Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 14. Őrs
Veszprém
24°C
2024. július 14. Őrs
Veszprém
24°C

Veszprémi védőháló Böjte Csaba gyermekotthona felett

2023. november 29. 11:41
Amikor a világjárvány nem gátolta a szabad mozgást, Veszprémből minden év decemberében elindult egy furgon egyenesen az erdélyi Kovásznába, Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által alapított Boldog Apor Vilmos Ház gyermekotthonba megrakodva adományokkal. Romániában jelenleg viharos időszakukat élik Csaba testvér karitatív szervezetei, a veszprémi segítség viszont idén sem marad el. Sőt, a helyi vállalkozók és magánemberek adományait idén már ismét személyesen viszik ki Erdélybe.

Már egy évtizede annak, hogy Béndek Péter veszprémi vállalkozó kapcsolatba került Böjte Csaba erdélyi gyermekotthonával. Feleségével úgy döntöttek, hogy részt vesznek a szervezet által meghirdetett képletes keresztszülői programban. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy anyagilag, vagy ajándékokkal bárki támogathat egy gondozott gyermeket, akivel akár személyesen is felvehetik a kapcsolatot, levelezhetnek, de meg is látogathatják, hogy személyesen is megismerkedjenek.

Péterék először egy fiút segítettek ilyen formában, hogy elindulhasson az életben, miután pedig ő elhagyta a gyermekotthont, egy lánnyal kerültek ugyanilyen személyes kapcsolatba. Egyébként azóta ő is felnőtt, Péterék pedig annyit tudnak róla, hogy ma Hollandiában lakik, ott dolgozik és építi a saját életét.

A gyermekotthonnal a kapcsolat viszont a két támogatott fiatal kirepülése után is megmaradt, sőt Péter az élére állt Veszprémben egy olyan karitatív akciónak, amivel évről évre támogatják a szeretetotthont.

Egy korábbi látogatás alkalmával készült kép. Háttérben Mikulás-sapkában Béndek PéterEgy korábbi látogatás alkalmával készült kép. Háttérben Mikulás-sapkában Béndek Péter

Kezdetben anyagi támogatásban gondolkodtak, néhány éve azonban ez már kiegészült különböző tárgyi felajánlásokkal is, amiket Péter saját maga visz ki a Veszprémtől 800 kilométerre lévő Kovásznába.

A kezdeményezésnek létrehoztak egy Facebook-csoportot is, amihez először a veszprémi vállalkozó szűk baráti köre csatlakozott, azóta viszont folyamatosan nő a tagsága, és egyre többen kapcsolódnak be a gyűjtésbe.

A portálunknak nyilatkozó Béndek Péter elmondta: idén közvetlenül karácsony előtt terveznek elindulni Veszprémből, hogy még az ünnep előtt odaérjenek Kovásznára és átadhassák az adományokat, amiket a szeretetotthon vezetőinek igényei szerint gyűjtöttek össze. Ilyenek a tisztálkodási eszközök fiúknak és lányoknak egyaránt, tisztítószerek, iskolai eszközök, fehérneműk és persze édességcsomagok. A furgon bérlését és az útiköltséget saját forrásból, illetve szintén felajánlásokból fedezik majd.

Béndek Pétertől azt is megtudtuk, hogy nem a legfényesebb időszakukat élik Böjte Csaba gyermekotthonai Erdélyben. Az utóbbi időben a román hatóság látványosan kikezdte a szerzetes személyét és az általa alapított intézményeket, valamint egy új romániai törvény értelmében még az is felmerült, hogy többet be kell zárni ezek közül. Pedig összesen több ezer gyermeknek adnak otthont ezek a házak, ahol igencsak beszűkült lehetőségek mellett élik az életüket, ellenben nagy szeretetben és törődésben – osztotta meg személyes tapasztalatait a vállalkozó, aki egyfajta védőhálót szeretne nyújtani Veszprémből az erdélyi magyar szervezetnek.

A gyűjtéshez egyébként bárki csatlakozhat, erről a legaktuálisabb információkat a karitatív akció Facebook-csoportjában lehet találni.

vehir.hu
további cikkek
Rálőttek Donald Trumpra Rálőttek Donald Trumpra Donald Trumpot támadás érte Pennsylvania állambeli választási gyűlésén szombaton, a biztonsági személyzet és a hatóságok közbelépése után a republikánus elnökjelöltet védőgyűrűben vitték le a színpadról. ma 1:23 Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál Kékszalag Kezdődik a Kékszalag Fesztivál, a nyár legszínesebb hete a Balatonnál A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is a júliusi holdtöltéhez legközelebb eső hétvégén rendezik Európa legnagyobb tókerülő viadalát, az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjat. A több mint 500 vitorlásból álló mezőny július 18-án csütörtökön reggel rajtol Balatonfüredről, de nem csak a verseny ideje alatt, hanem már július 13-tól, kilenc napon át színes programforgatag várja az érdeklődőket. tegnap 12:16 A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostani hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni A jövőben a mostanihoz hasonló hőhullámok a gyengébb kategóriába fognak tartozni - közölte az MCC Klímapolitikai Intézet pénteken. 2024. július 12. 12:53 Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Balaton Bérlakásprogram segíti a balatoni régió lakhatási feltételeinek javítását Ötmilliárd forint támogatást nyújt balatoni, önkormányzati tulajdonú szolgálati lakások kialakítására a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium. 2024. július 12. 12:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.