek.  Schmidtné Kositzky Anett fesztiváligazgató elmondta, hogy a július 24-30. közötti fesztivál csúcspontja az Anna-bál lesz.

Újdonságként a keddi szerenádok éjszakáján romantikus dallamok csendülnek fel az egykori Posta ház teraszán. Ezen kívül a Magyar Állami Operaház műsorát hallgathatják meg a nézők, megtartják a hagyományos szívhalászatot és a lovaskocsikázást, valamint részt lehet venni városnéző sétán is.

2025-ben ünnepli bicentenáriumát a bál, de már idén kezdődik az időutazás, amely végigkalauzol bennünket az Anna-bál múltját jelentő 200 esztendőn - emelte ki a fesztiváligazgató, hozzátéve: idén az ötvenes-hatvanas évek és a táncdalfesztiválok állnak a középpontban, jövőre a századforduló és a húszas évek, míg a bicentenárium évében visszatérnek a gyökerekhez, az alapítás éveihez. Betekintenek az Anna-bálok történetébe és az egyes korszakok balatonfüredi hétköznapjaiba. Az Anna-bálra történő bevonulás során pedig élő jelenettel elevenednek majd meg a korszakok. 

(MTI / Vasvári Tamás / archív)(MTI / Vasvári Tamás / archív)

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta, hogy az Anna-fesztivál keretében július 27-én, csütörtökön Csiki Gábor vezényli a Magyar Állami Operaház énekkarát. Másnap, pénteken az opera zenekara lép közönség elé, szombaton pedig a Valcer Táncstúdió előadását láthatják az érdeklődők.

Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy az első helyezettnek járó díszvázán a Viktória-minta új színkombinációja jelenik meg, a váza arany díszítést kapott. Megújult a második helyezettnek járó vázán látható Rothschild-minta színkombinációja is, és a vázát platina díszítéssel látták el. A harmadik díj egy Apponyi-mintás váza lesz, melyen szintén egy új, zöld árnyalatú, valamint bronz díszítés látható. A bálon használatos herendi étkészlet 650 fős, 3500 darabból áll, az értéke pedig több mint 120 millió forint.

Tóth József mesterszakács, a bálnak helyet adó Anna Grand Hotel konyhafőnöke elmondta, hogy a bál estéjén az előétel házilag füstölt tokhal lesz, ezután szürkemarha-erőlevest tálalnak fel, majd kacsamellet és mangalicát kóstolhatnak a vendégek, desszertként pedig madártejszeletet kínálnak bogyós gyümölcsökkel.  

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.