Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Felgördült a függöny a Pannon Várszínházban

2023. szeptember 14. 23:03
Sajtótájékoztatóval indult a 2023/24-es évad a Pannon Várszínházban csütörtökön, ahol szóba kerültek a nyár eredményei és az előttünk álló időszak bemutatói is.

Vándorfi László igazgató a tájékoztatón elmondta, gyakorlatilag nem sokat pihentek az elmúlt hónapokban: a 2022/23-as évadban a Tánc fesztiváljával együtt összesen 135 előadást tartottak, ami hatalmas teljesítmény ahhoz képest, hogy a gazdasági válság miatt sok előadóhelyük öt hónapig zárva tartott. Ezalatt közel 77 ezer fizető nézőjük volt. Az évadzárást követően sem igen álltak meg: a nyáron 36 előadással léptek fel az ország számos pontján, ami több mint 20 ezer fizető nézőt vonzott.

Vándorfi kitért arra, kényelmetlen nehézségekkel is szembesülniük kellett sajnos az elmúlt időszakban, működési és egyéb fókuszú pályázataik ugyanis nem nyertek, így ismét támogatóik segítségét kérik.

Mindennek ellenére töretlen lelkesedéssel vágnak bele a 2023/24-es évadba, amelyben öt bemutatóval készülnek. Két rendezés premierje már le is ment: májusban tartották a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával létrejött Királynék városa zenés játék ősbemutatóját, júniusban pedig az Omega: Égi vándor rockfantázia előbemutatója zajlott.

Emellett novemberben érkezik a Red Show, amely egy zenés, mozgalmas komédia az 50-es évek dicsőítő ódáira, a munkásmozgalmi indulók monumentálisan hangszerelt világára, brabúros párbeszédekre és koreográfiákra építve. Horváth Csaba rendezi az autentikus és fiktív Cholnoky-szövegeken, valamint jeleneteken alapuló A Cholnoky-kódot, melyben a Forte Társulat és a Pannon Várszínház tagjai egyaránt részt vesznek. A rendező elmondta, a Cholnoky-fivérek Veszprém emblematikus alakjai, viszonylag mégis keveset tudunk erről a három alapvetően bohém figuráról. A szeptember 23-án debütáló darab lehetőséget ad arra, hogy olyan részleteket is megtudjunk róluk, amelyek nem szerepelnek a köztudatban.

Lenchés Márton rendezésében egy igazán feszes, izgalmas krimit láthat a közönség A lepkegyűjtő című előadás során: a John Fowles regényéből készült produkcióban egy kissé bizarr hobbival rendelkező fiatalember, Freddie Clegg és gyűjteménye legújabb, legékesebb „darabjának”, a pincébe zárt húszéves művésznövendék Mirandának a kapcsolatát ismerhetjük meg. A Centrál Színházban debütált előadás veszprémi verziójában Szelle Dávid és Kárpáti Barbara mutathatja meg egy új oldalát.

Az ifjúság sem marad minőségi szórakozás nélkül, a Kócos űrhajósokkal kifejezetten a kisebb gyerekekre gondolt a teátrum, míg a Forte Társulat előadásában látható Toldi című fizikai színházi darab a kamaszokat szólítja meg. Emellett már a 2024/25-ös évadba is bepillanthat a közönség, előbemutató keretében ugyanis tavasszal Szelle Dávid Peter Quirtel  Bestseller című komédiájàt viszi színpadra. Mint mondta, a rendkívül szövevényes, darab a darabban koncepcióra épülő drámát először fogják három színésszel játszani Magyarországon – a szerepekben Oravecz Edit, Kárpáti Barbara, valamint ő maga látható –, ami igazi kihívást jelent, hiszen a három színész három írót, de összesen 11 karaktert mutat meg, ráadásul négy történet bontakozik ki mindeközben.

A sajtótájékoztatón jelen volt Halmay Gábor önkormányzati képviselő is, aki úgy fogalmazott, a Pannon Várszínház a legveszprémibb évadára készül, az elmúlt években pedig a teátrum bizonyította, hogy nagyon is van helye a városban, van rájuk igény, hiszen megtalálták azokat a kitörési pontokat, amelyek révén mások, többek tudnak lenni a kulturális palettán. A színház érdemeit emelte ki Varga Richárd, az EKF irodalmi és színházi projektmenedzsere is: a legtöbb ez irányú projektet a teátrummal vitték sikerre, a Cholnoky-projektnek pedig igazi ékköve lesz a színdarab.

Nyitókép: Omega:Égi vándor - Pannon Várszínház

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. 2023. szeptember 27. 11:53 “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” irodalom “Az egónk kiteljesítése helyett a közösség felé kellene fordulni” Varga Richárd, az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserének neve a legtöbb olvasónak ismerősen csenghet: sokan a slam poetry kiváló művelőjeként ismerték meg, sokan nagyszerű tanárként, vannak, akik a Godot Workshop frontembereként, és sokan költőként. Most elsősorban az Európa Kulturális Fővárosa projekt kulturális menedzserét kérdeztük arról, megmaradnak-e a nevéhez is köthető nagyobb fesztiválok, mint például a Holtszezon, de költő énjének is feltettünk néhány kérdést, hiszen a közelmúltban verses kötete jelent meg… 2023. szeptember 26. 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.