Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
18°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
18°C

Szeptemberben is színes programokkal készül a Művészetek Háza

2023. augusztus 23. 22:19
Sajtótájékoztatón ajánlották a közönség figyelmébe a Művészetek Háza szeptemberi programjait szerdán. 

A Dubniczay-palota Várgalériában megrendezett tájékoztatón Brányi Mária alpolgármester kijelentette: az elmúlt időszak felülmúlta azokat a várakozásokat és célokat, amiket az Európa Kulturális Fővárosa pályázat összeállításakor megfogalmaztak. A Művészetek Háza idén minden korábbinál gazdagabb felhozatallal állt elő, hazai és külföldi alkotókat mutatott be. Az alpolgármester szerint ez a színvonal nemcsak a következő hónapokban, hanem az előttünk álló években is fenntartható lesz.

Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója a közeljövő street art programjairól beszélt. A város utcáin ugyanis többhelyütt találkozhatunk művészeti megoldásokkal: kifestik például a Veszprém Arénánál található aluljárót. Cégekkel együtműködve is megjelennek új utcaművészeti alkotások: a MÁV révén a vasútállomás víztornyán, a Maxon Motor együttműködésével a céghez közeli biciklis aluljáróban, valamint a V-Busz jóvotából egy buszon és a Haszkovó fordulóban található sofőrpihenő konténereken – a busztársaság felületeinek esetében a Balkán:Most fesztivál idején a közönség szavazatai is fontos szerepet kapnak majd. 

A szeptemberben nyíló kiállítások közül Dohnál Szonja kurátor azt a nemzetközi kortárs ékszerművészeti tárlatot emelte ki, amelyen 29 művész – köztük öt magyar – mutatkozik be. A kortárs ékszerművészet a hatvanas években alakult ki, amikor a művészek az önkifejezés eszközeként kezdtek tekinteni az ékszerekre – noha sokan a mai napig nehezen barátkoznak meg a gondolattal, hogy az ékszer értékét nem a felhasznált anyagok, hanem a szellemi üzenet határozza meg. 

Szeptemberben nyíló kiállítások a Művészetek Házában

• Bojtor 90 – Szeptember 6 - február 25., Várgaléria
• Sigmar Polke, Megmagyarázhatatlan eredetű zene – szeptember 9 - október 29., Csikász Galéria
• Peter de Thouars és Bernát András, A tér tükrei – szeptember 9 - október 8., Tihany
• Ézsiás 80 – szeptember 13 - október 29, Dubniczay-palota magtár
• Mámort! európai kortárs ékszerművészet – szeptember 23 - november 5., Dubniczay-palota
• Mákó Bori, Csend – megtekinthető szeptember 24-ig, Fixir galéria.

Az ősz során megújított művészetoktatási portfólióval, valamint irodalmi rendezvényekkel, kötetbemutatókkal is jelentkezik az intézmény.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   tegnap 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. tegnap 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.