Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

Új üveg szakirányú továbbképzés indul a Pannon Egyetemen

2023. szeptember 6. 11:46 // Forrás: Mitte Communications // Fotó: Bohus-Lugossy Alapítvány
A Glass Art NOW! magyar üvegművészetet ünneplő velencei kiállításának megnyitóján együttműködési keretszerződést írt alá a Pannon Egyetem és Bohus-Lugossy Alapítvány. A The Venice Glass Week keretében megvalósuló egyedülálló üvegművészeti kiállítás ingyenesen látogatható szeptember 15-ig.

Az üvegművészeti tárlatnak otthont adó Ateneo Veneto-ban írt alá keretszerződést Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora és Bohus Eszter, a Bohus-Lugossy Alapítvány alapítója, felismervén a Pannon Egyetem oktatási és tudományos kutatási céljai, Veszprém városának és régiójának közép- és hosszú távú stratégiai fejlesztési célkitűzései, valamint a Bohus-Lugossy Alapítvány szakmai céljai közötti szinergiákat. A szerződő felek egy új szakirányú továbbképzés kidolgozásában állapodtak meg. Az együttműködés kiterjed a tudományos kutatás és fejlesztés, az innováció, valamint a szakmai érdekképviselet területeire is.

“A Pannon Egyetem történetében mindig fontos szerepe volt a szilikátipari tudományos kutatásnak és utánpótlás képzésnek. Az egyetemünkön tanult anyagmérnökök keverték az egykor virágzó magyar üvegipar legszebb ólomkristályait, különleges színeket, nemes zománcokat, forradalmi és előremutató anyagokat. Az együttműködéssel szeretnénk megerősíteni a jelenlegi üvegipari oktatást, hiszen a fenntartható designtól az autonóm üvegművészetig számos területen szükség van kiváló szakemberekre” - mondta Dr. Gelencsér András rektor a megnyitón.

A Glass Art NOW! az első magyar csoportos üvegművészeti tárlat Velencében, negyven magyar kortárs üvegművész munkája mellett végigvezet a magyar üveg történeti ívén a Bohus-Lugossy Alapítvány „a magyar üveg ezer éve” munkacímű kárpát-medencei kutatómunkájához kapcsolódóan. A kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia, a Liget Budapest Projekt és a Veszprém - Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával jött létre, ugyanis Veszprém a magyarországi üvegművesség legfőbb központja a mai napig. A városban található Laczkó Dezső Múzeum ad otthont az egyik legnagyobb hazai kortárs és történeti üvegművészeti gyűjteménynek, amelynek meghatározó alkotásait megismerhetik a Glass Art NOW! kiállításon a látogatók. 

A Glass Art NOW! kiállítás megtekinthető az Ateneo Veneto-ban (Campo San Fantin, 1897 30124 Venezia) 2023. szeptember 2-15. között, minden nap 11-19-ig.

vehir.hu
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.