Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
14°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
14°C

Autómentes közlekedésre ösztönöznék veszprémieket a mobilitási héten

2023. szeptember 18. 14:38
Idén is csatlakozik Veszprém az európai mobilitási héthez. Pénteken, az autómentes napon akcióval készül a V-Busz és a V-Bike.

– Városunk évtizedek óta csatlakozik az autómentes naphoz és a köré szerveződő mobilitási héthez – mutatott rá Porga Gyula polgármester hétfőn, a hét programjait ismertető sajtótájékoztatón. Hozzátette: az autómentes napi rendezvénnyel hagyományosan elsősorban az általános iskolásokat igyekeznek megszólítani, hogy a gyerekeket már korán az alternatív közlekedési módok felé tereljék, idén azonban sikerült fiatalítani a célközönséget, hiszen a résztvevők harmada óvodás lesz. A programot ezúttal a Gyárkertben rendezik majd meg. 

Az autómentes naphoz kapcsolódóan azonban nemcsak a gyerekeknek szánt rendezvénnyel készül a város. Polgári István, a V-Busz vezérigazgatója elárulta:

idén is ingyenesen utazhatnak a lila buszokon azok, akik felmutatják érvényes forgalmi engedélyüket. Ezúttal pedig a V-Bike is csatlakozik a kezdeményezéshez, pénteken 0 forintért válthatunk napijegyet.

Ennek biztokában a szokásos szabályok mellett használhatjuk a közbringa-rendszert, vagyis az első fél óra ingyenes, a további megkezdett fél órák 500 forintba kerülnek. Az igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a 0 forintos díj ellenére szükséges bankkártya adatokat megadni a jegyváltáskor, a rendszer ugyanis 10 ezer forintos kauciót foglal le a bankszámlán, amit természetesen a kölcsönzés lezárultakor felold.

A Gyárkertben egyébként molinó-kiállítást is rendeznek a biztonságos közlekedéssel kapcsolatban. A kiállításról Bíró József, a közlekedési kultúra napjának kezdeményezője elmondta: évente húszezren sérülnek és ötszázan halnak meg közlekedési balesetben az országban. Ez kellő óvatossággal elkerülhető lenne, és a plakátkiállítással erre hívják fel a figyelmet. Ezzel kapcsolatban Brányi Mária alpolgármester  hozzátette: a plakátokat már több településen kiállították, és nagy szerencse, hogy pont a mobilitási héten érkezett Veszprémbe a szabadtéri tárlat, mert így talán nagyobb figyelmet kap ez a fontos téma.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53 Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Több mint száz filmvetítés négy nap alatt Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult. 2024. június 13. 13:36

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.