Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rekordszámok – a Pannon Egyetem túlszárnyalta önmagát az idei felvételin

2023. július 27. 17:58
Az országos átlagokat is meghaladva biztosította be magát a Pannon Egyetem az élvonalban a vidéki egyetemek között.  A 2023/24-es évi felvételi eljárás során összesen 2175 jelentkező kapott pozitív elbírálást, a rekordszámú hallgatónak a 88,4%-a kezdheti meg tanulmányait állami ösztöndíjas képzésen.
 

A 2023. szeptemberében induló képzések felvételi ponthatárainak eredményeiről és azok jelentőségéről a Pannon Egyetem sajtótájékoztató keretében nyújtott tájékoztatást csütörtök délután.

Az elmúlt tíz évben nem volt ehhez fogható, kiemelkedő sikerű felvételi eredmény az egyetem történetében: összesen 70%-kal nőtt az állami helyekre felvételt nyert hallgatók száma, az országos szint ehhez képest 28%-os növekedést mutat csak – összegezte Csillag Zsolt, az egyetem kancellárja a rendhagyó eredményeket.

Prof. Dr. Navracsics Judit, MFTK dékán, Csillag Zsolt, kancellár, Dr. Abonyi János, rektorhelyettesProf. Dr. Navracsics Judit, MFTK dékán, Csillag Zsolt, kancellár, Dr. Abonyi János, rektorhelyettes

Az idei évben ráadásul új jogszabályi környezet határozta meg a felvételi eljárást, amely tágabb kapukat hagyott a középiskolások számára, de a Pannon Egyetem továbbra is a minőségi oktatásra helyezve a hangsúlyt, a szakok ponthatárának minimumán alig változtatott.

A kancellár kiemelte, a leendő hallgatók nagyon jó döntést hoztak, amikor a veszprémi egyetemet választották, hiszen életük ezen meghatározó szakaszát egy minden szempontból élhető és nagyszerű városban töltik majd el.

Dr. Abonyi János, rektorhelyettes elmondta: a felvételi eljárás nem csak a hallgatóknak, de az intézmények számára is nagy megmérettetést jelent, a növekedés pedig egyértelműen mutatja, hogy a Pannon Egyetem jó úton jár. A siker titka pedig, hogy az itt végzett hallgatók olyan valódi tudásra tesznek szert, amely a jövőben is jól alkalmazható számukra a munkaerőpiacon.

Dr. Abonyi János, rektorhelyettesDr. Abonyi János, rektorhelyettes

Gál Balázs, az Oktatási Igazgatóság igazgatója az idei év felvételi eljárásának eredményeit általánosságban foglalta össze: idén is a Gazdaságtudományi Kar vonzotta a legtöbb hallgatót, melyre minden évben magas a túljelentkezés, így egyes szakokon 340-350 pont elérése is szükséges volt az állami helyek betöltéséhez.  Alapképzésben a gazdálkodás és menedzsment, a programtervező informatikus és a mérnökinformatikus szerezte meg a dobogós helyeket, ami a jelentkezők számát illeti, míg mesterképzésen a tavaly indult adattudományra, mentálhigiénés közösség- és kapcsolatépítő képzésre, illetve a vezetés és szervezésre kerültek be a felvettek közül a legtöbben.

A sajtótájékoztatón résztvevő Dr. Lőrincz Katalin, GTK dékánhelyettes, Prof. Dr. Navracsics Judit, MFTK dékán, Dr. Süle Zoltán, MIK dékán, Dr. Palányi Ildkó, GKZ dékán és Dr. Horváth Krisztián, MK dékánhelyettes a karok eredményeit részleteiben mutatták be. Minden kar esetében kimagasló a felvett hallgatók számának növekedése, így ez egyöntetű siker az intézmény történetében.

Az általános felvételi eljárás keretében felvételt nyert hallgatókon túl, egyetemi polgárok lesznek a szakirányú továbbképzésekre, doktori képzésre, részismereti képzésre jelentkezők, a nemzetközi ösztöndíjprogram keretében, illetve az önköltséges képzésre jelentkező harmadik országbeli külföldi hallgatók is, így összesen több, mint 2600 beiratkozóra számít az egyetem.

A 2023/24. tanév pótfelvételi eljárásban állami ösztöndíjas formában is meghirdethető szakok közé tartozik például az informatika, műszaki, természettudományi, pedagógusképzés alapképzési szakjai, valamint a pedagógusképzés tanári mesterképzés szakjai is. A pótfelvételi eljárás július 28.-án indul – az elérhető szakok jegyzékét a felvételi tájékoztató kötetben találják az érdeklődők, jelentkezi a felvi.hu oldalon keresztül lehet-  és augusztus 6.-ig tart, így aki eddig sikertelenül, vagy még egyáltalán nem próbálkozott, a megadott időintervallumban még benyújthatja jelentkezését egy általa kiválasztott szakra. Ha pedig szem előtt tartja a jelentkező az egyetem eddigi elvitathatatlan sikereit, akkor joggal mondja ezúttal is: Csak a Pannon!

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Kant 300: Az élet legnagyobb kalandja a gondolkodás Hogyha elképzelünk egy filozófust, különösen olyant, aki háromszáz éve született, valószínűleg az első kép, ami beugrik, az egy poros könyvtár épületében lassú, csigatempóban bogarászó személy, aki olykor elmélázik azon is, van-e egyáltalán értelme a bogarászásnak; vagy esetleg egy közhelyes, tarka réten, domboldalon, a messzi égbe tekintő elme, aki a lét alapkérdésein töri fejét. De arra bizonyosan senki sem gondol, hogy a mai filozófusok úgy fogalmaznak a háromszáz éves Kantról, hogy: kortársunk. Márpedig ez volt az ismétlődő kulcsszó az MTA VEAB Filozófiai Munkabizottságának és a Pannon Egyetem HTK Társadalomtudományi Intézetének közös konferenciáján. ma 18:22 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.