Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
28°C

Felgördült a függöny a Pannon Várszínházban

2023. szeptember 14. 23:03
Sajtótájékoztatóval indult a 2023/24-es évad a Pannon Várszínházban csütörtökön, ahol szóba kerültek a nyár eredményei és az előttünk álló időszak bemutatói is.

Vándorfi László igazgató a tájékoztatón elmondta, gyakorlatilag nem sokat pihentek az elmúlt hónapokban: a 2022/23-as évadban a Tánc fesztiváljával együtt összesen 135 előadást tartottak, ami hatalmas teljesítmény ahhoz képest, hogy a gazdasági válság miatt sok előadóhelyük öt hónapig zárva tartott. Ezalatt közel 77 ezer fizető nézőjük volt. Az évadzárást követően sem igen álltak meg: a nyáron 36 előadással léptek fel az ország számos pontján, ami több mint 20 ezer fizető nézőt vonzott.

Vándorfi kitért arra, kényelmetlen nehézségekkel is szembesülniük kellett sajnos az elmúlt időszakban, működési és egyéb fókuszú pályázataik ugyanis nem nyertek, így ismét támogatóik segítségét kérik.

Mindennek ellenére töretlen lelkesedéssel vágnak bele a 2023/24-es évadba, amelyben öt bemutatóval készülnek. Két rendezés premierje már le is ment: májusban tartották a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával létrejött Királynék városa zenés játék ősbemutatóját, júniusban pedig az Omega: Égi vándor rockfantázia előbemutatója zajlott.

Emellett novemberben érkezik a Red Show, amely egy zenés, mozgalmas komédia az 50-es évek dicsőítő ódáira, a munkásmozgalmi indulók monumentálisan hangszerelt világára, brabúros párbeszédekre és koreográfiákra építve. Horváth Csaba rendezi az autentikus és fiktív Cholnoky-szövegeken, valamint jeleneteken alapuló A Cholnoky-kódot, melyben a Forte Társulat és a Pannon Várszínház tagjai egyaránt részt vesznek. A rendező elmondta, a Cholnoky-fivérek Veszprém emblematikus alakjai, viszonylag mégis keveset tudunk erről a három alapvetően bohém figuráról. A szeptember 23-án debütáló darab lehetőséget ad arra, hogy olyan részleteket is megtudjunk róluk, amelyek nem szerepelnek a köztudatban.

Lenchés Márton rendezésében egy igazán feszes, izgalmas krimit láthat a közönség A lepkegyűjtő című előadás során: a John Fowles regényéből készült produkcióban egy kissé bizarr hobbival rendelkező fiatalember, Freddie Clegg és gyűjteménye legújabb, legékesebb „darabjának”, a pincébe zárt húszéves művésznövendék Mirandának a kapcsolatát ismerhetjük meg. A Centrál Színházban debütált előadás veszprémi verziójában Szelle Dávid és Kárpáti Barbara mutathatja meg egy új oldalát.

Az ifjúság sem marad minőségi szórakozás nélkül, a Kócos űrhajósokkal kifejezetten a kisebb gyerekekre gondolt a teátrum, míg a Forte Társulat előadásában látható Toldi című fizikai színházi darab a kamaszokat szólítja meg. Emellett már a 2024/25-ös évadba is bepillanthat a közönség, előbemutató keretében ugyanis tavasszal Szelle Dávid Peter Quirtel  Bestseller című komédiájàt viszi színpadra. Mint mondta, a rendkívül szövevényes, darab a darabban koncepcióra épülő drámát először fogják három színésszel játszani Magyarországon – a szerepekben Oravecz Edit, Kárpáti Barbara, valamint ő maga látható –, ami igazi kihívást jelent, hiszen a három színész három írót, de összesen 11 karaktert mutat meg, ráadásul négy történet bontakozik ki mindeközben.

A sajtótájékoztatón jelen volt Halmay Gábor önkormányzati képviselő is, aki úgy fogalmazott, a Pannon Várszínház a legveszprémibb évadára készül, az elmúlt években pedig a teátrum bizonyította, hogy nagyon is van helye a városban, van rájuk igény, hiszen megtalálták azokat a kitörési pontokat, amelyek révén mások, többek tudnak lenni a kulturális palettán. A színház érdemeit emelte ki Varga Richárd, az EKF irodalmi és színházi projektmenedzsere is: a legtöbb ez irányú projektet a teátrummal vitték sikerre, a Cholnoky-projektnek pedig igazi ékköve lesz a színdarab.

Nyitókép: Omega:Égi vándor - Pannon Várszínház

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. tegnap 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. tegnap 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.