Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Miért kerül negyven fej a Színházkertbe?

2023. szeptember 17. 8:59
A Színházkert buszmegálló alatti részét már lezárták és intenzíven takarítják a kordon mögött. Erre szükség is van, hiszen negyven darab fejnek kelleni fog a hely.

Mielőtt bárkinek felkavarná a lelki világát, megnyugtatásképpen nem egy horrorfilm ihlette azt a szabadtéri kiállítást, amit a Színházkertbe építenek. Egy Munkácsy-díjas művész, Nagy Sándor alkotásainak fog otthont adni Veszprém belvárosa.

A 2017-ben elhunyt szobrászművész „XX. századi polgári portrék” címet viselő a kompozíciójából összesen negyven darab kőből kifaragott fej kerül Veszprémbe. Ezeket a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg és hosszabb előkészítés után végül a Színházkert északi oldala mellett döntöttek végleges helyszínéül.

A látványtervekA látványtervek

A teljes sorozat egyébként körülbelül száz ilyen kőből készült portrét tartalmaz. Nagy Sándor szobrászművész (1923-2017) az 1960-as évektől az ezredfordulóig faragta kőbe portréinak sorozatát – elsősorban ismeretleneket megjelenítő arcmásokat, illetve férfi és nőalakokat megformáló fantáziaportrékat.

A szobrokat jelenleg szakértő művészek veszik kezelésbe, hogy megkapják azt az impregnáló réteget, ami megóvja azokat az időjárási viszontagságoktól a szabad ég alatt. Amellett, hogy ezek önmagukban gyarapítják majd a veszprémi közterületi műkincseket, a város a szobrok kivilágítását is kiépíti, valamint kamerarendszert is telepítenek, ezzel is védve a szobrokat.

Jelenleg tehát ennek a kiállításnak az előkészülete zajlik a Színházkertben, várhatóan november elején nyílik meg és véglegesen itt is maradnak. 

vehir.hu
további cikkek
Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza Az utolsó negyedévben is kiemelkedő programokkal várja az érdeklődőket a Művészetek Háza A Simoga-ház emeletén, a felújított S-Stúdióba várta a sajtó képviselőit a Művészetek Háza szerda délután, hogy ismertessék az EKF évében még ránk váró őszi-téli programokat.   2023. szeptember 27. 22:10 Jazzfesztivál novemberben! Jazzfesztivál novemberben! Négy napon át csaknem harminc koncert, világsztárok, köztük Erik Truffaz, Bill Frisell, Manu Katché és Jojo Mayer fellépése várja a műfaj iránt érdeklődőket november 16-tól 19-ig a Veszprém Jazz Fesztiválon - hangzott el az esemény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. 2023. szeptember 27. 12:59 Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Európa Kulturális Fővárosa Mindenki másképp csinálja - Dubrovnik és Tartu városvezetői mesélnek az ő praktikáikról Dubrovnikban többek közt a Trónok harca miatt korlátozták az óvárosba a belépést. Tartuban pedig van egy hónap, amikor majdnem féláron lehet étterembe menni. Érdekes turisztikai megoldásokkal találkoztunk, amikor a két város vezetőivel interjúztunk veszprémi látogatásuk alkalmával. 2023. szeptember 27. 11:53 Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán. 2023. szeptember 26. 15:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.