Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C
2024. május 8. Mihály
Veszprém
12°C

Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE

2023. szeptember 30. 21:51
A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán.

A sétafesztivál keretében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Schweitzer József, Veszprémben született Széchenyi-díjas tudós és főrabbi emlékére és tiszteletére szomorú ciprust ültetett az egyesület elnöke, Kirschner Péter, Porga Gyula Veszprém polgármestere, illetve Scweitzer József leszármazottai körében.

Kirschner Péter, az egyesület elnökeKirschner Péter, az egyesület elnöke

Porga Gyula az eseményen köszöntőbeszédében elmondta: az EKF pályázat megfogalmazásakor fontos szempont volt, hogy csak akkor lehetnek sikeresek a törekvések, ha nem egy kulturális évadra szólnak, hanem már meglévő városi  stratégiához illeszkednek. A stratégia alappillérjei pedig, hogy tiszteljük egymást és segítsük egymást, amelyhez fontos tudni, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. Ehhez szükség van arra, hogy a jövő generációja ismerje a múltat, azokat az értékeket és jeles személyeket, amelyek formálták városunk közösségét.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Ez az esemény pedig valódi főhajtás a múlt értékei előtt - emelte ki a polgármester.

A Schweitzer család három generációja is tiszteletét tette az eseményen, akiknek hála az egykor országos főrabbi emléke tovább élhet a jövő nemzedékében is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban A lehetőség évada lesz a 2024/2025-ös a Veszprémi Petőfi Színházban Kedd délután hivatalosan is bejelentették a következő, 2024/2025-ös évad előadásait. Ismét izgalmas repertoárral készül a teátrum, de a kialakult igény miatt nagyon sok korábbi előadás is műsoron marad. Nagy-Kálózy Esztert is láthatjuk majd, csak úgy, mint Őze Áron rendezését. tegnap 22:05 Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Gizella-napok Rendhagyó helyszínen a Gizella Nőikar Ünnepi koncertje Veszprém Megyei Jogú Város kiemelt művészeti együttese, a Veszprém megyei Prima-díjas Gizella Nőikar 2024. évi ünnepi hangversenye a hagyományok szerint a Gizella Napok zárókoncertje is egyben. Az idei évben azonban rendhagyó helyszínen, a Szent Mihály Főszékesegyházban csendül fel a kórushangverseny. tegnap 10:50 Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Koncertekkel, borkóstolóval, felfedezőtúrával és nyereményjátékkal is készül a főegyházmegye a Gizella-napokra Mutatjuk, hogy mivel készül a Veszprémi Főegyházmegye az előttünk álló hétvégén a Gizella-napokon. A hosszú programfüzetben kulturális, interaktív és gasztronómiai események is vannak a liturgikus programok mellett. tegnap 10:50 Megújult a takácskerti sportpálya Megújult a takácskerti sportpálya Az Európa Kulturális Fővárosa év alatt rengeteg nagyszabású infrastrukturális beruházás történt Veszprémben, de a városrészek fejlődése nem állt meg, és a helyi közösségek töretlen erővel dolgoznak együtt továbbra is. Ahogy a Takácskert eddig elhanyagolt focipályának megújulása is ezt mutatja.   2024. május 6. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.