Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C
2024. május 4. Mónika
Veszprém
21°C

Az iskolák a közösségek alapkövei

2023. november 1. 17:55
Megújult épületben kezdte meg a tanévet a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kedden Veszprémben. 

A tehetséggondozó program 2015 van jelen a városban, 2017 óta a Mikszáth Kálmán utcában működnek. Itteni központjuk 2021-ben került az MCC tulajdonába, az elmúlt időszakban pedig komoly felújításon esett át az épület, amelyet megújult formájában kedden nyitottak meg. 

Az ünnepségen Lánczi Péter, az MCC főigazgató-helyettese rámutatott: a tehetséggondozó program az általános iskolától akár a doktori képzésig elkíséri a fiatalokat, új tudást és tapasztalatszerzési lehetőségeket tesz elérhetővé számukra. Veszprémben eddig 225 diák vett részt a programban, jelenleg pedig 91 fiatallal dolgoznak együtt, a számoknál azonban fontosabb az a közösség, amely létrejön és épül.

Porga GyulaPorga Gyula

Porga Gyula polgármester is az iskolák közösségépítő erejéről beszélt. Két történetet is felelevenített Veszprém múltjából: a török kiűzése után, a porig rombolt veszprémi várban Volkra Ottó akkori püspök gimnáziumot alapított a piaristák meghívásával – ez az intézmény a mai napig működik és kiemelkedő szerepet tölt be a város életében. Bő száz évvel ezelőtt pedig, 1916-ban, az első világháború kellős közepén, a vészterhes idők nehézségei közepette a veszprémiek közadakozásból zeneiskolát alapítottak, ami szintén fennmaradt azóta is. Ezekből a példákból is látszik, hogy az iskola, az oktatás az alapja a közösségeknek, itt rakhatjuk le a jövő első köveit. 

Ovádi PéterOvádi Péter

Ovádi Péter parlamenti képviselő hangsúlyozta, hogy Veszprém a kultúra és a sport fellegvára mellett iskolaváros is, oktatási palettájába pedig új színt hozott az MCC. A képviselő szerint a jövő építésében fontos szerepet vállal a tehetséggondozó program, és amiatt is örömét fejezte ki, hogy általuk egy újabb épület szépülhetett meg a városban.

A megnyitó ünnepség további részében a programban résztvevő fiatalok adtak elő zenei produkciókat, majd kerekasztal-beszélgetést rendeztek az Izraelt ért terrortámadásról és annak következményeiről Benkő Levente, Magyarország volt izraeli nagykövete, Yacov-Hadas Handelsman, Izrael Állam budapesti nagykövete és Gladden Pappin, a Magyar Külügyi Intézet elnökének részvételével.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Porga Gyula: Osztom a Veszprém szurkolóinak aggodalmát! Telekom Veszprém Porga Gyula: Osztom a Veszprém szurkolóinak aggodalmát! Porga Gyula is megszólalt a Telekom Veszprém teljesítményével kapcsolatban. A polgármester a szombat este közölt posztjában úgy fogalmazott, hogy ez nem Veszprém, ez nem veszprémi tempó, mert itt következménye van a rossz teljesítményeknek. ma 18:07 Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Balaton vs. Adria – Ki nyeri az árversenyt? Örök kérdés, amely újra és újra előkerül a nyaralószezon közeledtével. De tényleg van rá egyértelmű válasz? ma 14:47 Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse Vezérünk a bátorság, kísérőnk a szerencse 80 évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Királyi Honvéd Légierő 101. Puma Honi Légvédelmi Vadászrepülő Osztálya (Ezrede), melynek apropóján városunkban is megemlékezést tartottak a Magyar Tartalékosok Szövetségének Veszprém Megyei Egyesülete szervezésében. tegnap 12:50 Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? közélet Navracsics Tibor: Nyaraló vagy otthon? Csütörtökön rendezték meg az egykori gyermekkórház helyszínén, a most új funkciókat ellátó ActiCity rendezvényközpontban a Balaton Konferenciát a Pannon Egyetem és a Portfólió online gazdasági lap közös szervezésében. Az előadók gazdasági szempontból közelítették meg a Balaton szerepét, az esemény nyitóelőadását Dr. Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter tartotta.   tegnap 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.