Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Légy te is látványos produkciók része – jön a cirkusztábor!

2023. augusztus 5. 23:03
Augusztus 28-31. között a CirKollektív szervezésében bárki megízlelheti közelről a cirkusz világát. Ebben az esetben nem az olykor mulattató, máskor félelmetes bohócra és a bukfencező állatokra kell gondolni, hanem cirkuszi mutatványokra, amelyeket az élménytáborban bárki elsajátíthat. A négynapos esemény ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött. Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke, a szóban forgó esemény projektvezetője mesélt a részletekről, a tábor céljáról, és arról, mire számíthat, aki átadja magát a cirkusz világának.
 

Az Európa Kulturális Fővárosa program cirkuszi projektjéért a CirKollektív csapata felel, célként fogalmazták meg többek között a közösség bevonását. Éppen ezért az elmúlt években olyan Veszprém és környékbeli közösségeket kerestek, akik csatlakozni tudnak a cirkuszpedagógia eszközeit felhasználó munkához. Ebből a kezdeményezésből az oktatási terület, a sportvilág, a művészeti és nevelési irányzatokok szakemberei gyűltek össze, megismertetve velük a cirkuszpedagógia eszközeit.

Gallyas Veronika kérdésünkre elmondta, a négynapos tábor neve nem véletlenül cirkuszi élménytábor, elsősorban a kedvcsinálás, valamint a sikerélmény szerzése a cél: „Régóta foglalkozunk cirkuszpedagógiával, számos játékunk, eszközünk van, ami barátságossá, biztonságossá teheti a belépést a zsonglőrködés világába. A cirkuszon belül háromféle zsánerre koncentrálunk: a légiakrobatikára, a zsonglőrködésre valamint a partner-akrobatikára. És mivel a műfajt egy rendkívül komplex művészeti formának tekintjük, így improvizációs helyzetgyakorlatokra, sőt, előadóművészeti produkciókra is lehet számítani.”

Veronika úgy véli, a tudástér hatalmas, az ember mindig tanulhat újat, s ebben a világban sok kapu nyílik. Elárulta azt is, hogy a tábor gyakorlatai fejlesztő hatással is bírnak: „A legtöbb feladat az ügyességgel függ össze, tehát a koordináció és a koncentráció mindenképpen kifinomultabbá válhat a napok során. Az improvizációs gyakorlatok által fejlődik a kreativitásunk, a reagáló képességünk. Kis előadásokat hozunk létre, melynek során fejlődnek a kooperációs, illetve a folyamatépítési készségek. Utóbbi megmutatja, hogyan lehet eljutni a kis trükköktől a nagyívű előadásokig. Végül kiemelendő, hogy a tábor zárásaként
tartunk egy hivatalosan nem meghirdetett bemutatót, ahol a szociális készségek fejlődhetnek azzal, hogy a közönség elé tárjuk, amit addig begyakoroltunk, elsajátítottunk. Ekkor minden rokont és barátot szívesen fogadunk. Nagyon fontos, hogy az ember meg merje mutatni, merje vállalni önmagát úgy, ahogy van.”

A helyszín a Deák Ferenc Általános Iskola előtti tér, a korcsoportok pedig így alakulnak: 9-12, 13-15, 16-17, 18-21, továbbá a felnőtteket is buzdítják: „Olyan emberek jelentkezésére számítunk, akik nyitottak arra, hogy újat tanuljanak, és szívesen elmerülnének a cirkusz világában. Akik hisznek abban, hogy az elsajátított gyakorlatok hasznukra válnak később is a hétköznapokban.”

A táborra itt lehet jelentkezni.

Szabó Eszter

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.