Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
23°C

Fesztivállal emlékeznek Szent Gellért bakonybéli remeteségének ezredik évfordulójára

2023. szeptember 11. 11:35 // Forrás: MTI // Borítókép: Terbócs Attila / Wikipedia
Szent Gellért bakonybéli remeteségbe vonulásának ezredik és a Szent Mauríciusz Monostor újraalapításának negyedszázados évfordulójának tiszteletére zenei fesztivált és emlékülést rendeznek szeptember 22. és 24. között Bakonybélben - közölték a rendezvény szervezői.

A szervezők közleménye szerint Szent Gellért egykor Itáliából indult útjára, időzött a magyar királyi udvarban is, Bakonybélben hét évig élt csendes visszavonultságban. A hét esztendő letelte után máshol kereste tovább a lelki békét, az itt töltött időszak azonban nyomot hagyott a település életében, amelynek zenei fesztivállal állítanak emléket az Önátadás és önmeghaladás a zenében mottó jegyében.

A rendezvény első napján, szeptember 22-én Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök és Baán Izsák celebrál szentmisét. Ezt követően a Solis Consort együttes Barokk estjét hallgathatják meg az érdeklődők a 2023-as szegedi Szent Gellért Nemzetközi Zenei Fesztivál műsorából. Az esten Vivaldi művei csendülnek majd fel.

Másnap délelőtt rendezik meg a Szent Gellért-emlékülést, melynek házigazdája Baán Izsák OSB perjel lesz. A vesperáson együtt imádkozik a hívekkel és áldást ad I. Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka.

A rendezvény zárónapján tartják a Bakonybéli Kórusakadémiát Paolo Da Col karnagy és az olasz Odhecaton Ensemble zenei társaság énekeseinek közreműködésével.   Este Clamaverunt iusti. címmel a Szent Gellért Emlékév záró hangversenyét hallgathatják meg az érdeklődők. Fellép  a Bakonybélben alapított Ausculta Énekegyütes, a bencés monostor szerzeteseinek kezdeményezésére 2002-ben alapított Szent Mauríciusz Kórus és a 2000-ben Veszprémben létrejött Orlando Énekegyüttes. 

A Monostor parkjában a rendezvény napjaiban, illetve október végéig megtekinthető a Békét teremtő magány című tablótárlat.

vehir.hu
további cikkek
Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   ma 17:11 Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Érkezik Charlie, a Margaret Island, a Kiscsillag és a Follow the Flow is a Gizella Napokra Május 6. és 12. között 20 helyszínen több mint 50 zenei, családi és gasztronómiai program várja az érdeklődőket a veszprémi Gizella Napokon! ma 10:45 A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás A szerepjáték legfőbb hozadéka a közösséghez való tartozás Már négy éve annak, hogy útjára indult a Pannon Egyetem Humántudományi Kar beszélgetős sorozata, amelynek célja, hogy az intézmény szakjaira valamilyen módon rácsatlakozva, kilépjenek az iskola falai közül, és egy hangulatos kávézóban beszélgessenek szakértő vendégekkel. A hétfői Pannon Kultúrklub tehát gamerek világába kalauzolta az érdeklődőket. ma 10:59 Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Gizella-napok Az EKF év lendülete kitart, programdömpinggel érkezik a Gizella Napok Május elején ismét megrendezik a Gizella Napokat, immár a harmincegyedik alkalommal. A nagy múlttal és fontos tradíciókkal rendelkező rendezvénysorozat évről évre tartogat meglepetéseket, és a tavalyi év nagy sikere után idén is tartják a szervezők a színvonalat.   tegnap 17:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.