Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C
2024. május 6. Ivett
Veszprém
17°C

Markó Róbert: A világ legjobb bábszínházát akarom megcsinálni Veszprémben

2023. október 17. 12:40
Szőke Kavinszki András lemondása után a győri Vaskakas Bábszínház korábbi művészeti vezetője vette át a Kabóca Bábszínház vezetését október 15-től.

Az új direktor hétfőn mutatkozott be a sajtónak. Ekkor Halmay Gábor önkormányzati képviselő emlékeztetett: a szeptemberi közgyűlés alkalmával zárt ülésen döntöttek a Kabóca Bábszínház igazgatói posztjáról, egyben megköszönte Szőke Kavinszki Andrásnak az eddigi munkáját és az Európa Kulturális Fővárosa programban elért sikerekhez való hozzájárulását.

Az új igazgató, Markó Róbert október 15-től vette át a teátrum vezetését, a terep ugyanakkor nem ismeretlen neki: bár az elmúlt éveket a győri Vaskakas Bábszínház művészeti vezetőjeként töltötte, íróként, rendezőként és dramaturgként is többször dolgozott már a Kabócával, legutóbb a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházzal és a Veszprémi Petőfi Színházzal közös kooprodukcióban létrehozott Bánkon.

Markó határozott elképzelésekkel és saját bevallása szerint is ambiciózus tervekkel érkezett a társulathoz: a jövőben a repertoár gerincét elsősorban a népmesék fogják adni, amelyek zömmel az óvodás és iskolás rétegnek lehetnek érdekesek. Ugyanakkor nem akarja korban limitálni a bábszínházi műfajt, így egy felolvasószínházi sorozatot is tervez a középiskolásoknak, valamint a felnőttek felé is nyitnának, illetve hamarosan belevágnak a Kabóciádé szervezésébe is.

„Azzal az ambícióval jöttem ide, hogy a világ legjobb bábszínházát csináljuk meg Veszprémben. Tudom, nem biztos, hogy ez lehetséges és sikerülni fog, de minden reggel ezzel a szándékkal fogunk nekilátni a munkának” – hangsúlyozta.

Az igazgató kitért arra is, hogy sok év várakozás után saját otthonra lelhet a Kabóca a Deák Ferenc utcai új épületben, ahova október 17-én meg is kezdik az átköltözést, terveik szerint pedig decembertől már itt tartanák az előadásokat is.

Ami a korábban meghirdetett évadtervet illeti, nagyrészt maradnak a korábbi elképzeléseknél, az első, teljes mértékben Markó világát képviselő produkció a következő évad legelején várható. Így A titkolódzó kisfiú premierje után januárban érkezik az előzőleg már bejelentett Piroska és a farkas, és a bérleteknél is mintegy 80%-ban támaszkodnak a Szőke Kavinszki András által megfogalmazott tervekre, ugyanakkor a tavaszi időszakban már lesznek változások.

Markó Róbert megbízatása öt évre, 2028. január 31-ig szól.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül kultúra Álomfal épül kívánságainkból Beate Winkler alkotásain keresztül A Művészetek Háza közreműködésével Temesvár, Varsó és Berlin után Veszprémben is kiállítást nyitott Beate Winkler alkotóművész és emberjogi aktivista. A helyspecifikus veszprémi installáció megvalósítása 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa évad keretében indulhatott el.   2024. május 4. 22:01 Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka Jánost választották a nemzet színészének Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken. 2024. május 3. 17:01 Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal. 2024. április 30. 22:23 Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Kabóca Bábszínház Különleges versszínházzal készül a Kabóca a hazaszeretet jegyében Május 17-én mutatja be a Kabóca Bábszínház az ’édes hazám’ című versszínházi előadását, melynek középpontjában kortárs magyar, közéleti versek állnak, amiben a költők a hazájukhoz való viszonyukat fogalmazzák meg. A veszprémi bábszínház közzétett egy interjút a darab rendezőjével, egyben egyik szereplőjével, Kocsis Pállal, amit az alábbi cikkünkben mi is szemléztünk. 2024. május 4. 12:27

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.