Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A Veszprémi Állatkert is segített a bajba jutott elefánt bikán

2023. augusztus 2. 10:42
Magyarország vezető állatkertjei – köztük az élvonalban a Veszprémi Állatkerttel – látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évtizedben: a szűk kifutók helyett tágas állattartó és bemutató helyek épültek, valódi természetes közeget nyújtva az állatoknak. Azonban nem csak infrastrukturálisan volt szemmel látható a fejlődés, de a hazai állatkertészeti szakma is jelentős változásokon ment keresztül. Jól képzett, nemzetközi tapasztalattal rendelkező munkatársak, állatkerti szakállatorvosok gondoskodnak állatkerti lakóink mindennapjairól, ezzel felzárkóztatva a szakmát az európai élmezőnyhöz.

A hazai állatkertek, és azok munkatársai nem konkurensként tekintenek egymásra, hanem egymást segítve, a speciális tapasztalatokat egymással megosztva dolgoznak, hiszen a szakma, a hivatás iránti elkötelezettségük nagyon szoros összekötő erő.

Ennek a szoros szakmai együttműködésnek láttuk legutóbb a jó példáját a Győri Állatkertben. Vasárnap reggel érkezett a hívás, hogy Pembé, az állatkert gyönyörű afrikai elefánt bikája rosszul lett, nem tud felállni. Természetes, hogy ilyenkor az ember még Veszprémből is azonnal útnak indul segíteni, minden aznapi programját félretéve, poggyászában a speciális, elefántokra tervezett hevederekkel, nagy szakítószilárdságú kötelekkel, karabínerekkel  – mondta el lapunknak Török László,a Veszprémi Állatkert igazgatója.

Kifejlett, 5-6 tonnás afrikai elefánt bikák felsegítése egy igazi szakmai kihívást jelent, hiszen különösen veszélyes állatokról van szó, ormányuk szorításából szinte lehetetlen kiszabadulni, rúgásuk emberre halálos is lehet.

A bonyolult mentési folyamat egy precíz, összehangolt csapatmunkát igényelt. Amíg az állatorvosi csapat azon küzdött, hogy a fekvő állat keringése ne omoljon össze, addig egy másik csapat az állat felfújható légpárnákkal, hevederekkel történő felemelését készítette elő.

Több mint két órán keresztül küzdöttek az állatkerti szakemberek a győri tűzoltók technikai segítségével az elefánt megmentésén. Különös érzés volt látni, ahogy ez a hatalmas állat - megérezve, hogy a körülötte álló emberek segíteni akarnak neki – utolsó erejét is összeszedve küzdött, hogy a segítségére sietők támogatásával feltornázza magát, megtalálja egyensúlyát és sikerrel talpra álljon – mondta el Török László a történtek kapcsán, aki szintén helyt állt a szakmai stáb tagjaként a mentés során.

A sikeres elefántmentő akció nem csak itthon kapott különleges figyelmet, számos külföldi állatkert, nemzetközi szakember is kifejezte elismerését a hazai állatkertészek szakmai sikere előtt.

Mindenki megkönnyebbülésére Pembé jobban van, és reméljük, hogy ez az impozáns afrikai elefánt bika még sokáig nyújt felejthetetlen élményeket a Győri Állatkert látogatóinak.

Képek: Zoo Győr Facebook

Balogh Dóra
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.