Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
29°C

Szomorú szenteket nem akar Isten, hirdeti a Várban látható legújabb kiállítás

2023. augusztus 21. 15:30
Magyar szentek, boldogok és tiszteletreméltó személyek képeiből nyílt kiállítás a Várban a felújított Nagyszeminárium épületének udvarán. Az augusztus 20-ai megnyitón szóba került az is, hogyan lehet jól és rosszul értelmezni ezeknek az embereknek az életét.

A vándorkiállítást az Ars Sacra Alapítvány hozta el Veszprémbe, miután Budapesten kívül már több magyar nagyvárosban is bemutatták azokat a képeket, amelyeken magyar szentek láthatók, de a nem a megszokott komoly ábrázolásban, hanem egyszerű rajzokon, mosolygós arccal.

A kiállítás ezen adottságát ragadta meg Takáts István, a Veszprémi Érsekség általános helynöke is a vasárnap délelőtti megnyitón, aki úgy fogalmazott, a szenteket általában tiszteljük, de sokszor nem követjük őket, sőt mesebeli lényeknek gondoljuk őket.

Pedig sokkal egyszerűbb megérteni az ő életüket, mint elsőre hinnénk, csak ehhez azzal is tisztában kell lenni, hogy Isten nem akar szomorú szenteket látni, sokkal inkább a vidámakat, hangsúlyozta az egyházi vezető, utalva arra, hogy számos esetben komor, komoly ábrázolással jelennek meg ezek az emberek, holott Isten azt szeretné, ha úgy élnénk igaz és tiszta életet, ha közben az öröm és boldogság övezné mindezt.

Az alapítvány részéről Dragonits Márta, kuratóriumi elnök köszöntötte a megjelenteket, ő kiemelte, hogy alapítványuk már országhatáron belül és kívül is ejlen van a különféle kulturális, szakrális programjaival, amelyeknek az egyik eleme ez a kiállítás. A mottó, amit követnek és, amit hirdetnek ezen keresztül pedig, az, hogy „ne féljetek szentté válni.”

A Veszprémben látható tárlaton egyébként húsz magyar szent, boldog és tiszteletreméltó személy képe jelenik meg, kiegészítve rövid információval az életükről. Köztük van Szent István, Boldog Gizella, Szent László és több magyar szent is, de megjelenik Mindeszenty József és Brenner János képe is a kiállításon.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.