Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 14. Vazul
Veszprém
21°C
2024. június 14. Vazul
Veszprém
21°C

Auer Lipót emlékét méltón őrzi tovább Veszprém

2023. augusztus 1. 23:42
Százhetven évvel ezelőtt született Veszprémben Auer Lipót világhírű hegedűművész és pedagógus, a modern hegedűpedagógia egyik legnagyobb hatású mestere.  Kedden ünnepélyesen átadták a megújult Auer-házat, ahol a művész gyermekkorát töltötte.
 

A Thököly Imre utca 1. cím alatt található ház sokáig magánkézben volt, majd miután az önkormányzat megvásárolta, 2022 novemberében kezdtek hozzá az épület felújításához. Az országosan védett műemlék teljes megújulása a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósult meg.

Hangszerkészítő műhely és bemutatóterem, valamint vendégművészek fogadására is alkalmas lakások is helyt kaptak a megújult épületben. Az itáliai műhelyekhez hasonlóan itt is bepillantást nyerhetünk a hangszerek javításába, készítésébe, hiszen Sümegi Elemér hegedűkészítő mester látványműhelyét mostantól nem a várban, hanem az Auer-házban látogathatjuk meg.

Az ünnepélyes átadót Porga Gyula, polgármester nyitotta meg, aki Auer Lipót elvitathatatlan szerepét emelte ki Veszprém kulturális hagyományainak megteremtésében.

Európa Kulturális Fővárosaként és az UNESCO zene városaként kötelességünk méltóképpen tisztelegnünk Auer Lipót munkássága előtt.  A művész szülővárosából, Veszprémből indult és egy egész világot hódított meg, világhírű művészek egész sorát nevelte, eredményességében máig nem sikerült felülmúlni őt. A zeneszerző egykori otthonának felújításával így egy újabb szeletet mutathatunk meg a Veszprémbe érkező vendégeknek, városunk identitásából és a múltunkból – mondta el a polgármester.

Porga Gyula beszédét Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója egészítette ki gondolataival: Auer Lipót egyszerre volt előadóművész, oktató, elképesztő tehetségek és nagy művészek jó barátja, illetve nagyszabású személyiség is.  Olyan ember, aki lassan száz éve nincs közöttünk, az utókornak mégis örök példaként kell emlékeznie rá, és a jelenkor emberének feladata ezt az emléket hűen fenntartani.  Auerhez hasonlóan úgy kell nevelni a gyermekeket, hogy a zenét szeressék és tiszteljék, de saját tehetségükhöz és személyiségükhöz mérten tapossák ki útjukat.  

Sümegi Elemér hegedűkészítő mester gyorstalpalót is tartott az átadón részt vevő Ovádi Péter, országgyűlési képviselőnek, Markovits Alíz, Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatónak és Porga Gyula, polgármesternekSümegi Elemér hegedűkészítő mester gyorstalpalót is tartott az átadón részt vevő Ovádi Péter, országgyűlési képviselőnek, Markovits Alíz, Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatónak és Porga Gyula, polgármesternek

A megnyitót Demel Eszter, a Gárdonyi Kamara Zenekar vezetőjének növendékeinek műsora zárta, akik Bartók művein át tökéletesen megmutatták - Demele Eszter szavaival élve -, hogy a zenének egyszerre van közösségben tartó ereje és érzelemre nevelő hatása is.  

Az EKF programsorozat támogatásának köszönhetően Auer Lipót személye és szellemisége a közeljövőben több rendezvényen is tovább él: októberben zajlik a Chaconne Fesztivál, a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozója, és a Mini Carnagie Hall rendezvénysorozat is. Augusztus 1-6 között pedig kezdetét vette az Auer Fesztivál , - melynek keretében olyan a világhírű művészeket lehet látni és hallani a Hangvillában és a Megyeházán, akik a nemzetközi koncertélet meghatározó szereplői. 

A felújított Auer-ház üzemeltetője a Művészetek Háza Veszprém, az általuk meghívott alkotó és kiállító művészek kapnak majd szállást az épületben, köztük az első lakók a szombaton, augusztus 5-én nyíló A föld útjai című japán kerámiakiállítás alkotói lesznek.

Balogh Dóra
Kovács Bálint
további cikkek
77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. ma 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. ma 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. ma 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. ma 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.