Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért kerül negyven fej a Színházkertbe?

2023. szeptember 17. 8:59
A Színházkert buszmegálló alatti részét már lezárták és intenzíven takarítják a kordon mögött. Erre szükség is van, hiszen negyven darab fejnek kelleni fog a hely.

Mielőtt bárkinek felkavarná a lelki világát, megnyugtatásképpen nem egy horrorfilm ihlette azt a szabadtéri kiállítást, amit a Színházkertbe építenek. Egy Munkácsy-díjas művész, Nagy Sándor alkotásainak fog otthont adni Veszprém belvárosa.

A 2017-ben elhunyt szobrászművész „XX. századi polgári portrék” címet viselő a kompozíciójából összesen negyven darab kőből kifaragott fej kerül Veszprémbe. Ezeket a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg és hosszabb előkészítés után végül a Színházkert északi oldala mellett döntöttek végleges helyszínéül.

A látványtervekA látványtervek

A teljes sorozat egyébként körülbelül száz ilyen kőből készült portrét tartalmaz. Nagy Sándor szobrászművész (1923-2017) az 1960-as évektől az ezredfordulóig faragta kőbe portréinak sorozatát – elsősorban ismeretleneket megjelenítő arcmásokat, illetve férfi és nőalakokat megformáló fantáziaportrékat.

A szobrokat jelenleg szakértő művészek veszik kezelésbe, hogy megkapják azt az impregnáló réteget, ami megóvja azokat az időjárási viszontagságoktól a szabad ég alatt. Amellett, hogy ezek önmagukban gyarapítják majd a veszprémi közterületi műkincseket, a város a szobrok kivilágítását is kiépíti, valamint kamerarendszert is telepítenek, ezzel is védve a szobrokat.

Jelenleg tehát ennek a kiállításnak az előkészülete zajlik a Színházkertben, várhatóan november elején nyílik meg és véglegesen itt is maradnak. 

vehir.hu
további cikkek
A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23 Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Tárgyakon és történeteken keresztül elevenedik meg a történelem Új állandó tárlattal köszönti a tavaszt a Laczkó Dezső Múzeum. Még töltik a vitrineket, jövő péntektől azonban bárki megtekintheti a Veszprém történelmét a tárgyakon keresztül bemutató kiállítást. 2024. február 20. 19:59 Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Holtszezon: a kultúra meghatározó alakjai lepik el a várost a hétvégén Február 22-25. között immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holtszezon Nemzetközi Kortárs Irodalmi Fesztivált. Az EKF programja idén is rendkívül színes kínálattal jelentkezik, koncertet ad a 30Y, a Felső tízezer, workshopot tart a FISZ, és a fantasy is komoly szerepet kap. 2024. február 20. 14:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.