Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Markó Róbert: A világ legjobb bábszínházát akarom megcsinálni Veszprémben

2023. október 17. 12:40
Szőke Kavinszki András lemondása után a győri Vaskakas Bábszínház korábbi művészeti vezetője vette át a Kabóca Bábszínház vezetését október 15-től.

Az új direktor hétfőn mutatkozott be a sajtónak. Ekkor Halmay Gábor önkormányzati képviselő emlékeztetett: a szeptemberi közgyűlés alkalmával zárt ülésen döntöttek a Kabóca Bábszínház igazgatói posztjáról, egyben megköszönte Szőke Kavinszki Andrásnak az eddigi munkáját és az Európa Kulturális Fővárosa programban elért sikerekhez való hozzájárulását.

Az új igazgató, Markó Róbert október 15-től vette át a teátrum vezetését, a terep ugyanakkor nem ismeretlen neki: bár az elmúlt éveket a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetőjeként töltötte, íróként, rendezőként és dramaturgként is többször dolgozott már a Kabócával, legutóbb a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös kooprodukcióban létrehozott Bánkon.

Markó határozott elképzelésekkel és saját bevallása szerint is ambiciózus tervekkel érkezett a társulathoz: a jövőben a repertoár gerincét elsősorban a népmesék fogják adni, amelyek zömmel az óvodás és iskolás rétegnek lehetnek érdekesek. Ugyanakkor nem akarja korban limitálni a bábszínházi műfajt, így egy felolvasószínházi sorozatot is tervez a középiskolásoknak, valamint a felnőttek felé is nyitnának, illetve hamarosan belevágnak a Kabóciádé szervezésébe is.

„Azzal az ambícióval jöttem ide, hogy a világ legjobb bábszínházát csináljuk meg Veszprémben. Tudom, nem biztos, hogy ez lehetséges és sikerülni fog, de minden reggel ezzel a szándékkal fogunk nekilátni a munkának” – hangsúlyozta.

Az igazgató kitért arra is, hogy sok év várakozás után saját otthonra lelhet a Kabóca a Deák Ferenc utcai új épületben, ahova október 17-én meg is kezdik az átköltözést, terveik szerint pedig decembertől már itt tartanák az előadásokat is.

Ami a korábban meghirdetett évadtervet illeti, nagyrészt maradnak a korábbi elképzeléseknél, az első, teljes mértékben Markó világát képviselő produkció a következő évad legelején várható. Így A titkolódzó kisfiú premierje után januárban érkezik az előzőleg már bejelentett Piroska és a farkas, és a bérleteknél is mintegy 80%-ban támaszkodnak a Szőke Kavinszki András által megfogalmazott tervekre, ugyanakkor a tavaszi időszakban már lesznek változások.

Markó Róbert megbízatása öt évre, 2028. január 31-ig szól.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Budapesten koncertezik a Mandoki Soulmates Szent István ünnepe alkalmából Budapest szívében, a Bazilika előtti téren idén, augusztus 18-án 19:00 órától újra életre kel a többszörös platina- és aranylemezes Mandoki Soulmates muzsika. ma 8:50 Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Egy felnagyított házibuli és front, meg az ember esete a Gyárkert első hétvégéjén Rendezzük el szépen polcokra azokat az élményeket, amiket a Gyárkert 2024-es nyitóhétvégéjén kaptunk! tegnap 16:23 Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben kultúra Hetedik alkalommal égett a Juhannus máglya Veszprémben A Múzeumok Éjszakájával egybekötött Juhannus-napi eseményen a fáklyás-felvonulás után gyújtották meg a Juhannus máglyát szombat este, melyet a VEMAFI (Veszprémi Magyar-Finn Egyesület) szervezett, akik sok-sok évtizedes hagyománnyal vannak jelen Veszprém város életében és öregbítik ezt a csodálatos hagyományt évről évre. tegnap 11:37 Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. 2024. június 23. 15:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.