Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C

Lázár János Veszprémben: kevesebbet építünk, de az marha jó lesz

2023. szeptember 15. 11:39
Az építési és közlekedési miniszter csütörtökön tartott előadást Veszprémben, amelyben az is kiderült, hogyan képzeli el azt, hogy felzárkózzon Magyarország Ausztriához.

Csütörtökön és pénteken Veszprém adott otthont az idei Országos Főépítészi Konferenciának, amelyre szerte az országból, kétszáznál is több főépítész és építésügyi szakember érkezett. A csütörtöki plenáris előadások egyik legjobban várt felszólalója Lázár János, a szakterületért felelős miniszter volt, aki Veszprémben nem csak az építészek számára mondott új információkat a kormányzati munkáról és jövőbeni változásokról, hanem tágabb értelemben mindenkihez szólt.

Az építési és közlekedési miniszter előadásának elején kihangsúlyozta, azzal, hogy saját tárcát kapott az építésügy, a Kormány üzent, hogy kiemelten kezeli ezt a területet. Ráadásul Lázár János elmondásai alapján nem is tétlenkedtek az elmúlt időben, hiszen már az asztalon van egy 299 paragrafusból álló törvénymódosítási koncepció, amelyben a hatályos építészeti törvényt alakítják át.

Ebben a munkában, amelyben felülvizsgálták a hatályos jogszabályokat 106 szakmai szereplővel egyeztettek és több, mint 5000 javaslatot mérlegeltek, adott esetben beépítették azokat a koncepcióba. A miniszter elmondása szerint ez a munka még mindig nem ért véget, mivel a törvénytervezetet csak októberben tárgyalja az Országgyűlés, még mindig van lehetőség véleményezni. Ahogy Lázár fogalmazott, a zárószavazásig ő hajlandó minden észrevételt mérlegelni.

Éppen ezért a mostani konferenciára is úgy jött elsősorban, mintha egy szakmai egyeztetésre érkezne, ahol a főépítészekkel egy újabb alkalom adódik, hogy megbeszéljék a kérdéses és vitatott pontokat.

De, hogy mit tartalmaz pontosan ez a törvénytervezet, ami az átlagemberek szempontjából is fontos és milyen irányvonalat fog követni a következő időszakban a Kormány az állami beruházások esetében, arra is kitért részletesen a miniszter.

„Kevesebbet fogunk építeni, de az marha jó lesz.”

- utalva ezzel arra, hogy az utóbbi évtizedekben inkább a mennyiség dominált az építkezések esetében, mostanra viszont véleménye szerint túlépített lett az ország és a mennyiségi szemléletet sokkal inkább a minőségi fele kell eltolni, harmoniában a természettel.

Ebbe gyakorlati szempontból beletartozik az is, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a zöldterületek megóvására és fejlesztésére. Az osztrák és magyar határszakasz példáját hozta fel, ahol szerinte nem is az infrastruktúra állapota szembetűnő különbség, ha átmegyünk a szomszédos országba, sokkal inkább a zöldfelületek mennyisége és állapota, amiben Ausztria jobban áll nálunk. A cél az, hogy ne tűnjön fel Hegyeshalomnál, ha átléptük a határszakaszt, mondta Lázár János.

Éppen ezért, ha elfogadják a törvényt a Parlamentben, akkor a jövőben egy településen nem csökkenhet a zöldfelületek aránya akkor sem, ha beépítenek egy ilyen területet, azaz az építkezéssel párhuzamosan máshol a zöldterületet is fejleszteni kell. Ösztönzik majd a barnamezős beruházásokat, hogy ne termőterületeken épüljenek fel a gyárak, üzemek, hanem rehabilitálják a régi épületeket. Szabályozzák az útmenti reklámfelületeket és nagyobb szerepet kap majd a helyi szempontok érvényesülése is az egyes beruházások során.

A miniszter kitért az építőiparban dolgozó szakemberek helyzetére is. Ahogy fogalmazott, az új törvény koncepciójában arra is figyelmet fordítottak, hogy egy társadalmilag sokkal megbecsültebb szakterület legyen ez, megvédve a kontároktól az igazi mestereket.

Szerinte a jó építész egyik legfontosabb ismérve a beillesztés képessége, hogy egy épület tökéletesen harmonizáljon a környezetével. Ha ez adott, az hatással lehet a környéken élő emberek pozitív jellemfejlődésére is, azaz jó környezetben a mentális egészség is meg tud erősödni véleménye szerint.

Éppen ezért a főépítészeknek nagy felelőssége van, amikor állást foglalnak egy kérdésben. Fontos, hogy túllássanak a bürokrácián, merjenek állást foglalni, és akár több évtizedre előre kalkuláljanak egy-egy épület esetében, ami – ugyanúgy, ahogy az ember – öregszik, változik, és ezzel előre kell kalkulálni.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.