Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
29°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
29°C

Miért kerül negyven fej a Színházkertbe?

2023. szeptember 17. 8:59
A Színházkert buszmegálló alatti részét már lezárták és intenzíven takarítják a kordon mögött. Erre szükség is van, hiszen negyven darab fejnek kelleni fog a hely.

Mielőtt bárkinek felkavarná a lelki világát, megnyugtatásképpen nem egy horrorfilm ihlette azt a szabadtéri kiállítást, amit a Színházkertbe építenek. Egy Munkácsy-díjas művész, Nagy Sándor alkotásainak fog otthont adni Veszprém belvárosa.

A 2017-ben elhunyt szobrászművész „XX. századi polgári portrék” címet viselő a kompozíciójából összesen negyven darab kőből kifaragott fej kerül Veszprémbe. Ezeket a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg és hosszabb előkészítés után végül a Színházkert északi oldala mellett döntöttek végleges helyszínéül.

A látványtervekA látványtervek

A teljes sorozat egyébként körülbelül száz ilyen kőből készült portrét tartalmaz. Nagy Sándor szobrászművész (1923-2017) az 1960-as évektől az ezredfordulóig faragta kőbe portréinak sorozatát – elsősorban ismeretleneket megjelenítő arcmásokat, illetve férfi és nőalakokat megformáló fantáziaportrékat.

A szobrokat jelenleg szakértő művészek veszik kezelésbe, hogy megkapják azt az impregnáló réteget, ami megóvja azokat az időjárási viszontagságoktól a szabad ég alatt. Amellett, hogy ezek önmagukban gyarapítják majd a veszprémi közterületi műkincseket, a város a szobrok kivilágítását is kiépíti, valamint kamerarendszert is telepítenek, ezzel is védve a szobrokat.

Jelenleg tehát ennek a kiállításnak az előkészülete zajlik a Színházkertben, várhatóan november elején nyílik meg és véglegesen itt is maradnak. 

vehir.hu
további cikkek
Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Hybridart Új közösségi tér született a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban – itt a BLOKK Art&Design Június 21-én hivatalosan is megnyílt Veszprém minden bizonnyal legszínesebb helyszíne, a BLOKK Art&Design. A színes konténerekből kialakított közösségi tér a kreativitás és a művészet különös találkozásának origója. A szervezői megálmodtak egy pop-up helyszínt, amellyel új színt hozhatnak a veszprémi nyárba és a Gyárkertbe. Egy olyan találkozási pont jött létre, ahol a kortárs művészet iránt érdeklődők, a környékbeli fiatalok, a családosok, vagy épp a városba érkező pihenni vágyók egyaránt megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programokat.  ma 14:15 Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Gyárkert Szeptemberben jön a Gyárkertbe Azahriah Veszprém kártya-tulajdonosok kedden délelőtt 10 órától válthatnak jegyet a koncertre, a többiek csütörtöktől csak. tegnap 12:45 Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. 2024. július 13. 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. 2024. július 13. 21:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.