Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
27°C

Kiállításon keresztül helyezkedhetünk bele a gyengénlátók élethelyzetébe

2023. szeptember 26. 15:00
A Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete és a Kézzelfogható Alapítvány közös programjaként, a Királynék Földjén projektzáró rendezvénysorozata keretében különös utazásra hívták az érdeklődőket, az EKF irodájában, a Kossuth utcán.

A szemléletformáló programmal egészen harmincadikáig várják azokat, akik szívesen betekintenének egy számukra új világba: a Királynék földjén programsorozat rendezvénye hölgyek által készített kiállítás, amelyet tapintva, tapogatva lehet érzékelni. Gyengénlátó alkotók készítették, s aki meglátogatja a tárlatot, képet kap arról, hogy körülbelül mit élhet át a gyengénlátó.

A Braille-írástól kezdve a vakvezető kutyáig megtapasztalhatjuk a látássérültek mindennapjait, például, hogy miként tudnak telefont, vagy számítógépet használni, és hogyan különböztetnek meg dolgokat tapintással. A kiállítás tartalmaz olyan játékokat is, amelyekkel látássérült és látó egyaránt tud játszani, sőt, a matematika elsajátításának módjára is fény derül. A tárlatvezetésen közreműködnek többek között a családsegítő szolgálat munkatársai.

Csehné Huszics Márta, a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesület elnöke köszöntötte elsőként a kiállításmegnyitón megjelenteket. Markovits Alíz, az EKF vezérigazgatója ünnepélyesen is megnyitotta az eseményt: kifejtette, az EKF év tervezésekor a legfontosabb szempontok között szerepelt, hogy a rendezvények mindenki által elérhetőek legyenek. Így cél volt az akadálymentesség, valamint a családbarát berendezkedés, az együttélés kultúrája. Elmondta, ez a kiállítás is ezeket a szempontokat erősíti.

Porga Gyula polgármester is felszólalt, szerinte az is kulcsa az EKF sikerének, hogy a helyieket intenzíven sikerül bevonni a programokba. Szem előtt tartották a fenntarthatóságot is, valamint az akadálymentesítést és a családbarát szemléletet, ahogy a vezérigazgató is utalt rá. A kiállítás is mind erre tesz kísérletet, hiszen akkor tudjuk megérteni a másikat, ha kellő empátiával fordulunk felé. Ez úgy érhető el, ha a lehető legjobban belehelyezzük magunkat a másik élethelyzetébe.

A rendezvény fényét Berta Edina emelte fuvolajátékával, és saját versének elszavalásával.

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. 2024. július 19. 16:02 Párizsi csajok Mindszentkállán Párizsi csajok Mindszentkállán ,,78 évem ráment, hogy megpróbáltam megérteni a Nőket. Rájöttem, hogy ez képtelenség. Tehát további 79-et szánok rá.” 2024. július 3. 12:19 Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Tartózkodási hellyel is lehet Veszprém-kártyát igényelni Bővítették a Veszprém-kártyára jogosultak körét, futsal pályát építenének a Március 15. utcai uszoda helyére – ülésezett a képviselő-testület. 2024. június 27. 12:56 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. 2024. június 22. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.