Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
19°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
19°C

Ukrajna pert indít Magyarország ellen

2023. szeptember 18. 17:04 // Forrás: nyitókép: vezess.hu
Magyarország mellett Lengyelország és Szlovákia is a bíróság elé állhat egy döntés miatt, amivel hazai gazdaságukat védik.

Az Európai Unió szeptember 15-én feloldotta az olcsó és termesztésükben az EU-s szabályoknak sem megfelelő ukrán gabona behozatalára vonatkozó embargót. A döntésre a három V4-es szövetséges ország egyből reagált és saját hatáskörben meghosszabbították az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat.

Ukrajna erre reagálva közölte Tarasz Kacska, gazdaságfejlesztési, kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterhelyettese révén, hogy beperli a három országot, köztük Magyarországot. Ahogy a HVG-ben megjelent cikkben is írják, az ukrán politikus szerint fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek.

Magyarországon még pénteken Nagy István, agrárminiszter közölte: „Brüsszel úgy döntött, nem tartja fenn tovább az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat, Magyarország a gazdák érdekében nemzeti hatáskörben megteszi azt, és ki is terjeszti egy szélesebb termékköre.”

Ez egyébként még aznap este megjelent a közlönyben, így szombattól 25 ukrán termékcsoport - húsok, tojás, méz, gabona, liszt, olajosmagvak, kenyér, zöldség és bor – nem jöhet be Magyarországra a tranzitszállításon kívül.

Ugyanezt a lépést Szlovákia és Lengyelország is megtette.

Ukrajna a pert a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) kezdeményezi, ahogy az ország vezetése mondta: „Az egész világnak látnia kell, hogyan viselkednek az EU tagállamai a kereskedelmi partnereikkel és a saját szervezetükkel szemben.”

A háborúban álló országnak egyébként nem is a magyar döntés a legfájóbb, erre Kacska is utalt, hanem a lengyeleké, akikkel Ukrajna jóval nagyobb kereskedelmet bonyolít, ezért Kijev válaszul azt is kilátásba helyezte, hogy válaszul megtiltják a lengyel gyümölcsök és zöldségek behozatalát.

vehir.hu
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. ma 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.