Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
15°C

Programdömping a Fotonban

2023. október 6. 11:45
Négy hónapja nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a FOTON – Audiovizuális központ, amely nem csak moziélményt kínál. A művészeti és kulturális közösségi tér egyszerre kávézó, kiállítótér, mozi és koncerttér, és a programkínálata egyre csak bővül az ősz folyamán.
 

A csütörtök délutáni sajtótájékoztatón Szántó Viktória, programigazgató elevenítette fel az eddigi sikereket. Olyan helyet szerettek volna megalkotni a Foton indulásakor, amely nem csak az idelátogató turistákat vonzza be és szolgálja ki, hanem a helyiek is megtalálhatják a számukra kedves programokat. Az építészetileg is kuriózumnak számító épületben eddig százhatvankilenc filmet vetítettek le, a hetedik művészeti kiállítás indult el a napokban, kilenc workshopot tartottak kiemelt partnerükkel, az InterUrbannal közösen és tizenkilenc koncertet hallgathattak meg az érdeklődők a különböző fesztiválok keretében.

Szántó Viktória és Németh RajmundSzántó Viktória és Németh Rajmund

Németh Rajmund – aki a VEB2023 EKF kulturális projektmenedzsere is – kiemelte, hogy a Foton hiánypótló beruházás volt Veszprémben, hiszen napi működésben vetítik a filmeket, köztük art filmeket, eredeti nyelven is. Ezen a héten indítják el a hat tematikus filmklubot és a hozzájuk kapcsolódó kísérő programokat. Kezdetnek a szépkorúaknak kedveskednek, a Déryné, hol van? című filmmel, amellyel a legjobb női alakítás díját nyerte Törőcsik Mari Cannes-ban. Ezután havi rendszerességgel kerítenek sort a különböző filmklubbokra, ahol beszélgetéseken és közönségtalálkozókon vehetnek részt az érdeklődők. A Foton ad helyszínt a Sose halunk meg című film vetítésének is, a résztvevők találkozhatnak Koltai Róberttel, aki új, Koltai 80 című könyvét is itt fogja bemutatni.

A Művészetek Háza Veszprémmel együttműködve a képzőművészetet állítják középpontba, továbbá a veszprémi MMA-val is hirdetnek programokat. A filmklubokat hétköznap délutánonként tartják meg és mindenki számára nyitottak lesznek, a diákok és a nyugdíjasok 1500 forintos kedvezményes jegy vásárlásával nézhetik a filmeket.

Németh Rajmund elmondta: nagy öröm és siker mindenki számára, hogy a Fotont felvették az Art Mozi Egyesületbe, így bekerülhettek a Nemzeti Filmintézet Klassz sorozatába, amely keretében az oktatási intézmények a délelőtti órákban szervezett csoportokban érkezve nézhetik a magyar filmtörténet klasszikusait, népszerűsítve ezzel a magyar filmet.

A Foton helyszínt ad pár regionális és nemzetközi filmfesztiválnak, filmes napoknak is. A Szemrevalón, a Sehenswert Filmfesztiválon német nyelvű filmeket vetítenek majd október 12-15. között. November 11-én itt rendezik majd a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót, és az ősz során műsorra kerülnek a Mediawave díjnyertes filmjei is.

A Foton nem csak a turisztikai szezonban vár mindenkit, az elkövetkező időszakban a helyi közösség megszólítása élvez prioritást. Jelenleg Hamamatsu város kultúráját bemutató kiállítás tekinthető meg a kávézó és a mozi falain, de rituális teakostólással is készülnek a japán mesterek. Most vasárnap pedig Juhász Kata tánctársulata érkezik, akik nem csak felszolgálnak majd a vendégeknek, de koreográfiát is rendelhetünk tőlük a kávénk mellé.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. tegnap 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. tegnap 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.