Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ukrajna pert indít Magyarország ellen

2023. szeptember 18. 17:04 // Forrás: nyitókép: vezess.hu
Magyarország mellett Lengyelország és Szlovákia is a bíróság elé állhat egy döntés miatt, amivel hazai gazdaságukat védik.

Az Európai Unió szeptember 15-én feloldotta az olcsó és termesztésükben az EU-s szabályoknak sem megfelelő ukrán gabona behozatalára vonatkozó embargót. A döntésre a három V4-es szövetséges ország egyből reagált és saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Ukrajna erre reagálva közölte Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettese révén, hogy beperli a három országot, köztük Magyarországot. Ahogy a HVG-ben megjelent cikkben is írják, az ukrán politikus szerint fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek.

Magyarországon még pénteken Nagy István, agrárminiszter közölte: „Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, Magyarország a gazdák érdekében nemzeti hatáskörben megteszi azt, és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre.”

Ez egyébként még aznap este megjelent a közlönyben, így szombattól 25 ukrán termékcsoport - húsok, tojás, méz, gabona, liszt, olajosmagvak, kenyér, zöldség és bor – nem jöhet be Magyarországra a tranzitszállításon kívül.

Ugyanezt a lépést Szlovákia és Lengyelország is megtette.

Ukrajna a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezi, ahogy az ország vezetése mondta: „Az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben.”

A háborúban álló országnak egyébként nem is a magyar döntés a legfájóbb, erre Kacska is utalt, hanem a lengyeleké, akikkel Ukrajna jóval nagyobb kereskedelmet bonyolít, ezért Kijev válaszul azt is kilátásba helyezte, hogy válaszul megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.