Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyar tudomány napjának ünnepe a Pannon Egyetemen

2023. november 10. 14:15
A Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta megemlékezik a magyar tudomány napjáról, és 2003 óta hivatalosan is ünnepli, minden év november 3-án. A jeles dátum gróf Széchenyi István nevéhez fűződik, aki 1825 november harmadikán birtokainak egy évi jövedelmét ajánlotta fel a Magyar Tudós Társaság megalapítására, ezzel lehetővé téve az MTA megalakulását.
 

A fontos dátumot a Pannon Egyetem B épületének aulájában ünnepelte az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottsága, az egyetemi karok vezetői és a meghívott vendégek. A Pannon Egyetem rektora idén június óta egyben a VEAB elnöki tisztségét is betölti, így a megnyitó is dr. Gelencsér András rektor beszédével kezdődött. A magyar tudomány napja idei évének mottója a „Tudomány: válaszok a globális kihívásokra”, amely az intézmény vezetőjéhez valóban közel áll, hiszen a rektor vegyész-légkör kutató is, és több beszélgetésben, interjúban kifejtette már álláspontját a globális környezettani problémákról.

dr. Gelencsér András rektordr. Gelencsér András rektor

Dr. Gelencsér András nyitó gondolataiban kifejtette, a tudománynak kiemelt szerepe van abban, hogy elpazaroltuk a Föld nyersanyagait, és lassan élhetetlenné tesszük bolygónkat. A technológiai vívmányok segítségével elszakítottuk magunkat a természettől, míg egykor annak részét képeztük, már csak kihasználói vagyunk. A kapitalizmus, a korlátok nélküli terjeszkedése az emberiségnek, és a globális összefogás hiányában már csak illúzióink lehetnek a jólét fenntartásáról. A tudománynak szerepe és felelőssége elvitathatatlan a globális kihívásokra adott válaszokban, a problémák megoldására, de amíg a politika és az illúziókergetés, hitegetés az útjában áll, nincsenek megfelelő eszközei erre.

Hudecz Ferenc, MTA alelnökHudecz Ferenc, MTA alelnök

Hudecz Ferenc akadémikus, az MTA alelnöke is a rektorhoz hasonlóan vélekedett, szerinte csak józan ész az, melyben bízhatunk, a tudománynak – így az MTA-nak is – a közjó érdekében kell cselekednie. A tudomány szolgálatában dolgozó emberek együttesen felelnek a jövő kimeneteléért.

A problémák valós meglétéről és megdöbbentő tényeiről Dobos Endre professzortól, környezetvédelmi szakmérnöktől, a Miskolci Egyetem tanszékvezetőjétől hallgathattak meg a jelenlévők egy illusztris előadást a talajdegradációról. Ahogy a professzor kifejtette, Magyarország legnagyobb kincse az édesvíz és a termőföld, kizsákmányolásuk, a talaj túlterhelése visszafordíthatatlan károkat okoz. A talajszerkezet tönkrement, és sürgősen újfajta mezőgazdasági módszerek bevezetésére van szükség Magyarországon.

Brányi Mária alpolgármester, dr. Ujhidy Aurél, dr. Gelencsér András rektorBrányi Mária alpolgármester, dr. Ujhidy Aurél, dr. Gelencsér András rektor

Az esemény keretében Brányi Mária alpolgármester és dr. Gelencsér András átadták a Polinszky-díjat, melyet az idei évben kimagasló tudományos munkája elismeréseként dr. Ujhidy Aurél vehetett át, az egyetem nyugalmazott főmunkatársa. Kutatási témái elsősorban különböző szennyvizek nagyhatékonyságú fotokémiai oxidációval történő ártalmatlanítása és annak alkalmazása volt. Számos hazai kutatás-fejlesztési munkában vett részt, melyek eredményeként 18 szabadalmat és számos publikációt jegyezhet.  Jelenleg nyugdíjasként a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, Anyag- és Környezetkémiai Intézet, Funkcionális Nanorészecskék Kutatócsoportban fázisváltó hőtároló anyagok mikrokapszulázásával és azok alkalmazástechnikai vizsgálatával foglalkozik.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Ezeket a termékeket lopják el a legtöbben Szinte nincs olyan üzletlánc, ahol ne tapasztaltak volna emelkedést a bolti lopásokban az elmúlt évben. A kereskedők több védekező intézkedést is bevezettek a tolvajok ellen. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mely mik jelenleg a slágertermékek a bolti lopásoknál. ma 11:32 Van jövője az Óváros Piacnak? Van jövője az Óváros Piacnak? Gerstmár Ferenc, a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője a kistermelők – és az EKF gazdátlan projektjének, az Óváros Piacnak – fontosságáról beszélt a hétfő reggeli sajtótájékoztatón. tegnap 13:59 Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte Balatonalmádiban dőlhet el az új köztársasági elnök kiléte A kormánypártok szerdán és csütörtökön, Balatonalmádiban tartják a parlament tavaszi ülésszakát megelőző frakcióülésüket, amelyen döntenek az új államfőjelölt személyéről is - közölte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője. 2024. február 19. 17:05 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével választás 2024 Kezd testet ölteni egy baloldali formáció Veszprémben Adamecz Zoltán főszereplésével Egyelőre zárt ajtók mögött, de már lehet, hogy formálódik egy baloldali együttműködés Veszprémben. Csütörtökön az Adamecz Zoltán nevével fémjelzett Együtt Veszprémért Egyesület tagsága találkozott egy belvárosi vendéglátóhelyen az LMP-s Gerstmár Ferenccel és a párt országos társelnökével, Ungár Péterrel. Habár a találkozó zárt ajtók mögött zajlott, portálunk megpróbálta kideríteni, hogy mi történt valójában csütörtök este. Jelenleg több ellentmondás is van még a történetben, de az már körvonalazódik, hogy a baloldal zöldebbik fele igyekszik felsorakozni Adamecz mellett. 2024. február 19. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.