Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C
2023. december 11. Árpád
Veszprém
6°C

Intenzív időszakot zárt az EKF, de a jövő is tartogat még izgalmakat

2023. szeptember 22. 22:04
Látványosan élénkítette a turizmust a régióban az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az elmúlt időszakban, és ősszel is több száz programmal készülnek az érdeklődőknek.

A több, mint kétezer-nyolcszáz kulturális rendezvény sikereit összegezték a péntek délutáni sajtótájékoztatón, illetve az eseményeknek köszönhető turisztikai adatok kiugróan magas növekedését is.

A legfontosabb számadatokat dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter ismertette, aki elmondta: ezeken a programokon száztizenhat település önkéntesen összefogva dolgozott, közös ügyként, anyagilag is hozzájárulva, amellyel egy jó gyakorlatot honosíthatnak meg Magyarországon.  Egy olyan gyakorlatot, melynek nem csak a jelenben van sikere, de a jövőben is építhetnek rá.

Az augusztusig terjedő időszak minden évben erős programkínálattal indul, melyhez idén csatlakozott az EKF is, így az idei évben összesen kilencvenkétezer látogatót vonzott magához a régió.

A miniszter kifejtette: a kulturális programok támogatására nagy hangsúlyt fektettek, melynek leglátogatottabb eleme a Kőfeszt volt, és az idén debütáló Inota Fesztivál, ahol húszezer ember fordult meg, illetve nagy sikert aratott a látogatók körében a ZIRCikON fesztivál is, melynek így a jövőben is megmaradhat a létjogosultsága. 

A sikeres programoknak köszönhetően Veszprémben a belföldi vendégéjszakák száma 52 százalékkal nőtt a tavalyi adatokhoz képest, és egyharmadával több külföldi szállóvendég érkezett.

Porga Gyula polgármester is a turisztikai adatok növekedését emelte ki a sajtótájékoztatón, hiszen – ahogy fogalmazott – az EKF indulásakor fontos szempont volt, hogy a vendégéjszakák számát emelni tudják, mert az átmenő forgalma mindig is nagy volt a városnak.

Az EKF egész évben színes programkínálattal várja az érdeklődőket, és nem csak a nyári hónapok attrakciójáról van szó, hanem arról, hogy így az őszi és téli időszakban is más-más arcát mutathatja meg a 116 település.  Az EKF-hez csatlakozott települések ennek köszönhetően a külföldi vendégforgalmukat 6 százalékkal, a vendégéjszakák számát 8 százalékkal tudták növelni, illetve Veszprém belvárosában augusztusig összesen 1 164 753 fő fordult meg a programokon.

Köztulajdonba került a város egyik eddig szürke foltja is, amely Gyárkert néven új életre kelt, és az egyik legsikeresebb projektje lett Veszprémnek. A volt bútorgyár területét olyan minőségi tartalommal tudták megtölteni, amely országos ismeretséget hozott és 150 ezer látogatóval gazdagította a városunkat.

Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Zrt. vezérigazgatója összegezte az eddigi események fontos aspektusait, mint a hozzáférhetőség – a programok 70%-a ingyenes volt és csak 26% fizetős, köztük azok, melyek eddig is gazdasági alapon működtek – vagy a fenntarthatóság – a környezetbarát közösségi közlekedés támogatása, és a látogatók buzdítása a V-busz és a MÁV-használatára kedvezményes bérletekkel és ingyenes járatok indításával.

Markovits Alíz az őszi programkínálatról is beszélt, melyet legalább olyan intenzívnek terveznek, mint az eddigi hónapokét. Kiemelte a Mini Carnagie Hallt, melynek lényege, hogy a Kossuth utca tetején mini koncerttermet hoznak létre a régió zeneiskolásai számára, akik így úgy koncertezhetnek majd, mintha csak New Yorkban lennének. Októberben a Hegedűkészítők Nemzetközi Találkozóján gyűlnek össze a világ hegedűkészítő mesterei, majd novemberben a Veszprém Jazz Fesztivál várja a műfaj rajongóit.

A több száz programból már válogathatnak az EKF applikációján és honlapján az érdeklődők, nyomtatott verzióban pedig már megtalálhatóak az októberi programok is.

Porga Gyula, Markovits Alíz, dr. Navracsics Tibor és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnökePorga Gyula, Markovits Alíz, dr. Navracsics Tibor és Hegmanné Nemes Sára, a Magyar Posta Zrt. igazgatóságának elnöke

A sajtótájékoztatón bemutatták a Magyar Posta új bélyegét is, mellyel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot köszöntik. A fekete sorszámozású perforált, a piros sorszámozású vágott bélyegblokk, valamint a bélyegkisív Lakatos Luca grafikusművész tervei alapján, a Pénzjegynyomda Zrt.-ben készültek, és 2023. augusztus 2-tól vásárolhatóak meg a postákon.

A postai blokkot hivatalos és egyedi EKF pecséttel és aláírással látták el a résztvevők, melynek első példányai a Bélyegmúzeumba kerülnek.

Balogh Dóra
Domján Attila
további cikkek
Veszprém a néptánc Mekkája Veszprém a néptánc Mekkája Gálaműsorral ünnepelte tízéves fennállását a Veszprém-Bakony Táncegyüttes szombaton az Agórában, ahol ismét bebizonyították a táncosok, hogy miért lehet Veszprém a „néptáncosok Mekkája.” tegnap 12:51 Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub Kulturális és művészeti élményekkel segíti a lakótelepi fiatalokat a Napsugár Klub A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program több mint 22 millió forintos támogatásából valósított meg az Alkohol- Drogsegély Ambulancia Egyesület kulturális és művészeti programokat tavaly szeptembertől Veszprémben a Damjanich utcai Napsugár Klubban, ahová szerdán a Mikulás is ellátogatott. 2023. december 9. 11:40 Isten jelen van a képzőművészetben is! kereszténység Isten jelen van a képzőművészetben is! A kommunikációs hangzavarban egy óra elcsendesülést ígér a tihanyi Rege cukrászda legújabb adventi digitális kiállítása, amelyen keresztény képzőművészek a kétkezi alkotásaikon keresztül mutatják be, hogy hogyan lehet Istenről beszélni szavak nélkül is. 2023. december 8. 10:18 A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza A jövőben is tartaná az idei színvonalat a Művészetek Háza Hivatalosan decemberben véget ér az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, de ez nem jelenti azt, hogy nem tartogat még a jövő rengeteg érdekes eseményt számunkra. A Művészetek Háza csütörtökön tartotta meg évértékelőjét, ahol elmondták 2024-ben is ugyanekkora lelkesedéssel várják a látogatókat.   2023. december 8. 14:12

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.