Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Istent nem lehet megismerni az ember nélkül

2023. szeptember 7. 22:02
Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepi tanévnyitóját a Veszprémi Érseki Főiskola. Idén összesen 177 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Dr. Udvardy György érsek megnyitójában úgy fogalmazott: az egyházmegye örömmel tesz szolgálatot az intézményen keresztül – de, hogy pontosan milyen szolgálatról van szó, arról így beszélt:

Jézus küldetésének teljesítéséről, ő küld bennünket megszentelni érzelmet, értelmet, tudományt és kultúrát. Az oktatás és nevelés kiemelt jelentőséggel bír, elválaszthatatlan eleme az evangélium hirdetésnek.

Természetesen minden korkultúra megkívánja a szervezeti megjelenést, folytatta Udvardy, így a főiskola is ezt képviseli, a maga fejlődésével, alkalmazkodásával, célkitűzéseivel. Feladataik között fogalmazta meg, hogy biztosítsák a kérdések egyre több formáját úgy, ahogyan erre a társadalomban, oktatásban, nevelésben, szociális területen, önképzésben, fiatalokkal történő foglalkozásban, idősekkel való foglalkozásban szükséges, valamint, hogy minél szélesebb körben, nagyobb felkészültséggel tudják végezni a tanulmányaikat és majd későbbiekben a szolgálatukat. Fontos küldetésüknek tekintik továbbá a teológia művelését.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő is beszédet mondott. Ahogy utalt rá, már-már visszajáró vendég az Érseki Főiskolán. A közös gondolkodás, valamint a közös ünnepek átélése még inkább tovább mélyíti a kapcsolatot a város és az intézmény között. Halmay kiemelte: felbecsülhetetlen az az érték, amit a főiskola képvisel.

Dr. Sebestyén József, az intézmény rektora részletesen beszámolt a főiskola képzési kínálatáról, s ismertette, hogy egyre felszereltebb a hely, minden adott a tudás elmélyítéséhez. Értékalapú közösségről beszélhetünk, ahol a hallgatók gazdagodhatnak.

A rektor kiemelte: azt szeretnék kollégáival megmutatni – és nem megtanítani –, hogy Istent nem lehet megismerni az ember nélkül, ahogy az embert sem tudjuk megérteni Isten nélkül.

Sebestyén adatokkal is alátámasztotta az intézmény sikerességét: idén 177 elsőéves hallgatót vettek fel, és nyolc új oktató/kutatót.

Mielőtt sor került volna az elsőévesek főiskolai polgárrá fogadására, valamint a fogadalomtételre, kitüntetések átadása, ismertetése következett. Fodor János főiskolai tanár lett, míg Kaszásné Leveleki Magdolna Oktatói Szolgálati Emlékérmet vehetett át.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Gyárkert Neccparty-val strartoltak el az idei Gyárkert-programok Pénteken megnyitotta kapuit Veszprém és a régió egyik legkedveltebb koncerthelyszíne, a Gyárkert Kultúrpark a Neccparty-val. A nyár folyamán színpadra állnak a hazai zenei élet legismertebb és legnépszerűbb előadói, akik előtt tehetséges veszprémi előzenekarok és lemezlovasok melegítik majd be a közönséget. Június 21-től a Gyárkert ad otthont Veszprém minden bizonnyal legszínesebb közösségi terének, a BLOKK Art&Designnak is, ahol egy nagyszerű helyszínen találkozhat majd a kreativitás és a művészet. ma 1:11 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. tegnap 11:39 Hogyan született a Balaton mint álom? Hogyan született a Balaton mint álom? A hatvanas-hetvenes évek balatoni nyaralókultúráját megidéző kiállítás nyílt a Laczkó Dezső Múzeumban csütörtökön. tegnap 17:35 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. 2024. június 20. 13:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.