Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
21°C

Újra közösséget teremt a bisztróból lett látogatóközpont

2023. július 12. 21:33
Új közösségi térrel gazdagodott Tés: a Malomudvar épülete nemcsak a turistákat szolgálja ki látogatóközpontként, hanem a falubeli rendezvényeket is be tudja fogadni.

Az egykori bisztró épületét az Európa Kulturális Fővárosa program infrastrukturális fejlesztéseket támogató pályázatából vásárolták meg és újították fel. Tésen valami hasonlót tettek, mint amit Veszprémben is tapasztalhatunk: egy a település központjában lévő, ám elhanyagolt állapotú épületet vásároltak meg, újították fel és töltötték meg új tartalommal. 

Kiállítás mutatja be az épület átalakulásátKiállítás mutatja be az épület átalakulását

Az EKF pályázatán 90 millió forintot nyertek, ebből kellett minden költséget finanszírozni. Vagyis fedeznie kellett nemcsak az ingatlan megvásárlását, hanem a felújítását is – és ahogy az lenni szokott, a régi épület tartogatott kellemetlen meglepetéseket és nem várt kihívásokat is. Végül belül teljesen megújult és egy rusztikus, indusztriális arcot kapott. Egyelőre a belső megújulásra futotta a keretből, de a tervek között szerepelnek további, külső fejlesztések is – számolt be Fodor-Bödös István polgármester szerdán, amikor hivatalosan is felavatták az épületet. 

Fodor-Bödös IstvánFodor-Bödös István

A rendezvényen Ovádi Péter parlamenti képviselő is felszólalt. A képviselő nemcsak a tési álom valóra válását igyekezett segíteni, hanem a környező falvak összefogását, kapcsolatépítését is igyekszik bátorítani. Pozitív példaként említette az Európa Kulturális Fővárosa programot, ami Veszprém nem önállóan, hanem 116 településsel összekapaszkodva nyert el, a megyeszékhely ezzel élő példát mutatott arról, hogy a közös gondolkodás minden résztvevőt erősebbé tesz. 

Ovádi PéterOvádi Péter

A frissen felavatott Malomudvar hamarosan bizonyíthat is: a következő napokban a szél tematikája köré szerveződő programsorozatot rendeznek itt. Csütörtökön öttől Gryllus Dániel és Lackfi János zenés-verses előadást tartanak, pénteken ugyanekkor Cseszneki Ferenc mutatja be a szélmalmokat. Szombaton egész nap futóversenyeket szerveznek különböző távokon, délelőtt megépül a HelloWood installációja. Lehetőség lesz papírsárkány készítésre és eregetésre, Tóth Tamás meteorológussal a szélről és más témákról beszélgethetnek az érdeklődők, és a napnyugta előtti órákban a hőlégballonozásba is bele lehet kóstolni. Este a faluház melletti sportpályán a várpalotai Spóra együttes, majd Udvaros Dorottya és Hrutka Róbert lép fel, este a harmónikás Márió és DJ Glück videodiscója táncoltatja meg a tésieket.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Megjelent az 500 millió forintos keretösszegű pályázat állatvédelmi civil szervezetek részére Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a mai napon megjelent az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteknek szóló 500 millió forintos keretösszegű pályázat kiírása. ma 16:31 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   ma 15:56 Vajon kitől idézett a V-Busz? Vajon kitől idézett a V-Busz? „Hidd el, hogy képes vagy rá és félig már véghez is vitted.” Ez a mondat fogadja a V-Busz utazóközönségét a buszok kijelzőjén. Na, de kitől származik az idézet, ami az érettségiző diákoknak szól elsősorban? ma 10:00 Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? közélet Ki oldja meg a problémákat a Csolnoky Ferenc Kórházban? Szombat délelőtt a vármegyei Csolnoky Ferenc kórház bejárata előtt „Haldokló egészségügy - a Csolnoky Ferenc Kórház gazdátlan” címmel tartott sajtótájékoztatót Dr. Varga-Damm Andrea képviselőjelölt és Hartmann Ferenc önkormányzati képviselő.   tegnap 17:11

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.