Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szurkolni, vagy szavazni? Ez a kérdés, válasszatok!

2023. augusztus 27. 8:39
Habár még rengeteg a „ha…” mégis jelen állás szerint úgy tűnik, hogy a veszprémi kézilabdaszurkolóknak jövőre meg kell hozniuk egy fontos döntést: Kölnben szurkolnak a Final 4-on, vagy inkább idehaza élnek a demokratikus jogukkal?

Bár jóformán még el sem indultak a 2023/24-es férfi kézilabda Bajnokok Ligája mérkőzései, Veszprémben, ahogy minden évben idén is az egyik cél lehet, hogy a magyar csapat ott legyen a június 8-9 között rendezett Final 4-on Kölnben. A négyesdöntő dátuma már végleges, azt a szövetség bejelentette már, ettől teljesen függetlenül, magyar szempontból mégsem elválaszthatatlanul egy másik eseménnyel, a magyarországi Európa parlamenti és önkormányzati választásokkal éppen egy időbe esik.

Azáltal, hogy tavaly a hazánkban a Választási Törvény módosításával összekapcsolták az EP-választásokat az önkormányzatival, tehát egy időben kell megtartani őket, bár utóbbi dátumát hivatalosan még nem jelentették be, azzal, hogy nyilvános lett az EP-választás június 9-ei dátuma, borítékolható, hogy az önkormányzati képviselőkről és a polgármesterekről is ekkor döntünk majd. Főleg, mert a törvény szerint hazánkban csak vasárnap lehet választást rendezni.

De mi van azzal a több ezer emberrel, akik már most úgy tervezik, hogy veszprémi részvétel ide, vagy oda, de ott szeretnének lenni a kölni négyesdöntőn.

Megnéztük a Választási Törvény idevonatkozó részét amelyben az áll, hogy az EP-választáson minden további nélkül részt lehet venni akkor is, ha a választópolgár nem tartózkodik a szavazás napján Magyarországon, de van bejelentett magyarországi lakcíme. Ehhez csupán a választást megelőző kilencedik napig kérvényeznie kell, hogy vegyék fel a nevét valamelyik külképviseleti névjegyzékbe. Kölnhöz legközelebb egyébként Düsseldorfban van magyar konzulátus, a két várost alig 45 km választja el egymástól. Fontos megjegyezni, hogy külképviseleten való szavazáskor mindenképpen le kell zárni a borítékot, amibe a szavazólap kerül, ha ezt a választópolgár nem teszi meg, akkor érvénytelennek számít a szavazata.

Az önkormányzati választáson ilyen lehetőség azonban nincs. Tehát a választópolgár csak lakhelyén, vagy bejelentett magyarországi tartózkodási helyén szavazhat, ha azt előre kérvényezi. Így tehát, akik jövő júniusban mindenképpen ott szeretnének lenni Kölnben, azoknak az önkormányzati választáson való részvételről le kell majd mondaniuk, az EP-választáshoz pedig át kell menniük a közeli düsseldorfi magyar külképviselethez.

És vajon az melyik politikai tábornak fáj jobban, ha esetleg százasával hiányoznak majd kézilabdaszurkolók a szavazás napján a veszprémi urnáktól?

Hajas Bálint
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.