Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C
2023. december 9. Natália
Veszprém
0°C

A csillagos ég mindenkié – Ladányi Tamás asztrofotósnak nyílt kiállítása

2023. augusztus 26. 16:13
Szombat délelőtt az Agórában nyílt meg Ladányi Tamás kiállítása, melynek címe Veszprém felett az ég. A rendezvény a Magyar Fotográfia Napja alkalmából egész nap várja az érdeklődőket, az erről szóló konferencia mélyebben is láttatja a fotográfia mesterségét.

Ladányi Tamás kiállításán elsőként Fazekas Orsolya szólalt fel, az Agóra nevében. Tamásról úgy fogalmazott, a türelem és kitartás, a művészeti és tudományos szemléletmód ötvöződik a kiállító térben látható munkákban. Öröm számára, hogy az Agóra adhatott helyet a gyűjteménynek.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, a gratuláció mellett elmondta, Tamás képei is bizonyítják, hogy városunk valóban remek természeti kincsekkel bír, de az asztrofotós ezt egy másik látószögből is képes bemutatni.

A beszédek után maga Ladányi ismertette a fotókat, és mondta el a mögöttük meghúzódó történetet, kulisszatitkokat. Ezt megelőzően humorosan úgy szólt a közönséghez, köszönti a naprendszer kulturális fővárosa lakóit. Majd folytatta, a Veszprém felett az ég tárlatcím a Berlin felett az ég című filmre rímel. Ladányi egyébként a fotók bemutatása alatt többször is tett egy-egy kulturális kitekintőt, remek egyensúlyban a tudományos, kalandos történetekkel.

A tárlat tizenöt év munkáját foglalja össze, és egy-egy kivételével az összes fotóra jellemző, hogy nem improvizáció során készültek, hanem hosszas felkészülés, számítás, gondos helyszíni beállás következtén. Ebből az is kiderül, hogy a képek jelenségeket ábrázolnak, méghozzá olyanokat, amelyek egy évben egyszer vannak az égen, vagy akár még ritkábban.  

Ladányi elmondta, a fényszennyezés nagyban meghatározza, hogy a kép hol fog készülni, hiszen amennyiben egy kisebb falu a helyszín, onnan jobban látszódik majd egy esetleges csillag együtt állás. Ladányit azt a megtiszteltetés érte, hogy nem rég Amerikában állították ki egy képét. Elmesélte, sokat tanult a csapattól, többek között ott tetszett meg neki a mondás, hogy a csillagos ég mindenkié.

Ladányi rendkívül élvezetes beszámolón keresztül engedett tehát betekintést a munkái mögé, később Novák László „Szenvedélyem a madárfotózás avagy a kék vércsék nyomában”, Fényes Lóránd „Mély-ég fotózás a Balaton partjától Afrikáig” és Mátyus Károly „Veszprém fotótörténeti vonatkozásai” címmel tartottak előadást, miközben az érdeklődők műhelyfoglalkozások keretében próbálhatták ki a legújabb kamerákat, objektíveket. A kiállítás augusztus 22. és szeptember 6. között látogatható. Időtartama alatt lehetőség nyílik tárlatvezetések formájában a képek szakszerű megtekintésére és értelmezésére.

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. ma 11:40 Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Új okosrendszer könnyíti meg a parkolást a belvárosban Az új parkolási rendszer a VKSZ Zrt. beruházásában készült, amely lényegesen megkönnyíti az autósok mindennapjait, és egyben nagy lépés a környezetbarát közlekedés felé is. A városban kialakított rendszernek köszönhetően 19 helyszínen 47 kamera, két perces frissítési idővel ad pontos információkat a szabad parkolóhelyek számáról.   tegnap 21:50 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. tegnap 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   tegnap 14:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.