Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

Vita a szerdai temetkezésről

2023. november 16. 14:24
Hosszabb vita alakult ki a városi közgyűlés novemberi ülésén arról, hogy miért nem lehet a jövőben szerdánként temetkezni Veszprémben. Ezenkívül terítéken volt még az Egyetemváros parkolási rendje is.

Napirend előtt történt

Az összellenzék Hartmann Ferenc (MSZP) vezetésével indítványt nyújtott be, hogy a speciális támogatást igénylő, valamint autista óvodások sajátos, gyógypedagógiai, logopédiai ellátása érdekében készüljön intézkedési terv Veszprémben. Ez egyébként több, mint 50 gyermeket érint a veszprémi intézményekben, négy óvodai csoport létszámát. Porga Gyula polgármester erre reagálva elmondta, hogy a júniusban elfogadott esélyegyenlőségi terv már tartalmazza ezt, és emlékeztetett arra is, hogy már elkezdődött a korai fejlesztőközpont megvalósításának kidolgozása.

Szintén Hartmann Ferenc vitte be interpelláció formájában a közgyűlés elé azt a témát, amelyben a Modern Városok Program olyan fejlesztéseiről érdeklődött, amelyek nem valósultak meg a korábbi ígéretekkel ellentétben. Ilyen az aranyosvölgyi völgyhíd, a Petőfi Színház további felújítása, vagy éppen a stadionrekonstrukció. Az ellenzéki képviselő az ehhez kapcsolódó kormányhatározatot is idézte, amelyben azt írják: a gyökeresen megváltozott gazdasági és politikai környezetre tekintettel most nemcsak lehetséges, de szükséges is mérleget vonni, illetve jelen formájában lezárni a Programot. Hartmann arra volt kíváncsi, hogy mit tesz a város a leállított fejlesztések megvalósulásáért.

A polgármester erre reagálva hosszasan sorolta azokat a fejlesztéseket, amelyek viszont megvalósultak a kormányzati támogatásoknak köszönhetően, mint például a 8-as út déli elkerülője, a Szakipark, a városi sportuszoda, vagy a számos belterületi útfejlesztés és oktatási, valamint egészségügyi infrastruktúrák felújítása. Az ellenzéki képviselő felvetésére reagálva Porga Gyula elmondta, hogy valóban megtorpant a többi nevesített beruházás, de ez nem egyenlő azzal, hogy le is kell mondani azokról a veszprémieknek.

Szintén interpelláció formájában Gerstmár Ferenc (LMP) arra volt kíváncsi, hogy hány szolgálati lakással rendelkezik a város és miként próbálják növelni ezek számát. Porga Gyula válaszában elmondta, hogy 17 ilyen lakás van, amelyek esetében a rendőrség, a kórház, a tankerület és a VKSZ rendelkezik bérlőkijelölési joggal.

Az ellenzék soraiból Katanics Sándor kérdésében arról érdeklődött, hogy miért nem kapott választ a polgármestertől júniusi felvetésére, amelyben azt kérte Hartmann képviselőtársával együtt, hogy a városvezető kezdeményezzen egyeztetéseket a honvédelmi miniszterrel a város határában lévő lőtér helyzetéről és kérje a magyarországi gyakorló- és lőterekre vonatkozó jogszabály megalkotását, illetve a Központi Lő-és Gyakorlótér közvetlen közelében lévő településeinek önkormányzatai a katonai alakulatok számára történő használat (bérbeadás) esetén kapjanak jogszabályban rögzített állami kompenzációt.

Porga Gyula válaszában elmondta, hogy az egyeztetések elkezdődtek, de konkrétumokról még nem tud beszámolni, amint ezek rendelkezésre állnak, tájékoztatni fogja a képviselőt és a lakosságot is.

A kormánypárti képviselők sorában három napirend előtti felszólás is érkezett. Halmay Gábor a november 4-ei veszprémi megemlékezésre tért ki, ahol Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára, a KDNP alelnöke volt a megemlékezés szónoka. Halmay külön kitért a fiatalok részvételére az ünnepségen, amit mindenképpen pozitívumként könyvelt el, hiszen így tovább él Brusznyai emléke, mint mondta.

Ezután Brányi Mária alpolgármester két másik felszólalásban egyfelől a város bevezető útjaira kihelyezett üdvözlőtáblákra tért ki, melyeket Smiló Dávid vezetésével a Paradigma Ariadne tervezett és valósított meg. Ezek a modern alkotások nemcsak esztétikailag emelik ki Veszprém vonzerejét, hanem a településkép szempontjából is fontosak és pozitív irányba mozdítják el a korábbi időszakra jellemző hektikus állapotokat, fogalmazott az alpolgármester.

A másik felszólalásában a „Közösségfejlesztés Veszprém városrészeiben” című projekt eredményeiről számolt be, amelyben összesen 658 programot valósítottak meg és húszezernél is több veszprémit sikerült bevonni.

A napirendek tárgyalásán történtek

Lakosság kérésének megfelelően módosul a parkolás néhány utcában

Az Egyetemváros környékén több helyen módosítják a parkolási rendet, kifejezetten az ott lakók kéréseinek megfelelően, derült ki a közgyűlés első napirendi pontjának ismertetésekor.Itt elhangzott, hogy a Csikász Imre utcán, a József Attila utcán, a Wartha Vince utcán, valamint az Egyetem utcán a gépjárművek számára a megállás korlátozott, illetve tilos, ezért a Móricz Zsigmond utca, Hóvirág utca, Nárcisz utca, Victor Hugó utca, Búzavirág utca fizető parkolási övezetbe vont tömböt határoló utcákon a parkolás az ott lakók részére jelenleg megoldatlan. A rendeletben ezért arról döntöttek a képviselők, hogy az ott lakók részesülhessenek kedvezményes lakossági bérletvásárlásban.

