Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Megkezdődött az eljárás Joe Biden leváltására

2023. szeptember 13. 8:58 // Forrás: mti
Az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás megindítását megelőző vizsgálatot kezdeményezett az amerikai szövetségi képviselőház elnöke kedden Joe Biden családjának üzleti ügyeivel kapcsolatban.

Kevin McCarthy republikánus házelnök a Capitolium épületében tett bejelentést arról, hogy hivatalosan is felkérte a képviselőház felügyeleti bizottságát, hogy indítson vizsgálatot, ami az elnök elmozdítására irányuló eljáráshoz (impeachment) vezethet.

A politikus szerint a felügyeleti bizottság saját hatáskörben január óta zajló vizsgálata a "korrupció kultúráját" tárta fel a Biden-család körül, részben abból az időből, amikor Joe Biden alelnök volt Barack Obama elnöksége idején.

"Vannak hatalommal való visszaélésre, obstrukcióra és korrupcióra vonatkozó feltételezések, amelyek a Képviselőház további vizsgálatát indokolják" - mondta a házelnök.

A Fehér Ház szóvivője politikailag motivált lépésnek nevezte a kongresszusi vizsgálat megindítását. Ian Sims szerint Kevin McCarthy engedett a republikánus képviselőcsoport "szélsőséges, szélsőjobboldali tagjainak, akik a költségvetés megbénításával fenyegetnek, ha nem kapják meg az alaptalan és bizonyítékokat nélkülöző, az elnököt leváltását célzó eljárást".

A most meginduló eljárás az eddigieknél szélesebb jogosítványokat ad a képviselőház felügyeleti bizottságának, hogy a vizsgálat keretében dokumentumokat kérjen be. James Comer republikánus képviselő, a testület elnöke kedden hivatalos igényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, amelyben Joe Biden alelnöki tevékenységére vonatkozó dokumentumokat kért, különös tekintettel az ukrajnai korrupció felszámolására irányuló lépéseket.

A közelmúltban interjút adott az amerikai médiában Viktor Sokin Ukrajna 2016-ban leváltott főügyésze, akinek állítása szerint Petro Porosenko akkori ukrán elnök Joe Biden ösztönzésére távolította el őt hivatalából, mert vizsgálta a Burisma energiavállalat korrupciós érintettségét, amelyben Joe Biden fia, Hunter igazgatótanácsi tag volt.

A képviselőház január óta tartó, saját hatáskörben zajló vizsgálata a Biden család külföldi üzleti kapcsolataira, külföldről érkező nagy összegű bevételeinek körülményeire, és ebben Joe Biden szerepére vonatkozik. Az elmúlt mintegy 8 hónapban több tanút meghallgattak, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a szövetségi adóhatóság nyomozóit, valamint banki átutalási bizonylatok, és különböző üzenetváltások is a testület birtokába kerültek.

Nyitókép: CNN

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.