Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg

2023. november 10. 14:15
A Veszprém Aréna előtti parkban talált otthonra annak a berkenyefajtának az egyik példánya, ami csak a környékünk található meg, neve is ezt képviseli: Sorbus vesprimiensis, azaz Veszprémi berkenye.

A Bakony Expo nulladik programjaként pénteken délelőtt az aréna előtti parkban elültettek egy facsemetét, ami több szempontból is különleges, már csak a fajtáját tekintve is. A sorbus vesprimiensis, vagy egyszerűbben veszprémi berkenye egy olyan berkenyefajta, ami kifejezetten ezen a környéken, elsősorban a Csatártól Bándig él. Ez a fafajta a berkenyének egy szelekciója, amiből számos példányt ismer a növénytudomány, de ilyen klón csak a környékünkön él.

Mindezt Barabits Elemér, növénynemesítő fedezte fel, ő adta a nevét is a fának, ami most a veszprémi identitást erősítve jelképesen a város sikereinek egyik fontos helyszíne, a Veszprém Aréna előtt fog gyökeret verni.

Az előttünk álló hétvégén az aréna a tizedik Bakony Expónak ad helyszínt, pénteken délelőtt pedig már gyülekeztek a kiállítók, amikor egy nagyobb csoport előtt elültették a fát.

A kezdeményező a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége volt, akik ugyanitt tartják esedékes találkozójukat is. Ennek az eseménynek volt a felvezetője a faültetés, amin részt vett Porga Gyula polgármester is. A városvezető a veszprémi berkenyére, mint a veszprémi identitás erősítésére hivatkozott, amire ugyanolyan büszkék lehetnek a helyiek, mint a kézilabdacsapatra, vagy gazdag történetükre.

Barabits Elemér portálunknak elmondta, ez a faj is a berkenyék családjába tartozik, lombhullató fa, aminek apró almaszerű, ehető termése van és az itteni földrajzi és klimatikus viszonyok szerint alakult ki.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom választás 2024 Bejelentette veszprémi polgármester-jelöltjét a Mi Hazánk Mozgalom A Mi Hazánk Mozgalom részéről a veszprémi elnökük, Kovacsics Zsolt száll ringbe az önkormányzati választáson a polgármesteri székért. Mindezt Toroczkai László, a párt országos elnöke jelentette be pénteken Veszprémben, akitől azt is megtudtuk, hogy az európai parlamenti választáson is komoly ambícióik vannak. Ehhez egy európai szinten is jelentős támogatót már maguk mögött tudhatnak. ma 17:06 Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség Négy újabb Gripennel erősödik a Magyar Honvédség A Honvédelmi Minisztérium közleményében azt írta, Magyarország megnövekedett külföldi szerepvállalása és a megváltozott biztonsági környezet miatt szükségessé vált a légierő harcászati repülő képességének továbbfejlesztése. 2024. február 23. 13:48 A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben A kommunizmus áldozataira emlékeztek Veszprémben Február 25. a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja, melyet Kovács Béla kisgazda politikus 1947-ben történt letartóztatásának évfordulója kapcsán jelölt ki a parlament még 2000-ben. Az emléknaphoz kapcsolódóan pénteken Veszprémben is fejet hajtottak az áldozatok emléke előtt.  tegnap 9:14 Hétfőn választ államfőt a parlament Hétfőn választ államfőt a parlament A köztársasági elnököt február 26-án választja meg az Országgyűlés - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a házbizottság pénteki ülését követően a Facebookon. 2024. február 23. 13:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.