Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
26°C
2024. július 18. Frigyes
Veszprém
26°C

Veszprémben is megrendezik az erőművek éjszakáját

2023. október 12. 10:55
Egy napra megnyílnak az erőművek Veszprém vármegye négy településén az október 27-i Erőművek Éjszakáján.

Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Az elmúlt három évben hatalmas népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. Idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül. Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja ki a kapuit a szélesebb közönség előtt is. Érdekes programok, közelről is megtekinthető, hatalmas berendezések és szakértő idegenvezetések során ismerhetjük meg az energia útját.

A 70-es évek közepe óta működő veszprémi Haszkovó utcai Fűtőműben nemcsak a távhőtermelés folyamatába leshetünk bele, de megtudhatjuk azt is, mit jelent az országban ritkaságnak számító SNG rendszer, mely propán és levegő keverékéből állít elő földgázzal egyenértékű tüzelőanyagot.

A Várpalotai Futómű elsősorban a város hőellátását biztosítja, de a hő mellett villamos energia termelése is folyik. Miközben a hőközpontok működésével ismerkedünk, kipróbálhatjuk a fűtési görbe állítását is, valamint végigkövethetjük a víz útját a bekerüléstől a forró víz előállításáig.

A Litéri Gázturbinás Erőmű az országos villamoshálózat teljesítményhiánya esetén lép működésbe. Hogy mik lehetnek itt mégis a mindennapi feladatok, azt megtudhatja, aki október 27-én ide is ellátogat.

Szép színes épületben található Ajkán a Bakonyi Gázturbinás Erőmű, ahol két magas hatásfokú gázturbina üzemel, mely villamosenergia-termelést biztosít. Az erőmű területét bejárva elkalauzolnak bennünket a vezénylőterembe és a turbinacsarnokba, és előadást láthatunk a MVM Balance Zrt-ről is. Szintén Ajkán nyílik lehetőségünk a Veolia Bakonyi Erőművének megtekintésére is. A folyamatosan korszerűsödő erőműben nagyrészt megújuló energiaforrásból állítanak elő villamos- és hőenergiát, mellyel a lakossági távhőt és használati meleg vizet biztosítják. Innen elégítik ki a helyi iskolák, óvodák mellett a városi kórház és a fürdő hőenergia-igényét is. 

vehir.hu
további cikkek
Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. tegnap 14:58 Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Balaton Az árvaszúnyogok segítenek megérteni, hogyan védhetjük meg a Balatont Vajon milyen volt a Balaton természetes állapota, és mikor változott meg? Helyreállítható-e még a természetközeli állapot? Ezekre a kérdéskere keresték a választ az ELTE Őskörnyezet és Klímaváltozás Kutatócsoport munkatársai legújabb tanulmányukban, amelyben konkrét javaslatokat is megfogalmaztak a tó védelme érdekében. tegnap 21:29 Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Müller Cecília: ezt a hőséget már az egészséges szervezet is nehezen viseli Az országos tisztifőorvos praktikus tanácsokat osztott a TV2 műsorában a hőség idejére.  2024. július 16. 16:20 Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt a nyári áramfogyasztási rekord hétfőn Megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári rendszerterhelési csúcs hétfőn - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. 2024. július 16. 16:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.