Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megszentelték és megszelték Veszprém kenyerét

2023. augusztus 21. 11:29
Az államalapítási ünnephez kapcsolódva vasárnap délután a Laczkó Dezső Múzeum előtt először megszentelték, majd fel is szelték a város kenyerét.
 

Az esemény a már országosan is nagy hagyományokkal rendelkező 15 millió búzaszem elnevezésű program keretében tudott megvalósulni. Ez a kezdeményezés, amit a Magyarok Kenyere Alapítvány az agrárgazdasági kamarával és a gazdálkodók szövetségével együtt szervez meg azt a célt tűzte ki, hogy évről évre jótékonysági búzagyűjtést szerveznek, hogy aztán az összegyűlt termény megőrlése után a kapott lisztből a rászorulóknak süssenek kenyeret. Az elnevezésben a 15 millió szem pedig a Kárpát-medence összmagyarságára utal és ebből készül az ország kenyere is.

Vasárnap délután a Laczkó Dezső Múzeum előtt gyűltek össze az emberek, hogy miután megszentelték a város és a múzeum kenyerét, fel is szeljék azt.

Az ünnepi alkalmon a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara részéről Szabó Miklós beszélt a kezdeményezés eredményeiről, amelyeket a tavalyi számokra tudott alapozni, lévén, hogy idén még zajlik a búzafelajánlások gyűjtése.

Elmondta, hogy 2022-ben 8000 gazdálkodó csatlakozott, akikkel együtt 1000 tonna búzát sikerült összegyűjteni, amiből az őrlés után 100 ezer embernek sikerült segíteni. Veszprém vármegyéből egyébként több, mint 200 gazdálkodó csatlakozott akkor, idén pedig szeretnék még ezeket a számokat is növelni. Egyébként 13 évvel ezelőtt Pécsről indult az akció, akkor még csak 10 tonna búzával.

A múzeum részéről Péterváry-Szanyi Brigitta igazgató köszöntötte az összegyűlteket. Ő megemlítette, hogy a múzeumban számos emléket őriznek Szent István korából, de ezek a tárgyak önmaguktól nem mesélik el a történetüket, ezért most, augusztus 20-án is arra törekedtek, hogy ezeket az izgalmas részleteket a kollégái segítségével minél szélesebb körben el tudják mesélni az érdeklődőknek.

A köszöntők után a kenyeret Szabó János, a Veszprémi Érsekség gazdasági helynöke áldotta meg, majd kóstolhatták meg a megjelentek.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Minden eddiginél többen csodálták meg élőben Európa legnagyobb tűzijátékát Minden eddiginél többen csodálták meg élőben Európa legnagyobb tűzijátékát Idén minden idők leglátványosabb fény- és tűzijátékával, valamint drónshowjával ünnepeltük Magyarország születésnapját. Az eseményt minden eddiginél többen követték a Szent István rendezvénysorozat helyszínein, ugyanakkor a közmédia televíziós közvetítése is nézettségi rekordot döntött. 2023. augusztus 23. 15:03 Varga Mihály Veszprémben: ma egy pogányból lett keresztény állam védi legjobban a keresztény értékeket Európában augusztus 20 Varga Mihály Veszprémben: ma egy pogányból lett keresztény állam védi legjobban a keresztény értékeket Európában Talán nem volt az országban még egy olyan szimbolikus hely, ami otthont adott az augusztus 20-ai államalapítási ünnepnek, mint a veszprémi központi ünnepség helyszín. Vasárnap kora este ugyanis a Vár végében álló Szent István és Boldog Gizella szoborpár tövében gyűltek össze az emberek, akik előtt Varga Mihály pénzügyminiszter mondott beszédet. 2023. augusztus 20. 21:02 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője augusztus 20 Novák Katalin: Szent István a magyarok közös nevezője Szent István a magyarok közös nevezője. Szent Istvánt magunkban hordozzuk, a részünkké vált, István király itt van velünk - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 20-i ünnepi beszédében Esztergomban. 2023. augusztus 20. 13:30 Koppány és Szent István csatájának helyén is ünnepeltek augusztus 20 Koppány és Szent István csatájának helyén is ünnepeltek Királyszentistvánon is megtartották a falu hagyományos augusztus 20-ai ünnepségét, ahol Ovádi Péter, országgyűlési képviselő azt mondta, a mai modern államunk alapjait Szent István király rakta le.   2023. augusztus 20. 15:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.