Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C
2024. március 2. Lujza
Veszprém
7°C

Átadták a felújított egykori Máv Szállót

2023. július 24. 14:31
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat július közepén birtokba vette az új helyet, így elkezdődhet a kiürült egykori Posta épület bontása, majd a területrendezés és parkosítás.

Szaller Péter, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársa örömmel köszöntötte az átadón megjelenteket. Háláját fejezte ki az Európa Kulturális Fővárosa program, valamint Veszprém város önkormányzatának a támogatásért. A megújult hely szükségességéről úgy fogalmazott, a nappali melegedő eddig is jól működött, ugyanakkor az idők során számos nehézségbe ütköztek, amelyek mostantól megoldottnak tekinthetők. Az épületben egyébként hajléktalanok alkotásaik láthatók, valamint gyermekrajzok- és festmények arról, hogyan látják ők a hajléktalanok helyzetét.

Porga Gyula polgármester is beszédet mondott. Kifejtette, kiemelt terv a vasút és környékének megújítása, nem csupán azért, mert egyre nagyobb a vendégforgalom a városban. A város célja ma is az, hogy olyan fejlesztésekbe fogjanak bele, amelyek a térség egészét szolgálják. Az épületet Kozma Imre atya szentelte meg.

Az előzményekről:

Az Európa Kulturális Fővárosa Programhoz csatlakozva a Veszprémi Vasútállomás környezetében is nagy változások történnek. A Jutasi út 30. és 32-es számú épületek elbontásával egy nagyobb szabad terület alakul ki a vasútállomás előtt, melynek tereprendezése és zöldfelületi megújítása révén egy szebb környezet várja majd a Veszprémbe látogatókat.


A Jutasi út 30-as számú épületben bérlakások kaptak helyet, mely 2022-ben elbontásra került. A Jutasi út 32. szám alatt a régi Posta épületében, régóta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Nappali Melegedő működött. Az egyesület ezen a helyen biztosította a közösségi együttlét, a pihenés, a személyes tisztálkodás, a ruházat tisztításának /mosoda/, az ételmelegítésnek és az információhoz való jutásnak a lehetőségét. Ez az épület is hamarosan bontásra kerül, ezért egy új helyszínt kellett találni, mely ugyanazokkal a szolgáltatásokkal tudja segíteni a rászorulókat.


A MÁV Munkásszálló épülete, mely a közelben helyezkedik el egy ideje kihasználatlanul állt. A MÁV Zrt. a Veszprém – Balaton 2023 Zrt. és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködésének köszönhetően új funkciót kap. Földszintjének és az első emelet észak-keleti szárnyának belső felújításával, valamint a második emelet gépészeti helyiségének belső
átalakításával egy új és komfortosabb környezettel tudnak segíteni az egyesület munkatársai a rászorulókon.


Az új szárny közvetlenül tud kapcsolódni a szintén a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett Hajléktalanok Otthona és a 24 órás Egészségügyi Centrum, Átmeneti Szálló és Éjjeli Menedék épületegyütteséhez. Az épület földszinti részén helyet kap a drogambulancia rendelő helyisége, konyha, nappali melegedő, teakonyha, vizesblokkok.
Az első emelet egyik oldalán a szociális munkások irodái, termei, valamint tárgyaló, teakonyha és vizesblokk kap helyet, míg a másik oldalon a szociális munkások öltözői, vizesblokk, valamint a hajléktalanok által használt mosoda került kialakításra.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Költséget vetettek, kenyeret törtek közgyűlés Költséget vetettek, kenyeret törtek A ciklus vége előtt néhány hónappal alakult át az ellenzéki térfél; elfogadták a költségvetést; újabb kedvezményekkel bővült a Veszprém kártya. Összefoglalónk a februári közgyűlésről. 2024. február 29. 22:26 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. 2024. február 28. 16:21 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  2024. február 24. 9:14 A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A teremtett világ szépségeit ábázolták a gyermekek A Házasság hete keretein belül – a témához kapcsolódó – rajzpályázatra is sor került, méghozzá a Kukkantó Egyesület szervezésében. Az óvodások, valamint a kisiskolások pályaműveit szakmai zsűri értékelte, több mint kétszáz rajz érkezett. Az eredményhirdetésre szombat délelőtt, a Veszprémi Petőfi Színházban került sor. 2024. február 17. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.