Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
21°C

Sószobával és a teremtésvédelemmel kapcsolatos értékekkel is gazdagabbak lettek az óvodások

2023. szeptember 25. 15:14
Teremtésvédelmi témahetet tartanak a Szent Margit Óvodában, ahol ezzel párhuzamosan birtokba vehették a gyermekek az óvoda új sószobáját is. De, hogy mit is jelent pontosan az, hogy teremtésvédelem, arra ottjártunkkor választ kaptunk gyermeki és felnőtt szinten is.

Sokan összemossák a természetvédelmet a teremtésvédelemmel, és bár van összefüggés a két fogalom között, utóbbi a keresztény egyház tanítását, véleményét foglalja össze a miket körülvevő, Isten teremtette világ megóvásáról. Amíg tehát a természetvédelem főleg azt jelenti, hogy az ember harcol a környezetre nézve káros hatások ellen, mint a CO2-kibocsátás, az óceánok szennyeződése stb. addig a teremtésvédelem azt mondja, hogy meg kell óvni, vigyázni kell arra, amit Istentől kaptunk. A Bibliában Teremtés könyvében, amikor Isten azt mondta, hogy az ember uralkodjon a természet felett, abba annak megóvása is beletartozik.

A Vatikán már 1971-ben használta ezt a kifejezést, de figyelmet csak az utóbbi időben kapott, amikor a világban – vallási meggyőződéstől függetlenül – tömegeknek került a figyelmük középpontjába.

A veszprémi Szent Margit Óvodában, mivel a katolikus egyház által fenntartott intézményről van szó nem is volt kérdéses, hogy ők is a teremtésvédelem irányából közelítik meg a kérdést, ezért tematikus hetet tartanak a kisgyermekeknek, ahol idén a víz kerül a középpontba.

Ezt Somogyi Eszter, az intézmény vezetője mondta el portálunknak, amikor hétfőn meglátogattuk az óvodát, ahol már javában zajlottak a foglalkozások. Az óvónőknek szakmai oldalról dr. Szalay Tímea, környezetmérnök segített ebben

A vízzel és vízvédelemmel kapcsolatos kézműves foglalkozásokat, játékokat, meseolvasást szerveztek a pedagógusok, a főegyházmegye pedig egy alkotói pályázatot is kiírt, ahol a szülőket is bevonva várták a kreatív megoldásokat ebben a témakörben.

De nem csupán ezek a tematikus foglalkozások jelentik az egyetlen különlegességet a Szent Margit Óvodába járó gyermekeknek ezekben a napokban. Most lett készt és vehették birtokukba az óvoda sószobáját is.

A fenntartó egyház, a szülők adományai, valamint Halmay Gábor, a városrész önkormányzati képviselőjének támogatásából megvalósuló fejlesztéssel immáron egy olyan szoba is a rendelkezésre áll, ahol egészségügyi szempontból kiváló környezetben, sós levegőben tölthetik el idejüket a gyermekek. Itt is tartanak foglalkozásokat, meseolvasást, tehát bekapcsolják az óvoda mindennapi működésébe a szobát, mondta el Somogyi Eszter.

Hétfőn a már említett önkormányzati képviselő, Halmay Gábor is felkereste az óvodát, ő úgy nyilatkozott a helyszínen, hogy önkormányzati képviselőként kötelességének érzi, hogy élő kapcsolatot tartson fent az összes intézménnyel, függetlenül attól, hogy azok önkormányzati, vagy más fenntartásúak, mint jelen esetben a Szent Margit Óvoda. Éppen ezért érezte úgy, hogy képviselői keretéből hasznos, ha az óvoda új sószobájának megépítését segíti.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. tegnap 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. tegnap 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.