Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-7°C

Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe

2023. szeptember 26. 15:00
A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán.

A szemléletformáló programmal egészen harmincadikáig várják azokat, akik szívesen betekintenének egy számukra új világba: a Királynék földjén programsorozat rendezvénye hölgyek által készített kiállítás, amelyet tapintva, tapogatva lehet érzékelni. Gyengénlátó alkotók készítették, s aki meglátogatja a tárlatot, képet kap arról, hogy körülbelül mit élhet át a gyengénlátó.

A Braille-írástól kezdve a vakvezető kutyáig megtapasztalhatjuk a látássérültek mindennapjait, például, hogy miként tudnak telefont, vagy számítógépet használni, és hogyan különböztetnek meg dolgokat tapintással. A kiállítás tartalmaz olyan játékokat is, amelyekkel látássérült és látó egyaránt tud játszani, sőt, a matematika elsajátításának módjára is fény derül. A tárlatvezetésen közreműködnek többek között a családsegítő szolgálat munkatársai.

Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesület elnöke köszöntötte elsőként a kiállításmegnyitón megjelenteket. Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója ünnepélyesen is megnyitotta az eseményt: kifejtette, az EKF év tervezésekor a legfontosabb szempontok között szerepelt, hogy a rendezvények mindenki által elérhetőek legyenek. Így cél volt az akadálymentesség, valamint a családbarát berendezkedés, az együttélés kultúrája. Elmondta, ez a kiállítás is ezeket a szempontokat erősíti.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, szerinte az is kulcsa az EKF sikerének, hogy a helyieket intenzíven sikerül bevonni a programokba. Szem előtt tartották a fenntarthatóságot is, valamint az akadálymentesítést és a családbarát szemléletet, ahogy a vezérigazgató is utalt rá. A kiállítás is mind erre tesz kísérletet, hiszen akkor tudjuk megérteni a másikat, ha kellő empátiával fordulunk felé. Ez úgy érhető el, ha a lehető legjobban belehelyezzük magunkat a másik élethelyzetébe.

A rendezvény fényét Berta Edina emelte fuvolajátékával, és saját versének elszavalásával.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28 Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán Hybridart Hallgatható kiállítás nyílt Veszprémben a Kossuth utcán A Balaton-felvidékről szóló, több mint 6 méter hosszú kültéri kiállítás eddig sosem látott szemszögből vizsgálja régiónk domborzatát a Három grácia csobogó szomszédságában, a Kossuth utcán. 2023. december 1. 10:35 Törékeny víziók Törékeny víziók Ha San José a Szilícium-völgyben fekszik, akkor Veszprém pedig a Szilikát-völgyben. Nem nagyképűség ezt kijelenteni a térség évtizedes üvegipari hagyományait tekintve, amely a remények szerint akár új lendületet kaphat a jövőben. Erről szól a Városházán megnyílt Víziók című kiállítás is. 2023. november 30. 23:35 Művészet a szabadban kultúra Művészet a szabadban Nagy Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész „20. századi portrék” című szabadtéri kiállításának, melyet negyven darab különleges portrészobor alkot, immár a színházkert ad otthont. Szerda délután nyitották meg a kőből faragott műalkotásokból álló kiállítást, amit a város egy magángyűjteményből, a Körmendi Galériától vásárolta meg.   2023. november 29. 16:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.