Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
0°C
2023. december 4. Barbara, Borbála
Veszprém
0°C

Sétafesztivállal és faültetéssel emlékezik a MAZSIKE

2023. szeptember 30. 21:51
A MAZSIKE Sétafesztivállal ünnepli Veszprém és térségének Európa Kulturális Fővárosa címét. A fesztivál hagyományosan három napig tartó városismereti sétái elsősorban a helyi zsidó történeti és kulturális értékeket igyekszik bemutatni Veszprémben, Balatonfüreden és Inotán.

A sétafesztivál keretében a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület Schweitzer József, Veszprémben született Széchenyi-díjas tudós és főrabbi emlékére és tiszteletére szomorú ciprust ültetett az egyesület elnöke, Kirschner Péter, Porga Gyula Veszprém polgármestere, illetve Scweitzer József leszármazottai körében.

Kirschner Péter, az egyesület elnökeKirschner Péter, az egyesület elnöke

Porga Gyula az eseményen köszöntőbeszédében elmondta: az EKF pályázat megfogalmazásakor fontos szempont volt, hogy csak akkor lehetnek sikeresek a törekvések, ha nem egy kulturális évadra szólnak, hanem már meglévő városi  stratégiához illeszkednek. A stratégia alappillérjei pedig, hogy tiszteljük egymást és segítsük egymást, amelyhez fontos tudni, hogy honnan jöttünk és hová tartunk. Ehhez szükség van arra, hogy a jövő generációja ismerje a múltat, azokat az értékeket és jeles személyeket, amelyek formálták városunk közösségét.

Porga Gyula, polgármesterPorga Gyula, polgármester

Ez az esemény pedig valódi főhajtás a múlt értékei előtt - emelte ki a polgármester.

A Schweitzer család három generációja is tiszteletét tette az eseményen, akiknek hála az egykor országos főrabbi emléke tovább élhet a jövő nemzedékében is.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A tízéves Hangvilla-történet Hangvilla A tízéves Hangvilla-történet 2013. november 29-én volt egy színházi előadás Veszprémben. A Pannon Várszínház a „Sose halunk meg” című darabot mutatta be. Ez a kis emlékdarab tíz évvel ezelőttről önmagában még nem érne annyit, hogy felidézzük, de ha hozzátesszük azt, hogy a színpad, ahol előadták az egykori Séd filmszínház helyén épült komplexum deszkái voltak, már érdemes megállni egy pillanatra. Az épületet ma mindenki úgy ismeri, mint Hangvilla. Ezzel debütált a veszprémi kulturális életben a minden szempontból formabontó kulturális intézmény. tegnap 15:18 Felgyúlt az első adventi gyertya Felgyúlt az első adventi gyertya Szombat este a szentmise után meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját a Szent Mihály Főszékesegyházban. A gyertyagyújtás után egy rendkívül hangulatos komolyzenei koncert következett, melyre igencsak komoly volt az érdeklődés. 2023. december 2. 22:48 Jubileumot ünnepelt a Bárczi Jubileumot ünnepelt a Bárczi Gálával ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját a Bárczi Gusztáv iskola pénteken az Agórában.  2023. december 2. 10:22 Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás kultúra Festőnők a szabadban címmel nyílt kiállítás Péntek délután a Veszprémi Petőfi Színház előcsarnokában nyílt kiállítás, Festőnők a szabadban címmel, Bottyán Marianna festőművész és az Art Natura Csoport veszprémi tagjainak közreműködésével. A közös bemutatkozó tárlat december nyolcig látogatható. 2023. december 1. 23:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.