Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
11°C

Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése

2023. július 18. 18:00
Veszprém Megyei Jogú város Önkormányzata sikeresen pályázott ,, Veszprém kulturális turisztikai kínálatának fejlesztése” címmel a GINOP-7.1.9-17-2018-00023 kódszámú pályázati felhívásra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott, vissza nem térítendő támogatás összege 1 500 000 000,- Ft. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósul meg az Új Széchenyi Terv Terület- és településfejlesztési Operatív Programjának keretében.
 

Jelen pályázatra Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata, Balatongyörök Község Önkormányzata, a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt., a Kisfaludy 2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. és a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány konzorciumot hozott létre abból a célból, hogy a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a „GINOP-7.1.9.-17 Turisztikailag frekventált térségek integrált termék- és szolgáltatás fejlesztése” felhívásra támogatási kérelmet nyújtsanak be, és a támogatási kérelem támogatása esetén az abban foglalt célt közös együttműködéssel megvalósítsák.

A projektgazda Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata a turizmus fejlesztését kiemelt prioritásként kezeli, szoros együttműködést ápol a város főbb turisztikai attrakcióival és a helyi vállalkozásokkal.

Az önkormányzat feladatai között szerepel a turizmus helyi feltételrendszerének megteremtése, az infrastruktúra fejlesztése, valamint a turizmus szervezése.

A projekt legfontosabb elemei:

A projekt keretében a Veszprém, Deák Ferenc utcai egybefüggő ingatlanon 5 db épület megvalósítási helyszínnel az alábbi magasépítési és kapcsolódó közösségi tér kialakítási munkák elvégzésére kerül sor.

Bábszínház funkciót is magába foglaló foglalkoztató és művészeti fejlesztő központ:

A meglévő, 1906-ban épült piarista gimnázium tornaterme kerül felújításra, átalakításra. 

Az épület két szélső traktusában lévő bejárat személyzeti és közönségforgalmi bejáratként, valamint előtérként működik majd, ezekhez lesznek kapcsolva a kiszolgáló helyiségek. Az épület központi termében acélszerkezetű nézőtér és galéria készül. 

A padlástér beépül, itt kap helyet a hőközpont és a szellőzőgépház. Az épület többek között előcsarnok, nagyterem, színpad, bábraktár, iroda teakonyha, vizes blokk helyiségeket foglal magába.

Bejárati épület: A hegy lábánál található támfal-rendszer folytatásaként épül meg ezen épület, amiben elsősorban kiszolgáló funkciók – vizes blokk, ajándékbolt – kapnak helyet. A terepszint alatti épületben található előcsarnok, próbaterem, raktárak és öltözők árkádjai fedett nyitott külső előterek, a belső traktusában kiszolgáló funkciók találhatók, vizesblokk, raktár, baba-mama szoba. 

Kiállítótér épület: Az Ingatlan nyugati részén kerül kialakításra egy kétszintes kiállítótér, amelyben különféle installációk bemutatására lesz lehetőség.

Kávézó épület: A kávézó a földterület középső részén, egy földszintes, magas tetős épületben kerül elhelyezésre, ami külső-belső fogyasztótérrel kerül kialakításra. A kávézóba fedett, nyitott átjáróból, előtéren keresztül lehet bejutni, itt találhatóak a közönségforgalmi vizesblokkok is. Az épület túloldalán a másik átjáróból érhető el a személyzeti bejárat és az üzemeltetéshez szükséges funkciók. A kávézó mindkét köztér felé nyitott, teraszos kiszolgálótere jó idő esetén teljesen kinyílhat a szabadba.

Közösségi tér: A koncepció szerint a fejlesztés során megvalósuló új épületek által keretezett, rendezvénytérként is használható, védett, parkszerű tér jön létre. 

Gyerekfoglalkoztató épület: a gyerekfoglalkoztatót a földterület keleti részén, egy földszintes, magas tetős épületben helyezik el. Az épület szerkezeti koncepciója megegyezik a kávézó épülettel. Az épület többek között közlekedő, foglalkoztató, mosdó, raktár funkciójú helyiségeket foglal magába.

Parkoló kialakítása: a parkolás a Deák F. utcai fejlesztéssel érintett ingatan közelében a Séd patak keleti oldalán meglévő parkoló terület 36 parkolóhellyel történő bővítésével valósul meg.

Díszvilágítás:

A projektelem keretében a következő helyszínek díszvilágításának kivitelezése történik: Tűztorony, Szent István völgyhíd, Hősök kapuja, Városháza.

A projekt konzorciumi partnerei által megvalósított projektelemek/tevékenységek:

Balatongyörök Község Önkormányzata: Szépkilátó helyszínén egy pihenő hely, mely a Balaton térségben található várakat mutatja be (elsőként kiemelve a helyi kapcsolódást és a veszprémi várat).

Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány: Kiállítási tartalom és látogatómenedzsmentet célzó fejlesztés, kiállítási koncepció elkészítése. Komplex marketing tevékenység.

Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.: Megvalósíthatósági tanulmány elkészítése. Turisztikai szakértői szolgáltatás.

vehir.hu
további cikkek
A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56 Több tízezer forintot spórolhatunk az ingyenes LED-csereprogrammal Több tízezer forintot spórolhatunk az ingyenes LED-csereprogrammal A sikeres első alkalom után, újra itt a lehetőség regisztrálni a Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a CYEB Energiakereskedő Kft. jóvoltából indított LED-csereprogramra.  Az ingyenes lakossági program részleteit és előnyeit pénteken délelőtt ismertették a Városházán.   2023. november 13. 16:57 ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek közélet ,,A szavak törpék, a példák óriások” – az 1956-os deportáltakra emlékeztek Az 1956-os szabadságharc elhurcolt veszprémi résztvevőinek emlékére koszorúztak november 8-án a Vár utcában, a törvényszék falán található emléktáblánál.  A megemlékezésre a Veszprém Megyei Törvényszék, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pannon Egyetem várta az 56-os szervezetek képviselőit, a megemlékezőket és az eseményen jelenlévő, egykori 56-os deportáltat, Suri Kálmán nemzetőrt.   2023. november 9. 14:23 Célegyenesbe érkezett a Veszprém-Gyulafirátót kerékpárút Célegyenesbe érkezett a Veszprém-Gyulafirátót kerékpárút Péntek délelőtt kerékpáros szemléletformáló kampány kíséretében mutatták be a Veszprém-Gyulafirátót szakaszon épülő kerékpárutat és a hozzátartozó kerékpáros létesítményeket. 2023. július 14. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.