Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Istent nem lehet megismerni az ember nélkül

2023. szeptember 7. 22:02
Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepi tanévnyitóját a Veszprémi Érseki Főiskola. Idén összesen 177 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Dr. Udvardy György érsek megnyitójában úgy fogalmazott: az egyházmegye örömmel tesz szolgálatot az intézményen keresztül – de, hogy pontosan milyen szolgálatról van szó, arról így beszélt:

Jézus küldetésének teljesítéséről, ő küld bennünket megszentelni érzelmet, értelmet, tudományt és kultúrát. Az oktatás és nevelés kiemelt jelentőséggel bír, elválaszthatatlan eleme az evangélium hirdetésnek.

Természetesen minden korkultúra megkívánja a szervezeti megjelenést, folytatta Udvardy, így a főiskola is ezt képviseli, a maga fejlődésével, alkalmazkodásával, célkitűzéseivel. Feladataik között fogalmazta meg, hogy biztosítsák a kérdések egyre több formáját úgy, ahogyan erre a társadalomban, oktatásban, nevelésben, szociális területen, önképzésben, fiatalokkal történő foglalkozásban, idősekkel való foglalkozásban szükséges, valamint, hogy minél szélesebb körben, nagyobb felkészültséggel tudják végezni a tanulmányaikat és majd későbbiekben a szolgálatukat. Fontos küldetésüknek tekintik továbbá a teológia művelését.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő is beszédet mondott. Ahogy utalt rá, már-már visszajáró vendég az Érseki Főiskolán. A közös gondolkodás, valamint a közös ünnepek átélése még inkább tovább mélyíti a kapcsolatot a város és az intézmény között. Halmay kiemelte: felbecsülhetetlen az az érték, amit a főiskola képvisel.

Dr. Sebestyén József, az intézmény rektora részletesen beszámolt a főiskola képzési kínálatáról, s ismertette, hogy egyre felszereltebb a hely, minden adott a tudás elmélyítéséhez. Értékalapú közösségről beszélhetünk, ahol a hallgatók gazdagodhatnak.

A rektor kiemelte: azt szeretnék kollégáival megmutatni – és nem megtanítani –, hogy Istent nem lehet megismerni az ember nélkül, ahogy az embert sem tudjuk megérteni Isten nélkül.

Sebestyén adatokkal is alátámasztotta az intézmény sikerességét: idén 177 elsőéves hallgatót vettek fel, és nyolc új oktató/kutatót.

Mielőtt sor került volna az elsőévesek főiskolai polgárrá fogadására, valamint a fogadalomtételre, kitüntetések átadása, ismertetése következett. Fodor János főiskolai tanár lett, míg Kaszásné Leveleki Magdolna Oktatói Szolgálati Emlékérmet vehetett át.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Tegyük mámorossá az életet! Tegyük mámorossá az életet! A mód szinte majdnem mindegy, a lényeg, hogy ne féljünk megmerítkezni abban a boldogságban, amit egy elsőre szokatlan, mégis frissességet adó dolog hozhat az életünkben. Például az ékszerek. Erről szól a Művészetek Háza legfrissebb kiállítása. ma 16:41 A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek cirkusz A falakon emberek lógtak miközben lángolt a Lordok háza, az emberek pedig tapsoltak ennek Izgalmas, látványos, megmosolyogtató, de leginkább végtelenül szerethető volt az a produkció, amit a Together! cirkuszi előadássorozattal hozott Veszprémbe a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros program. A szombati Kossuth utcai fináléhoz hasonlót pedig még nem látott Veszprém. Cikkünkben megpróbáljuk átadni, amit képeken keresztül lehet ebből. ma 13:28 A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián kultúra A vidéki magyar kultúra a fókuszban a konferencián Összművészeti konferenciával kezdte meg az érdemi munkáját a Magyar Művészeti Akadémia veszprémi munkacsoportja. ma 8:35 Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Királynék Földjén Köztéri kiállítás árulja el, miből is ered Veszprém nőiessége Rendhagyó kiállítást szerveztek az Egyetemváros Open galériájába. Ezúttal nem valamelyik helyi művész képei láthatók az utcai vitrinekben, hanem egy jelenleg is zajló projekt kulisszatitkait mutatják meg, ami sokkal mélyebb üzenetet hordoz magában, mint azt elsőre bárki is gondolná. tegnap 12:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.