Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
24°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
24°C

Földön, vízen, levegőben is járt az elefánt, mielőtt Veszprémbe érkezett

2023. július 17. 14:43
Pár hét múlva már személyesen is lehet találkozni Bully-val, a Veszprémi Állatkert legújabb lakójával. A hatéves ázsiai elefánt Koppenhágából érkezett Magyarországra, nem mindennapi utazás keretében.

Csütörtök reggel egy nagy kamion érkezett a Veszprémi Állatkert bejáratához, aminek az utánfutójáról egy szintén méretes konténert emeltek le gondosan a vadaspark munkatársai. Erre az óvatosságra szükség is volt, ugyanis nem a legfrissebb takarmányadag érkezett meg a Veszprémi Állatkert lakóinak, hanem új társukat, Bully-t, az ázsiai elefántot szállították éppen.

Bully egy hatéves ázsiai elefántbika, aki Kölnben született, legutóbb pedig koppenhágai állatkertben élt. Az Európai Állatkertek Szövetségének, azon belül is a fajmegőrző programjuknak köszönhetően most Veszprémbe költözhetett, ahol két másik hím társával, Nukával és Thuya-val együtt hamarosan vele is találkozhat majd a közönség.

Bully immáron VeszprémbenBully immáron Veszprémben

Az elefántbika szállításáról Török László, a vadaspark igazgatója árult el részleteket portálunknak. Tőle megtudtuk, hogy Bully szállítása a szokásosnál is nagyobb körültekintést igényelt, tekintettel a hosszú és változatos útvonalra, az állat méretére és az időjárási körülményekre is.

A kamion, amikor elindult KoppenhágábólA kamion, amikor elindult Koppenhágából

Múlt héten szerda reggel indultak el kamionnal Koppenhágából, ahol kompra is szálltak, hogy aztán Rostocknál autóúton folytassák az utat. Igyekeztek úgy megtervezni a szállítást, hogy amikor Magyarországhoz közel érnek, az már az éjjeli órákra essen. Erre azért volt szükség, mert amíg a Dániában a nyári időszakban kellemes 24 fok van nappal, addig nálunk ezekben a hetekben a hőmérő bőven 30 fok fölé emelkedik.

Ezzel a komppal keltek át a tengerenEzzel a komppal keltek át a tengeren

Így viszont Bully-t sem tették ki ennek a melegnek, miután átértek Magyarországra, a 82-es út szerpentinjeit már éjjel sikerült teljesíteni, majd reggel begördült a kamion Veszprémbe.

Bully rövid ideig a levegőben is utazottBully rövid ideig a levegőben is utazott

Az igazgató elmondta, jelenleg tart az elefánt beszoktatása új környezetébe. Ez néhány hetet is igénybe vehet, mert szeretnék, ha stresszmentesen, nyugodt körülmények közt ismerkedhetne meg új otthonával és két másik társával.

Képek: Veszprémi Állatkert

vehir.hu
további cikkek
Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. tegnap 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. tegnap 21:29 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2024. július 16. 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.