Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
12°C

Átadták a felújított egykori Máv Szállót

2023. július 24. 14:31
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat július közepén birtokba vette az új helyet, így elkezdődhet a kiürült egykori Posta épület bontása, majd a területrendezés és parkosítás.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa örömmel köszöntötte az átadón megjelenteket. Háláját fejezte ki az Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város önkormányzatának a támogatásért. A megújult hely szükségességéről úgy fogalmazott, a nappali melegedő eddig is jól működött, ugyanakkor az idők során számos nehézségbe ütköztek, amelyek mostantól megoldottnak tekinthetők. Az épületben egyébként hajléktalanok alkotásaik láthatók, valamint gyermekrajzok- és festmények arról, hogyan látják ők a hajléktalanok helyzetét.

Porga Gyula polgármester is beszédet mondott. Kifejtette, kiemelt terv a vasút és környékének megújítása, nem csupán azért, mert egyre nagyobb a vendégforgalom a városban. A város célja ma is az, hogy olyan fejlesztésekbe fogjanak bele, amelyek a térség egészét szolgálják. Az épületet Kozma Imre atya szentelte meg.

Az előzményekről:

Az Európa Kulturális Fővárosa Programhoz csatlakozva a Veszprémi Vasútállomás környezetében is nagy változások történnek. A Jutasi út 30. és 32-es számú épületek elbontásával egy nagyobb szabad terület alakul ki a vasútállomás előtt, melynek tereprendezése és zöldfelületi megújítása révén egy szebb környezet várja majd a Veszprémbe látogatókat.


A Jutasi út 30-as számú épületben bérlakások kaptak helyet, mely 2022-ben elbontásra került. A Jutasi út 32. szám alatt a régi Posta épületében, régóta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Nappali Melegedő működött. Az egyesület ezen a helyen biztosította a közösségi együttlét, a pihenés, a személyes tisztálkodás, a ruházat tisztításának /mosoda/, az ételmelegítésnek és az információhoz való jutásnak a lehetőségét. Ez az épület is hamarosan bontásra kerül, ezért egy új helyszínt kellett találni, mely ugyanazokkal a szolgáltatásokkal tudja segíteni a rászorulókat.


A MÁV Munkásszálló épülete, mely a közelben helyezkedik el egy ideje kihasználatlanul állt. A MÁV Zrt. a Veszprém – Balaton 2023 Zrt. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködésének köszönhetően új funkciót kap. Földszintjének és az első emelet észak-keleti szárnyának belső felújításával, valamint a második emelet gépészeti helyiségének belső
átalakításával egy új és komfortosabb környezettel tudnak segíteni az egyesület munkatársai a rászorulókon.


Az új szárny közvetlenül tud kapcsolódni a szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Hajléktalanok Otthona és a 24 órás Egészségügyi Centrum, Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedék épületegyütteséhez. Az épület földszinti részén helyet kap a drogambulancia rendelő helyisége, konyha, nappali melegedő, teakonyha, vizesblokkok.
Az első emelet egyik oldalán a szociális munkások irodái, termei, valamint tárgyaló, teakonyha és vizesblokk kap helyet, míg a másik oldalon a szociális munkások öltözői, vizesblokk, valamint a hajléktalanok által használt mosoda került kialakításra.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   2024. április 30. 17:11 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   2024. április 29. 17:13 Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Nyíltnapot tartott a PUMI – nagy volt az érdeklődés az állatmenhelyen Szombaton dél és három óra között várták az érdeklődőket, hogy különböző programokkal hívják fel a figyelmet a felelős állattartásra, s hogy bemutassák a PUMI Veszprémi Állatmenhely lakóit, akik várják, hogy örökbefogadják őket. 2024. április 28. 8:38 Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.