Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémben is megrendezik az erőművek éjszakáját

2023. október 12. 10:55
Egy napra megnyílnak az erőművek Veszprém vármegye négy településén az október 27-i Erőművek Éjszakáján.

Idén, október 27-én immár negyedik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. A látogatók ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és a közműszolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba. A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célkitűzése, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan bánni erőforrásainkkal.

Az elmúlt három évben hatalmas népszerűségnek örvendett a rendezvény, az Erőművek Éjszakája programjaira tavaly, 2022-ben több ezren látogattak el. Idén is hasonló érdeklődésre számítanak, ezért a népszerű helyszínekre érdemes minél hamarabb regisztrálni a rendezvény honlapján, a www.eromuvekejszakaja.hu oldalon keresztül. Október 27-én országszerte közel 70 érdekes és nem mindennapi élményeket kínáló helyszín nyitja ki a kapuit a szélesebb közönség előtt is. Érdekes programok, közelről is megtekinthető, hatalmas berendezések és szakértő idegenvezetések során ismerhetjük meg az energia útját.

A 70-es évek közepe óta működő veszprémi Haszkovó utcai Fűtőműben nemcsak a távhőtermelés folyamatába leshetünk bele, de megtudhatjuk azt is, mit jelent az országban ritkaságnak számító SNG rendszer, mely propán és levegő keverékéből állít elő földgázzal egyenértékű tüzelőanyagot.

A Várpalotai Futómű elsősorban a város hőellátását biztosítja, de a hő mellett villamos energia termelése is folyik. Miközben a hőközpontok működésével ismerkedünk, kipróbálhatjuk a fűtési görbe állítását is, valamint végigkövethetjük a víz útját a bekerüléstől a forró víz előállításáig.

A Litéri Gázturbinás Erőmű az országos villamoshálózat teljesítményhiánya esetén lép működésbe. Hogy mik lehetnek itt mégis a mindennapi feladatok, azt megtudhatja, aki október 27-én ide is ellátogat.

Szép színes épületben található Ajkán a Bakonyi Gázturbinás Erőmű, ahol két magas hatásfokú gázturbina üzemel, mely villamosenergia-termelést biztosít. Az erőmű területét bejárva elkalauzolnak bennünket a vezénylőterembe és a turbinacsarnokba, és előadást láthatunk a MVM Balance Zrt-ről is. Szintén Ajkán nyílik lehetőségünk a Veolia Bakonyi Erőművének megtekintésére is. A folyamatosan korszerűsödő erőműben nagyrészt megújuló energiaforrásból állítanak elő villamos- és hőenergiát, mellyel a lakossági távhőt és használati meleg vizet biztosítják. Innen elégítik ki a helyi iskolák, óvodák mellett a városi kórház és a fürdő hőenergia-igényét is. 

vehir.hu
további cikkek
Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Kedvezményes áron utazhatnak a kutyák is az új tarifarendszerben Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy a kutya-országbérlet havonta 1890 forintba fog kerülni, és az érvényességi ideje alatt az egész országban lehet majd vele a kutyákat szállítani. ma 14:05 Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Új kutyafuttatókkal gazdagodik Veszprém Március végétől a Cserepes parkban és a Görgey utcában is biztonságos körülmények között mozgathatják meg ebeiket a kutyások. ma 15:33 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben választás 2024 Porga Gyulával az élen és több új képviselővel folytatná a kormánypárt Veszprémben Porga Gyula negyedik alkalommal is megméretteti magát a polgármesterségért, a következő önkormányzati ciklusra pedig konkrét stratégiája is van a Veszprémet 2010 óta irányító városvezetőnek. A hivatalos bejelentésre szerda délután került sor, amikor a Fidesz-KDNP pártszövetség beelőzve az összes ellenzéki csoportosulást, megnevezte azt a tizenkét képviselő-jelöltet is, akik az egyéni körzetekben indulnak majd. A jelöltek közt több új név is szerepel, néhányan viszont az eddigi képviselőtestületből befejezik az ilyen jellegű politizálást. tegnap 16:21 Sorsszerű rendőri életút interjú Sorsszerű rendőri életút Ficsor Karolina Diána rendőr alezredes hosszú és izgalmas karriert tudhat maga mögött. Az egykori lovas sportolóból Orosházán lett rendőr, később Szegeden, majd bűnügyi osztályvezető Budapesten, és most nemrégiben nevezték ki Veszprém új kapitányságvezetőjének. Volt már Miss Police díjazott, elkötelezett állatvédő, és amellett, hogy egy valóban régivágású, kemény rendőr, aki még valóban hisz a hivatásában és a becsületben, ízig-vérig nő maradt.   tegnap 12:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.