Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

Veszprémi berkenye, ami sehol máshol nem található meg

2023. november 10. 14:15
A Veszprém Aréna előtti parkban talált otthonra annak a berkenyefajtának az egyik példánya, ami csak a környékünk található meg, neve is ezt képviseli: Sorbus vesprimiensis, azaz Veszprémi berkenye.

A Bakony Expo nulladik programjaként pénteken délelőtt az aréna előtti parkban elültettek egy facsemetét, ami több szempontból is különleges, már csak a fajtáját tekintve is. A sorbus vesprimiensis, vagy egyszerűbben veszprémi berkenye egy olyan berkenyefajta, ami kifejezetten ezen a környéken, elsősorban a Csatártól Bándig él. Ez a fafajta a berkenyének egy szelekciója, amiből számos példányt ismer a növénytudomány, de ilyen klón csak a környékünkön él.

Mindezt Barabits Elemér, növénynemesítő fedezte fel, ő adta a nevét is a fának, ami most a veszprémi identitást erősítve jelképesen a város sikereinek egyik fontos helyszíne, a Veszprém Aréna előtt fog gyökeret verni.

Az előttünk álló hétvégén az aréna a tizedik Bakony Expónak ad helyszínt, pénteken délelőtt pedig már gyülekeztek a kiállítók, amikor egy nagyobb csoport előtt elültették a fát.

A kezdeményező a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége volt, akik ugyanitt tartják esedékes találkozójukat is. Ennek az eseménynek volt a felvezetője a faültetés, amin részt vett Porga Gyula polgármester is. A városvezető a veszprémi berkenyére, mint a veszprémi identitás erősítésére hivatkozott, amire ugyanolyan büszkék lehetnek a helyiek, mint a kézilabdacsapatra, vagy gazdag történetükre.

Barabits Elemér portálunknak elmondta, ez a faj is a berkenyék családjába tartozik, lombhullató fa, aminek apró almaszerű, ehető termése van és az itteni földrajzi és klimatikus viszonyok szerint alakult ki.

vehir.hu
Domján Attila
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.