Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Istent nem lehet megismerni az ember nélkül

2023. szeptember 7. 22:02
Csütörtök délelőtt megtartotta ünnepi tanévnyitóját a Veszprémi Érseki Főiskola. Idén összesen 177 új hallgató kezdi meg tanulmányait.

Dr. Udvardy György érsek megnyitójában úgy fogalmazott: az egyházmegye örömmel tesz szolgálatot az intézményen keresztül – de, hogy pontosan milyen szolgálatról van szó, arról így beszélt:

Jézus küldetésének teljesítéséről, ő küld bennünket megszentelni érzelmet, értelmet, tudományt és kultúrát. Az oktatás és nevelés kiemelt jelentőséggel bír, elválaszthatatlan eleme az evangélium hirdetésnek.

Természetesen minden korkultúra megkívánja a szervezeti megjelenést, folytatta Udvardy, így a főiskola is ezt képviseli, a maga fejlődésével, alkalmazkodásával, célkitűzéseivel. Feladataik között fogalmazta meg, hogy biztosítsák a kérdések egyre több formáját úgy, ahogyan erre a társadalomban, oktatásban, nevelésben, szociális területen, önképzésben, fiatalokkal történő foglalkozásban, idősekkel való foglalkozásban szükséges, valamint, hogy minél szélesebb körben, nagyobb felkészültséggel tudják végezni a tanulmányaikat és majd későbbiekben a szolgálatukat. Fontos küldetésüknek tekintik továbbá a teológia művelését.

Halmay Gábor önkormányzati képviselő is beszédet mondott. Ahogy utalt rá, már-már visszajáró vendég az Érseki Főiskolán. A közös gondolkodás, valamint a közös ünnepek átélése még inkább tovább mélyíti a kapcsolatot a város és az intézmény között. Halmay kiemelte: felbecsülhetetlen az az érték, amit a főiskola képvisel.

Dr. Sebestyén József, az intézmény rektora részletesen beszámolt a főiskola képzési kínálatáról, s ismertette, hogy egyre felszereltebb a hely, minden adott a tudás elmélyítéséhez. Értékalapú közösségről beszélhetünk, ahol a hallgatók gazdagodhatnak.

A rektor kiemelte: azt szeretnék kollégáival megmutatni – és nem megtanítani –, hogy Istent nem lehet megismerni az ember nélkül, ahogy az embert sem tudjuk megérteni Isten nélkül.

Sebestyén adatokkal is alátámasztotta az intézmény sikerességét: idén 177 elsőéves hallgatót vettek fel, és nyolc új oktató/kutatót.

Mielőtt sor került volna az elsőévesek főiskolai polgárrá fogadására, valamint a fogadalomtételre, kitüntetések átadása, ismertetése következett. Fodor János főiskolai tanár lett, míg Kaszásné Leveleki Magdolna Oktatói Szolgálati Emlékérmet vehetett át.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Egyszerű emberként az egyszerű embereknek fest lélekkel teli képeket Utoljára tíz éve volt kiállítása Veszprémben Sápi Margit festőművésznek, most viszont visszatért a dózsavárosi könyvtárba elsősorban Veszprém és Balaton témájú alkotásaival. ma 12:00 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Veszprém ragyog tovább! Veszprém ragyog tovább! Megnyílt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programra visszatekintő „Ragyogj tovább! Kétezerhuszonhárom! -  Európa Kulturális Kreatív Régiója: egy évad emlékei, egy évad jövője” című kiállítás a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumban. A kreativitás ünnepén 1,5 milliónál is több látogató élvezhette 116 településen 24 műfaj több mint 3600 eseményét. tegnap 11:34 Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját A veszprémi Szent Mihály-főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről. tegnap 22:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.