Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C
2024. július 16. Valter
Veszprém
26°C

A magyar tudomány napjának ünnepe a Pannon Egyetemen

2023. november 10. 14:15
A Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta megemlékezik a magyar tudomány napjáról, és 2003 óta hivatalosan is ünnepli, minden év november 3-án. A jeles dátum gróf Széchenyi István nevéhez fűződik, aki 1825 november harmadikán birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, ezzel lehetővé téve az MTA megalakulását.
 

A fontos dátumot a Pannon Egyetem B épületének aulájában ünnepelte az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága, az egyetemi karok vezetői és a meghívott vendégek. A Pannon Egyetem rektora idén június óta egyben a VEAB elnöki tisztségét is betölti, így a megnyitó is dr. Gelencsér András rektor beszédével kezdődött. A magyar tudomány napja idei évének mottója a „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra”, amely az intézmény vezetőjéhez valóban közel áll, hiszen a rektor vegyész-légkör kutató is, és több beszélgetésben, interjúban kifejtette már álláspontját a globális környezettani problémákról.

dr. Gelencsér András rektordr. Gelencsér András rektor

Dr. Gelencsér András nyitó gondolataiban kifejtette, a tudománynak kiemelt szerepe van abban, hogy elpazaroltuk a Föld nyersanyagait, és lassan élhetetlenné tesszük bolygónkat. A technológiai vívmányok segítségével elszakítottuk magunkat a természettől, míg egykor annak részét képeztük, már csak kihasználói vagyunk. A kapitalizmus, a korlátok nélküli terjeszkedése az emberiségnek, és a globális összefogás hiányában már csak illúzióink lehetnek a jólét fenntartásáról. A tudománynak szerepe és felelőssége elvitathatatlan a globális kihívásokra adott válaszokban, a problémák megoldására, de amíg a politika és az illúziókergetés, hitegetés az útjában áll, nincsenek megfelelő eszközei erre.

Hudecz Ferenc, MTA alelnökHudecz Ferenc, MTA alelnök

Hudecz Ferenc akadémikus, az MTA alelnöke is a rektorhoz hasonlóan vélekedett, szerinte csak józan ész az, melyben bízhatunk, a tudománynak – így az MTA-nak is – a közjó érdekében kell cselekednie. A tudomány szolgálatában dolgozó emberek együttesen felelnek a jövő kimeneteléért.

A problémák valós meglétéről és megdöbbentő tényeiről Dobos Endre professzortól, környezetvédelmi szakmérnöktől, a Miskolci Egyetem tanszékvezetőjétől hallgathattak meg a jelenlévők egy illusztris előadást a talajdegradációról. Ahogy a professzor kifejtette, Magyarország legnagyobb kincse az édesvíz és a termőföld, kizsákmányolásuk, a talaj túlterhelése visszafordíthatatlan károkat okoz. A talajszerkezet tönkrement, és sürgősen újfajta mezőgazdasági módszerek bevezetésére van szükség Magyarországon.

Brányi Mária alpolgármester, dr. Ujhidy Aurél, dr. Gelencsér András rektorBrányi Mária alpolgármester, dr. Ujhidy Aurél, dr. Gelencsér András rektor

Az esemény keretében Brányi Mária alpolgármester és dr. Gelencsér András átadták a Polinszky-díjat, melyet az idei évben kimagasló tudományos munkája elismeréseként dr. Ujhidy Aurél vehetett át, az egyetem nyugalmazott főmunkatársa. Kutatási témái elsősorban különböző szennyvizek nagyhatékonyságú fotokémiai oxidációval történő ártalmatlanítása és annak alkalmazása volt. Számos hazai kutatás-fejlesztési munkában vett részt, melyek eredményeként 18 szabadalmat és számos publikációt jegyezhet.  Jelenleg nyugdíjasként a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Funkcionális Nanorészecskék Kutatócsoportban fázisváltó hőtároló anyagok mikrokapszulázásával és azok alkalmazástechnikai vizsgálatával foglalkozik.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál Fegyvertelen foglyokat mészároltak le Mohácsnál A mohácsi csata IV. tömegsírjánál idén nyáron megkezdett feltárás is igazolja, hogy mintegy kétezer letérdeltetett foglyot kaszaboltak le szablyával az ütközetet követően. tegnap 15:22 Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak Elkészültek a Herendi Porcelánmanufaktúrában az idei Forma-1-es díjak HEREND mára világelső kézműves luxus porcelánt készítő manufaktúrává vált. Herend nevének hallatán a világon mindenki a tökéletes minőségű luxus porcelánokra gondol, amely Magyarország országimázsának része. Ugyanígy a Forma 1 Magyar Nagydíj szervezői is, akik 2024. évben ismét a Herendi Porcelánmanufaktúrára bízták meg, hogy tervezze meg és készítse el a magyar verseny győzelmi és konstruktőri trófeáit. tegnap 13:48 A csehbányai falunap a generációk ünnepe közélet A csehbányai falunap a generációk ünnepe A nyár egyik legjobban várt eseménye Csehbányán idén is a hagyományőrző falunap volt szombaton, amely a hőség ellenére összehozta a lakosok minden generációját egy felejthetetlen közös ünneplésre. A falu apraja-nagyja összegyűlt, hogy közösen ünnepeljék a helyi kultúrát és hagyományokat, és ezúttal is sikerült egy különleges napot varázsolniuk. 2024. július 14. 15:56 Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. 2024. július 14. 1:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.