Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
-1°C

Múltunk a jelenben - kezdetét vette a XXXI. Országos Műemléki Konferencia

2023. szeptember 29. 14:10
A három napos konferenciának – Múltunk a jelenben címmel - idén Veszprém ad otthont. Az ICOMOS konferencia megnyitóját csütörtök délután tartották az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban.
 

A rendezvényt Porga Gyula polgármester köszöntőbeszéde nyitotta, aki kiemelte: Veszprém szimbolikus helyszíne a konferenciának, hiszen az EKF évében páratlan műemlékfelújítási hullám zajlott le a városban. Többek között a megnyitó helyszíne is a város egyik rozsdafoltja, az egykori gyermekkórház – megőrizve a régmúlt értékeit – kapott új életet AcitCity-ként. 2023-ban sikerült valóban európai nívóra emelni Veszprémet és a térséget, és a mostani konferencia és a két héttel ezelőtt szintén a helyszínen zajló főépítészeti konferencia is ennek tanúbizonysága, hiszen a szakma szemével is valóban lenyűgöző értékeket sikerült teremteni és megmenteni.

Markovits Alíz, a VEB2023 Zrt vezérigazgatója elmondta: az EKF filozófiájának legfontosabb aspektusa a helyi értékek megismertetése és ápolása, így a központi cél mindig az volt, hogy felszínre hozzák és láhatóvá tegyék a régió örökségeit. Veszprém minden épülete az elmúlt századokról mesél, és öröm számukra, hogy a mai kor kihívásainak megfelelően sikerült újjáéleszteni ezeket az értékeket.

Dr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkárDr. Vukoszávlyev Zorán helyettes államtitkár

A konferencián felszólaló dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építészeti és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára is ezeket a gondolatokat fűzte tovább:

,,A mi feladatunk a ránk hagyott örökség gondozása, ez a legfontosabb cél, hiszen ezzel teremtünk értéket a jövő generációjának."

Nagy Gergely, ICOMOS MNBE elnökNagy Gergely, ICOMOS MNBE elnök

A köszöntők után Nagy Gergely, az ICOMOS MNBE elnöke ismertette a meghívottakkal a háromnapos konferencia programsorozatát.

Az előadások az első napon Veszprém köré csoportosulnak, míg pénteken és szombaton a magyar műemlékvédelmet a II. világháború után felemelő kiemelkedő személyekről szólnak majd. Többek között hallható volt Veszprém főépítészének, Sulyok Balázs Edének a Veszprém: a település múltja - a település értékei című előadása is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok - ismertette a múlt héten végzett felmérésének eredményét hétfőn az Agroinform.hu. ma 9:43 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28 Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Átadták a Litéri Református Általános Iskola új épületét Aki iskolát alapít és újít fel, az bízik a jövőben - mondta a Litéri Református Általános Iskola új épületének átadóünnepségén a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 2023. december 1. 16:16 A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A menhelyi állatok is örülnek a karácsonyi ajándéknak A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya a Civil Közösségi Szolgáltató Központokkal együttműködve idén is megszervezi az Adventi Civil Börzét, idén ráadásul nemcsak a rászorulók karácsonyát tehetjük szebbé, de a gazdátlan állatokét is. 2023. december 1. 14:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.