Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Múltunk a jelenben - kezdetét vette a XXXI. Országos Műemléki Konferencia

2023. szeptember 29. 14:10
A három napos konferenciának – Múltunk a jelenben címmel - idén Veszprém ad otthont. Az ICOMOS konferencia megnyitóját csütörtök délután tartották az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban.
 

A rendezvényt Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde nyitotta, aki kiemelte: Veszprém szimbolikus helyszíne a konferenciának, hiszen az EKF évében páratlan műemlékfelújítási hullám zajlott le a városban. Többek között a megnyitó helyszíne is a város egyik rozsdafoltja, az egykori gyermekkórház – megőrizve a régmúlt értékeit – kapott új életet AcitCity-ként. 2023-ban sikerült valóban európai nívóra emelni Veszprémet és a térséget, és a mostani konferencia és a két héttel ezelőtt szintén a helyszínen zajló főépítészeti konferencia is ennek tanúbizonysága, hiszen a szakma szemével is valóban lenyűgöző értékeket sikerült teremteni és megmenteni.

Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt vezérigazgatója elmondta: az EKF filozófiájának legfontosabb aspektusa a helyi értékek megismertetése és ápolása, így a központi cél mindig az volt, hogy felszínre hozzák és láhatóvá tegyék a régió örökségeit. Veszprém minden épülete az elmúlt századokról mesél, és öröm számukra, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően sikerült újjáéleszteni ezeket az értékeket.

Dr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkárDr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkár

A konferencián felszólaló dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építészeti és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára is ezeket a gondolatokat fűzte tovább:

,,A mi feladatunk a ránk hagyott örökség gondozása, ez a legfontosabb cél, hiszen ezzel teremtünk értéket a jövő generációjának."

Nagy Gergely, ICOMOS MNBE elnökNagy Gergely, ICOMOS MNBE elnök

A köszöntők után Nagy Gergely, az ICOMOS MNBE elnöke ismertette a meghívottakkal a háromnapos konferencia programsorozatát.

Az előadások az első napon Veszprém köré csoportosulnak, míg pénteken és szombaton a magyar műemlékvédelmet a II. világháború után felemelő kiemelkedő személyekről szólnak majd. Többek között hallható volt Veszprém főépítészének, Sulyok Balázs Edének a Veszprém: a település múltja - a település értékei című előadása is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. ma 14:18 Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Titokban szerveztek gyermeknapot a padányis alsósoknak a tanítóik Egy tűzoltóautó szirénája jelezte a Padányi Katolikus Iskola alsó tagozatos gyermekeinek, hogy elkezdődtek a gyereknapi programok csütörtökön, amiket a tanítóik teljes titokban szerveztek meg nekik a tanítási év utolsó napjaiban. ma 13:53 A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét. tegnap 15:14 Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása Elkerülhetetlenné vált az útburkolat állagromlása miatt az M7-es felújítása több helyen még a nyáron - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő (MKIF) Zrt. szerdán. tegnap 11:31

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.