Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
2°C
2023. november 30. András, Andor
Veszprém
2°C

Egy napba is be lehet sűríteni az egész irodalmi Szezont

2023. július 22. 8:53
2022-ben találkozott egy közösség egymással Veszprémben, akik egyenként, vagy kisebb csoportokban ugyan léteztek, de valójában a Holtszezon irodalmi fesztivál hozta csak össze igazán őket. Kedden ennek jön immáron a negyedik felvonása, ezúttal a Szezonnal.
 

A Holtszezon volt az Európa Kulturális Program egyik olyan rendezvénye, amely már az ünnepi 2023-mas év előtt debütált Veszprémben. A szándékosan a nyári szezonon kívül, februárra szervezett irodalmi és az ahhoz kapcsolódó határműfajokat középpontba állító fesztivál akkor várakozásokon felüli népszerűséggel tört be a veszprémi holtszezonba, idén pedig hasonló sikerrel rendezték meg.

A Holtszezon tehát az irodalombarátok ünnepe Veszprémben, aminek van egy kistestvére is, amit már nyáron szerveznek meg Szezon néven.

A koncepció hasonló a Holtszezonhoz: összegyűjteni az olyan fiatal – de akár idősebb korosztály tagjait is – akik szabadidejükben szívesen áldoznak az irodalomnak, pontosabban minden olyan kulturális elfoglaltságnak, ami valamilyen formában kapcsolódik ehhez a műfajhoz.

A Szezon esetében azonban a nyár egyetlen egy napja szól erről, akkor viszont késő délutántól egészen éjszakáig egymást követik a különböző programok.

Pontosan ez várható július 25-én, kedden is az idei Szezonon, ahol felvonul a hip-hop, a színház, a film és fotóművészet is.

Itt lesz a talán legversszerűbb szövegekkel operáló Mulató Aztékok, a mitikus Lord Iron Livaht és az újhullámból két népszerű szereplő, Sisi és Bongor.

Bemutatják az új, veszprémi tematikájú POKET-kötetet, a PASZTA Egyetemi Színpadának Antigoné-előadását, és hogy teljes legyen az összművészeti mashup, kiállítást is nyitnak, méghozzá Szántó Áron zseniális paint-őrületeit lógatják majd fel a falakra.

Érkezik Szász Zsófi rendező és a Platon Karataev duó is (Gergő és Sebő), merthogy levetítik a zenekarról készült dokumentumfilmet, amiről aztán beszélgetnek is egyet a közönséggel.

A programok ingyenesek és egyetlen kivétellel szabadon látogathatók. A Platon-dokumentumfilm vetítésére és az azt követő beszélgetésre regisztrálni kell, amit az alábbi linken lehet megtenni.

Ha a tavalyihoz hasonlóan megérkezne az eső, akkor a koncerteket a TEREM-ben tartják majd meg, minden más program marad az eredeti helyen és időpontban, a FOTON falain belül.

Portálunknak nyilatkozott az EKF részéről Varga Richárd, a Szezon főszervezője, aki kiemelte, hogy amíg a Holtszezonon a kortárs irodalmi élet mainstream szereplőit vonultatják fel, addig a Szezonra inkább az underground szcénából hívnak fellépőket, feltörekvő tehetségeket.

És, hogy miért nem kapnak több napot az irodalom ifjú szerelmesei, arra is megvan a válasz. A Szezont ugyanis sosem akarták a nagy fesztiválok sorába beletuszkolni. Ez inkább egy találkozó, egy baráti összejövetel az azonos érdeklődésű embereknek a nyári programkavalkádban.

Viszont Richárd elárult egy fontos infót is, már most, 2023 nyarán. Jövőre, azaz az EKF utáni időben sem tűnik el Veszprémből ez az irány. Már most be lehet írni a naptárba, hogy 2024. február 23-25 között jön a harmadik Holtszezon!

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.