Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C
2023. december 6. Miklós
Veszprém
-1°C

Még több szabadtéri eszközön lehet játszani és kikapcsolódni Veszprémben

2023. szeptember 22. 14:28
Közel százmillió forintos EKF-támogatással újította meg, illetve bővítette a közösségi- és játszótereket Veszprém különböző területein a VKSZ Zrt.

A cég az elmúlt évben összesen három komplex projekt fejlesztését vezényelte le: új játszóteret létesítettek a gyulafirátóti sportpálya mellett, illetve a Kastélykert óvoda környezetében, valamint bővítették, megújították a Cholnoky lakótelep közösségi tereit.

Dr. Temesvári Balázs vezérigazgató elmondta: a fejlesztésekkel kifejezetten a lakosság igényeire igyekeztek reagálni. A Városom Veszprém Mozgalom keretében számos javaslatot és elképzelést kaptak az Európa Kulturális Fővárosa évhez kapcsolódóan, melyek jelentős része a közösségi terek minőségi és mennyiségi színvonalának emelése volt. 2021-ben végül két pályázatuk is nyert, ennek eredményeként újultak meg a Haszkovó lakótelep közterületei, míg a második pályázatban egyéb városi közterületek fejlesztését célozták meg elsősorban olyan városrészekben, ahol elmaradásokról számoltak be az ott élők.

Ilyen elmaradás volt a rátóti játszóterek számának növelése is: a városrészi sportpálya mellett komoly igény jelentkezett az ott élő – főként kisgyermekes családok – részéről egy minőségi közösségi tér kialakítására. Erre reagálva egy biztonságos játszóeszközökkel felszerelt és a kor elvárásaihoz igazodó 80-100 négyzetméteres parkot alakítottak hintával, szabadtéri rugós játékkal, egy fa mászóvárral, egy 3D mászókával és egy szabadtéri acél körforgóval.

A Kastélykert óvoda környezetében szintén kialakítottak egy közösségi teret, hiszen az új óvoda komoly közösségszervező erőként működik. Az itteni 200 négyzetméteres területen egy Tiki-taka várat és mini dupla tornyot telepítettek, kertészeti és tájrendezési feladatokat is végeztek annak érdekében, hogy nőjön a városrészben élők komfortérzete és az élhetőség.

A Cholnoky városrészben három kisebb projektelem is megvalósult: a Tátorján utca környezetében egy 3×10 négyzetméteres pétanque pályát alakítottak ki, amit a felnőttek és senior korúak is használhatnak. A Rózsa u. 48. szám melletti játszótéren minőségi fejlesztést végeztek, itt egy acélkeretes gömb mászóhálóval és egy dinamikus forgó hintával újították meg a területet, míg a Vilonyai utcában található játszótéren elsősorban technikai újítás történt: a tér egy három állásos hintával, fészekkel, lap ülőkés és baba-mama hintával bővült.

Temesvári Balázs szerint fontos, hogy a közterületek minősége is bizonyítsa, Veszprém méltán Európa Kulturális Fővárosa, ezért a felvezető és a programévben a városi zöldfelületeken nagyobb mennyiségű és színváltozatos egynyári és kétnyári virágokat telepítettek.

Bertalan Melinda
Domján Attila
Szalai Csaba
további cikkek
Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba Könnyebb beilleszkedést tesz lehetővé a Szakképzési Centrum a felsőoktatásba A Pannon Egyetem és a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikuma szorosabbra fűzte kapcsolatát azzal, hogy kiegészítették már meglévő megállapodásukat. amely eddig alapvetően a vegyipari, informatikai és távközlés területén megvalósult képzéseket foglalta magába.  A Pannon Egyetem a Humántudományi Karon meghirdetett óvodapedagógus,tanító és pedagógia alapszakokat hozzákapcsolja a technikumban folytatott kisgyermekgondozó- és nevelő képzéshez.   tegnap 18:01 Pedagógus béremelést jelentett be Pintér Pedagógus béremelést jelentett be Pintér A cél a gyermekek tudásszintjének növelése, hogy versenyképesek legyenek az Európai Unió területén - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn az Országgyűlés kulturális bizottsága előtti éves meghallgatásán. 2023. december 4. 17:30 Megnyitott az eplényi sípálya szabadidősport Megnyitott az eplényi sípálya Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn. 2023. december 4. 14:14 Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Az énekes madarakat lehet, a vízi madarakat tilos etetni! Kezdődik a 134. országos énekesmadár-etetési szezon, amely az első fagyok beköszöntétől ezek megszűnéséig, márciusig tart - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében. 2023. december 4. 11:19

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.