Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 12. Izabella
Veszprém
26°C
2024. július 12. Izabella
Veszprém
26°C

Veszprém a legélhetőbb megyeszékhely az MBH bank felmérése szerint

2023. október 17. 14:15 // Forrás: GWC
A szakértők az oktatás, az egészségügy, a kultúra, a bűnözés, a munkaerőpiac, a vásárlási lehetőségek és a lakóingatlanok megfizethetősége alapján vizsgálták, hogy milyen lehetőségeket biztosít az ország 174 járása és Budapest az ott élőknek, alapvetően befolyásolva ezzel az adott területen a lakáspiaci keresletet. 

Kezdjük azzal, hogy az élhetőségi versenyben Budapest mind a járások, mint a városok szintjén kiemelkedik a mezőnyből. Számunkra azonban érdekesebbek a vidéki adatok, így elsősorban ezeket mazsoláztuk ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből, a fővárost pedig ezúttal kivesszük a képből. 

A veszprémi járás a negyedik legélhetőbb az országban

A vidéki rangsort a Pilisvörösvári járás vezeti. Pécs és környéke tavaly még nem szerepelt az első tízben, idén azonban már a második. Megőrizte harmadik helyét Debrecen és környéke, amelyet a tavalyi második Veszprém és körzete követ a negyedik helyen. 

Az első tízbe jutó területek egy-két mutatót tekintve kiemelkedő pontszámmal rendelkeznek, más szempontból viszont akár a mezőny vége felé foglalnak helyet. Bácsalmás és környéke például az alacsony bűnözés és az ingatlanok megfizethetősége, míg Budakeszi és környéke a munkaerőpiaci feltételek tekintetében erős.  Összességében a nagyobb városok az infrastrukturális lehetőségekben és olyan szolgáltatásokban jobbak, mint az oktatás, a kultúra, az egészségügy és a munkaerőpiaci jellemzők, pontszámaikat ugyanakkor visszahúzza a bűnözési és megfizethetőségi mutató.

Veszprém a legélhetőbb vidéki megyeszékhely

A vidéki vármegyeszékhelyek között tavalyhoz hasonlóan Veszprém az első. A hatodik helyről a másodikra lépett előre Pécs, Győr pedig visszacsúszott a harmadik helyre. Visszaesett a rangsorban a tavalyi harmadik Debrecen, amely idén a 10. helyet szerezte meg, a város szinte minden mutató esetében vesztett pontot. Szeged a korábbi 11. helyről a ötödikre jött fel 2023-ban, miután kiemelkedően javult a bűnözési pontszáma. Szintén sokat javult Eger helyezése, a 2022-es 13. helyett idén a hetedik lett, szintén a csökkenő bűnözésnek köszönhetően. A listát ezúttal is Kecskemét zárja, előtte azonban most Békéscsaba áll, amelyet Nyíregyháza előz meg. Budapest továbbra is jelentősen magasabb pontszámmal rendelkezik, mint a vármegyeszékhelyek.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.