A vitában Hegedűs Barbara, alpolgármester elmondta, hogy a közelmúltban több új parkolót is nyitottak a városrészben, ezért nemsokára ismét felülvizsgálják az ottani helyzetet.

Csík Richárd, a városrész képviselője felszólalásában aláhúzta, hogy milyen fontosak voltak az egyeztetető fórumok és örömét fejezte ki, hogy sikerült hatékonyan reagálni a felmerülő igényekre.

A témával kapcsolatban Kovács Rajmund (Reformerek) érdeklődött, hogy bővült-e a parkolóőrök száma az elmúlt időben, mióta kibővítették a zónákat. Erre dr. Temesvári Balázs a VKSZ Zrt. vezérigazgatója válaszolt, miszerint több parkolóőr van már a városban, de hozzátette, hogy nehéz minőségi munkaerőt találni ezen a területen.

A képviselőtestület egyhangúlag elfogadta a rendeletet.

Szintén a közlekedéssel kapcsolatos téma volt az, amikor felülvizsgálták a korlátozás alá eső területekre való behajtás helyzetét egyes városrészeken. Az egyik kiemelt ilyen helyszín a Munkácsy Mihály 3. sz. alatti társasház mögötti szervízút, ahol eddig csak szabálytalanul állhattak meg az autósok, a jövőben viszont az ott lakóknak lehetősége lesz legális módon is tárolni az autójukat.

Szerdánként nincs temetés!

Nagyobb vitát váltott ki annak a rendeletnek a tárgyalása, amelyet a VKSZ Zrt. mint kegyeleti közszolgáltató kezdeményezett, és amely kimondja, hogy a jövőben temetkezni hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és szombaton lehet – szerdán nem – 9, 11, 13 és 15 órakor.

Az ellenzék ehhez a rendelethez módosító indítványt nyújtott be, amelyben arra tettek javaslatot, hogy kerüljön vissza a szerdai nap is a lehetőségek közé, valamint a napi négy időpont közül szabadon lehessen választani, mivel értelmezésük szerint ez ebben a rendeletben nem biztosított.

A felvetésre Hegedűs Barbara alpolgármester reagált, ő úgy fogalmazott, hogy ez a módosítás nem elvesz a lehetőségekből, hanem hozzáigazítja az élethez. Ugyanis a statisztikák szerint a legkevesebb temetkezés szerdánként volt eddig, ugyanakkor a szombati napokat többen kérték, ahol eddig nem voltak délutáni időpontok, most viszont ezekkel bővítették.

Arra is kitért az alpolgármester, hogy vélhetően az ellenzéki képviselők rosszul értelmezték a leírtakat, ugyanis időpontot mindenki szabadon választhat, csupán abban az esetben kell újat meghatározni, ha korábban más ügyfelek már lefoglaltak egy bizonyos dátumot és órát.

Ezután Hartmann Ferenc az ellenzék részéről visszavonta a módosító indítvány azon részét, amelyben utóbbi „korlátozást” taglalták, viszont fenntartotta, hogy a szerdai nap kerüljön vissza a lehetőségek közé. Kovács Rajmund még azt is hozzátette, vajon mit csinál a VKSZ, ha valaki végrendeletben foglalta, hogy szerdai napon szeretné a saját temetését Veszprémben. Erre Porga Gyula reakciójában felvetette, arra eddig sem volt lehetőség, hogy vasárnapra szervezzenek temetést és akkor nem emelt szót az ellenzék emiatt.

A rendeletet végül az ellenzék tartózkodása mellett és a kormánypárti képviselők támogatásával elfogadta a közgyűlés, ami lényegében azt jelenti, hogy az amúgy is keresettebb szombati napon több időpontban lehet már temetést szervezni Veszprémben, szerdán, amikor elenyésző volt az igény erre viszont a jövőben már nem lehet.

Hajas Bálint
Szalai Csaba
további cikkek
Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként közgyűlés Májustól megszűnik a fizetős parkolás szombat délelőttönként Beszámolt a rendőrkapitány, ötvenezres támogatást biztosít az önkormányzat az újszülötteknek – ülésezett a képviselő-testület csütörtökön. 2024. április 25. 15:06 Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert Szavakban igen, tettekben már kevésbé támogatja néhány képviselő, hogy idén is legyen Gyárkert A márciusi közgyűlésen került pecsét arra a hivatalos döntésre, ami lehetővé teszi, hogy az EKF sikerprojektje, a Gyárkert idén is folytatódjon, sőt egészen 2026-ig a város kiemelt fesztiváljai közé tartozzon. A közgyűlés erről szóló szavazásán viszont meglepő módon nem voltak egységesek a kérdésben a fideszes és ellenzéki képviselők. 2024. április 5. 14:25 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben 2026-ig szinte biztosan lesznek nyári koncertek a Gyárkertben A kiemelt fesztiválok közé sorolta és az idei évre jelentős támogatási kerettel látta el a Gyárkertben rendezendő nyári koncerteket a képviselő-testület csütörtöki ülésén. 2024. március 28. 15:09 További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője közgyűlés További kedvezményeket a veszprémieknek és logikusabb gazdálkodást szeretne a Reformerek képviselője Több Veszprémet érintő téma kapcsán is részletesen kifejtette a véleményét Kovács Rajmund, a Reformerek politikai párt önkormányzati képviselője, aki néhány közgyűlési döntést maga is támogatott, pár esetben viszont fenntartásokat fogalmazott meg. 2024. március 7. 8:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.