Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
20°C

Veszprémben is megrendezik az erőművek éjszakáját

2023. október 12. 10:55
Egy napra megnyílnak az erőművek Veszprém vármegye négy településén az október 27-i Erőművek Éjszakáján.

Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Az elmúlt három évben hatalmas népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. Idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül. Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja ki a kapuit a szélesebb közönség előtt is. Érdekes programok, közelről is megtekinthető, hatalmas berendezések és szakértő idegenvezetések során ismerhetjük meg az energia útját.

A 70-es évek közepe óta működő veszprémi Haszkovó utcai Fűtőműben nemcsak a távhőtermelés folyamatába leshetünk bele, de megtudhatjuk azt is, mit jelent az országban ritkaságnak számító SNG rendszer, mely propán és levegő keverékéből állít elő földgázzal egyenértékű tüzelőanyagot.

A Várpalotai Futómű elsősorban a város hőellátását biztosítja, de a hő mellett villamos energia termelése is folyik. Miközben a hőközpontok működésével ismerkedünk, kipróbálhatjuk a fűtési görbe állítását is, valamint végigkövethetjük a víz útját a bekerüléstől a forró víz előállításáig.

A Litéri Gázturbinás Erőmű az országos villamoshálózat teljesítményhiánya esetén lép működésbe. Hogy mik lehetnek itt mégis a mindennapi feladatok, azt megtudhatja, aki október 27-én ide is ellátogat.

Szép színes épületben található Ajkán a Bakonyi Gázturbinás Erőmű, ahol két magas hatásfokú gázturbina üzemel, mely villamosenergia-termelést biztosít. Az erőmű területét bejárva elkalauzolnak bennünket a vezénylőterembe és a turbinacsarnokba, és előadást láthatunk a MVM Balance Zrt-ről is. Szintén Ajkán nyílik lehetőségünk a Veolia Bakonyi Erőművének megtekintésére is. A folyamatosan korszerűsödő erőműben nagyrészt megújuló energiaforrásból állítanak elő villamos- és hőenergiát, mellyel a lakossági távhőt és használati meleg vizet biztosítják. Innen elégítik ki a helyi iskolák, óvodák mellett a városi kórház és a fürdő hőenergia-igényét is. 

vehir.hu
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. 2024. április 30. 15:56

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.