Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C
2024. május 1. Fülöp
Veszprém
12°C

Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg

2023. november 10. 14:15
A Veszprém Aréna előtti parkban talált otthonra annak a berkenyefajtának az egyik példánya, ami csak a környékünk található meg, neve is ezt képviseli: Sorbus vesprimiensis, azaz Veszprémi berkenye.

A Bakony Expo nulladik programjaként pénteken délelőtt az aréna előtti parkban elültettek egy facsemetét, ami több szempontból is különleges, már csak a fajtáját tekintve is. A sorbus vesprimiensis, vagy egyszerűbben veszprémi berkenye egy olyan berkenyefajta, ami kifejezetten ezen a környéken, elsősorban a Csatártól Bándig él. Ez a fafajta a berkenyének egy szelekciója, amiből számos példányt ismer a növénytudomány, de ilyen klón csak a környékünkön él.

Mindezt Barabits Elemér, növénynemesítő fedezte fel, ő adta a nevét is a fának, ami most a veszprémi identitást erősítve jelképesen a város sikereinek egyik fontos helyszíne, a Veszprém Aréna előtt fog gyökeret verni.

Az előttünk álló hétvégén az aréna a tizedik Bakony Expónak ad helyszínt, pénteken délelőtt pedig már gyülekeztek a kiállítók, amikor egy nagyobb csoport előtt elültették a fát.

A kezdeményező a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége volt, akik ugyanitt tartják esedékes találkozójukat is. Ennek az eseménynek volt a felvezetője a faültetés, amin részt vett Porga Gyula polgármester is. A városvezető a veszprémi berkenyére, mint a veszprémi identitás erősítésére hivatkozott, amire ugyanolyan büszkék lehetnek a helyiek, mint a kézilabdacsapatra, vagy gazdag történetükre.

Barabits Elemér portálunknak elmondta, ez a faj is a berkenyék családjába tartozik, lombhullató fa, aminek apró almaszerű, ehető termése van és az itteni földrajzi és klimatikus viszonyok szerint alakult ki.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. tegnap 15:28 Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Művészetek Háza Ázsiai hagyományok találkoznak Gizella örökségével a Művészetek Háza tavaszi kiállításaiban Izgalmas májusi időszak elé néz a Művészetek Háza, a kortárs képzőművészetek és a kreatív ipar hagyományai találkoznak hazai és neves nemzetközi művészek tolmácsolásában. A programok részleteiről kedd délután a Tűztorony lábánál tartottak sajtótájékoztatót, ahol nagyvonalakban betekintést nyerhettünk a legnagyobb tárlatok kulisszái mögé.   tegnap 17:11 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. tegnap 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. tegnap 9:21

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.