Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint hatszáz gyermek énekelt a békéért

2023. október 1. 12:43
A Pueri Cantores jegyében a Veszprémi Főegyházmegye a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával Nemzetközi Ifjúsági Kórustalálkozót rendeztek, több mint hatszáz gyermek közreműködésével.

Szombaton reggel kilenc órakor gyülekeztek az énekkarok, méghozzá a belvárosi Szent Imre téren. A Veszprémi Ifjúsági Fúvózenekar kíséretével megkoszorúzták a Szent Imre szobrot, majd az Óváros-térre, majd pedig a Szentháromság térre mentek.

Porga Gyula polgármester köszöntötte elsőként a lelkes ifjúságot. A több országból érkezőket saját nyelvükön köszöntötte, megalapozva ezzel a jó hangulatot. A polgármester elmondta nekik, bizonyára sokan tudják, hogy Veszprém idén Európa Kulturális Fővárosa, azt már talán kevesebben, hogy 2019-ben elnyerte az Unesco Zene Városa címet.

Porga kifejtette, a cím elnyerésének nem csupán az az oka, hogy a város remek, nagysikerű zenei fesztiválokkal büszkélkedhet, hanem az is, hogy magas színvonalú zenei oktatás van a városban. Bízik abban, hogy az ehhez hasonló találkozók még inkább megerősítik a város zeneiségét, és segítenek a cím megőrzése mellett a következő generációknak is átadni a zene szeretetét.

Jean Henric, a Nemzetközi Kórusszövetség képviseletében köszöntötte az éneklő ifjúságot. Elmondta, a legfontosabb missziója a Pueri Cantores-nek, az a béke. Felhívta tehát a figyelmet arra, hogy szóljon az ének azokért az országokért, ahol háború van, az emberek közötti békéért.

Végül, mielőtt megkoszorúzták volna Szent Imre szobrát, Tamás Zoltán atya, a Szent Margit templom káplárja szólt a fiatalokhoz.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.